Soutěže

Nominujte osobnost na cenu Architekt roku 2020

Do 30. června lze nominovat osobnosti do soutěže Architekt roku. Cenu získává každoročně významný tvůrce, který se v období uplynulých pěti let svým inovativním přístupem významně zasloužil o architekturu v České republice, ať už vynikající architektonickou tvorbou či podporou kvalitní architektury. Cena Architekt roku chce poukázat na význam a důležitost architektury a vystavěného prostředí pro náš život a kulturní rozvoj společnosti a rovněž na významnou roli architektů, kteří úroveň výstavby mohou ovlivňovat. Zároveň je cílem ceny šířit osvětu a propagovat kvalitní architekturu.

„Snažíme se vyzdvihnout tvůrčí práci architektů a dalších odborníků, kteří se podílejí na vzniku kvalitní výstavby, ale i občanskou angažovanost,“ říká Pavel Sehnal, předseda představenstva ABF, a. s., která cenu organizuje.

Ocenění není určeno jen praktikujícím architektům, ale všem, kteří svým počínáním usilují o vznik kvalitní architektury, její propagaci a podporu. Oceněni proto v minulosti byli třeba umělkyně experimentující ve veřejném prostoru Kateřina Šedá nebo popularizátoři architektury Adam Gebrian a Marcela Steinbachová. Loňským laureátem byl ale jeden z nejvýraznějších architektů na české scéně Stanislav Fiala.

Na ocenění Architekt roku mohou být nominováni iniciátoři výjimečných tvůrčích počinů, autoři staveb, teoretici, publicisté i další osobnosti, které přispěly k podpoře kvality a projevily angažovanost na poli architektury. Nominace posoudí odborná porota složená z laureátů předchozích ročníků a dalších významných osobností (architekti Stanislav Fiala, Adam Gebrian, Petr Hájek, Marcela Steinbachová a umělkyně Kateřina Šedá) a vybere z nich 3–5 finalistů, z nichž vzejde vítěz vyhlášený na slavnostním ceremoniálu 8. září 2020 v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze. Porota se snaží o komplexní hodnocení přínosu nominované osobnosti, ať již z pohledu ochrany veřejných zájmů a rozvoje společnosti, profesní a morální integrity, vlivu na vznik kvalitní stavby či veřejného prostoru a krajiny, odborné úrovně práce či použití inovativních řešení apod.

Pravidla nominací najdete na www.architektroku.cz. Nominace pro rok 2020 musí být zaslány do 30. 6. sekretáři soutěže a musí obsahovat stručné odůvodnění nominace (výběr z tvorby, významný počin, pedagogická a osvětová činnost…). Sekretářem je Mgr. Iveta Zajíčková, tel.: 739 003 161, e-mail: zajickova@abf.cz.

Nedílnou součástí Architekta roku je zvláštní cena Architekt obci, která se snaží upozornit na význam spolupráce a vzájemné symbiózy mezi architektem a samosprávou při rozvoji obce. Do soutěže Architekt obci se mohou hlásit obce a města spolu s architekty či jejich ateliéry z celé České republiky s projekty týkajícími se urbanismu, územního plánování, krajinářské tvorby a veřejného prostoru i realizací staveb a dalších počinů, které mají dopad na kvalitu života a kulturní rozvoj obyvatel a celé společnosti. Cena je udělována architektovi a obci, tedy spolupracujícímu tandemu, který se v uplynulém období více let soustavně a trvale věnoval koncepci vystavěného prostředí obce a svým přístupem se významně zasloužil o kvalitní architekturu a udržitelný rozvoj dané obce.

Soutěž Architekt obci také podporuje funkci městských architektů a má proto přímou vazbu na jeden z cílů Politiky architektury a stavební kultury České republiky, kterým je posilování úlohy městských a obecních architektů. Laureátem loňského ročníku soutěže se stal architekt a urbanista Milan Košař, který byl oceněn za soustavný mnohaletý profesionální výkon funkce městského architekta.

Nominace na ocenění Architekt obci 2020 posoudí odborná porota (Radka Vladyková, Svaz měst a obcí ČR, Josef Morkus, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Petr Velička, Česká komora architektů, Petr Durdík, Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR, Milan Košař, držitel ocenění Architekt obci 2019, Ivan Ryšavý, časopis Moderní obec a dále zástupce ABF, a. s.). Slavnostní ceremoniál s předáním ocenění vítězi soutěže Architekt obci 2020 proběhne rovněž 8. září 2020 v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze.

Pravidla nominací na ocenění Architekt obci 2020 najdete na www.architektobci.cz.

tisková zpráva, wd