Hlavní obsah

Bytovým domem v Břeclavi otřásl výbuch, dva zranění

Právo, Milan Vojtek
Břeclav
Aktualizováno

Výbuch v úterý před polednem v Břeclavi vážně zranil dva obyvatele v bytovém domě nedaleko centra města. Exploze zdemolovala interiér bytu, pro zraněné musel přiletět vrtulník. Příčina exploze zatím není známa, zřejmě vybuchl plyn.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Při výbuchu se zranili dva lidé

Článek

Hasiči zprávu o explozi a následném požáru dostali v 11:40. Na místě stačilo jen vodou zalít zbytky po výbuchu. „Zatím nevíme, co přesně vybuchlo, následný požár ale nenastal. Uzavřeli jsme přívod plynu,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči poté pomáhali zdravotníkům s vynesením a péči o dva zraněné.

Při požáru v Havířově zemřely dvě malé děti, třetí zachránil kolemjdoucí

Krimi

V době exploze byli v bytě dva lidé. Převzali je zdravotníci a jednoho sanitkou převezli k vrtulníku záchranářů. „Oba jsou těžce popálení. Jednoho vezeme po zemi na popáleninové centrum do FN Brno, druhého transportujeme letecky na řízené ventilaci do Ostravy,“ uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Evakuovali 30 lidí

Byt v nejvyšším třetím podlaží domu výbuch silně poškodil. Jedno z oken poničil a vysklil, další vyletělo ze zdi včetně zárubní. V interiéru bytu jsou silně patrné známky výbuchu, který zřejmě poznamenal i stav stropu. „Přivolali jsme statika, aby stav domu posoudil,“ dodal Mikoška. Po explozi a zkratu elektřiny vypadl proud v celém bytovém bloku. Na hasiče se vzápětí obrátil jeden z obyvatel bloku, že se v bytě starají o člena rodiny, který potřebuje kyslík, a zůstali bez proudu. Po ujištění hasičů, že jejich byt není odpojený od proudu, stačilo znovu zapnout jistič.

„Ve spolupráci s hasiči jsme provedli evakuaci 30 osob a záchranáři se na místě ujali dvou zraněných mužů. Zajišťujeme místo události pro práci hasičů a později, jakmile to okolnosti dovolí, budeme s odborníky zjišťovat okolnosti a příčiny výbuchu,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Místo si převzali vyšetřovatelé. Podle velitele Městské policie Břeclav Stanislava Hrdličky pro postižené chystají nouzové ubytování v útulně, která v zimě sloužila pro přespání lidem bez domova.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Při výbuchu se zranili dva lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám