Hacker Nikulin chce po Česku 1,5 milionu korun za nezákonné vydání do USA

Rus Jevgenij Nikulin, kterého Česko vydalo ke stíhání do Spojených států, podal žalobu kvůli újmě způsobené nezákonným rozhodnutím. Po českém státu požaduje odškodnění 1,5 milionu korun. Informaci ČT potvrdil advokát hackera Martin Sadílek. Nikulin se na soud obrací poté, co ministerstvo spravedlnosti ve stanovené lhůtě nerozhodlo o jeho žádosti o odškodnění. Ústavní soud loni v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (dříve ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo spravedlnosti v šestiměsíční lhůtě nerozhodlo o žádosti o odškodnění, byla v případu podána žaloba,“ sdělil bez bližších podrobností Nikulinův advokát Martin Sadílek.

Rusa Jevgenije Nikulina zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil hackerských útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox.

Nezbytným předpokladem vydání Nikulina do USA byl souhlas ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Ten extradici povolil 29. března 2018, přestože česká justice v té době ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův případný nárok na azyl.

Ústavní soud se proto následně Rusa zastal a konstatoval, že Pelikán při vydání porušil jeho práva. A to přesto, že muž nakonec azyl nezískal. Kvůli tomuto nezákonnému postupu ministra tak nyní Nikulin požaduje po Česku náhradu nemajetkové újmy.

Vydání kritizoval i prezident

O Nikulinovo vydání neúspěšně usilovalo i Rusko, a to kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (80 tisíc korun) spáchané v roce 2009. Kolize obou žádostí vyvolávala politické pnutí na mezinárodní i domácí scéně. Nikulinovo vydání do USA ocenilo americké velvyslanectví v Praze, naopak ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Pelikánův krok podkopává základy česko-ruské spolupráce. Kritika zazněla také od prezidenta Miloše Zemana.

Proces s Nikulinem ve Spojených státech už probíhá, aktuálně je ale přerušen kvůli pandemii nemoci covid-19. Pokračovat by měl 1. června.