Moje cesta na Tchaj-wan se stává reálnější, řekl Vystrčil

Prezident Miloš Zeman se setkal s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Pokud bude Čína diktovat ČR a Senátu, co mají dělat, cesta předsedy Senátu Vystrčila na Tchaj-wan se stává reálnější, řekl Vystrčil (ODS) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Pokud bude Čína diktovat České republice a Senátu, co mají dělat, cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan se stává reálnější.

„Základní hodnota každé země je, že je zemí demokratickou, svobodnou a nezávislou. Pokud dnes Čína hodlá pokračovat v tom, že chce České republice a českému Senátu diktovat, co by měly, či neměly dělat, tak se moje cesta na Tchaj-wan stává stále reálnější a reálnější. Není možné nadále snášet, že budeme sklánět hlavu a přistupovat na to, že budeme něčím lokajem,“ řekl doslova Vystrčil po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zeman, na které jednali o tzv. čínském dopisu Vystrčilovu předchůdci Jaroslavu Kuberovi (ODS).

Čínské velvyslanectví zároveň Vystrčil kritizoval za to, že rada čínské ambasády upozornil český Senát, aby Vystrčil neblahopřál nové tchajwanské prezidentce k jejímu zvolení do funkce. Vystrčil proto řekl a zdůraznil, že je rád, že na Tchaj-wanu vládne demokracie.

Vystrčil se Zemanem na Pražském hradě krátce před tím jednali o dopisu, ve kterém čínská ambasáda varovala před plánovanou cestou zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan.

Tagy: