Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Rozloučení s Venuší, po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem na obloze

Po celý březen a duben nám Venuše, po Slunci a Měsíci nejjasnější objekt na naší obloze, zdobila pohled na večerní nebe. Nyní se její viditelnost chýlí ke konci. Než se ale Venuše ztratí v záři Slunce, předvede nám pár kousků na rozloučenou.

V březnu byla Venuše nepřehlédnutelná
V březnu letošního roku se nám druhá planeta od Slunce představila v tom nejlepším pozorovacím okně mezi lety 2012 až 2028. Na večerní obloze byla nepřehlédnutelná, dráždila pozornost náhodných pozorovatelů, prošla přes hvězdokupu Plejády a několikrát se potkala s měsíčním srpkem. V těchto dnech se však na obloze blíží ke Slunci a její viditelnost se rychle zhoršuje. To však neznamená, že bychom na Venuši měli zapomenout. Naopak, právě teď bychom měli zpozornět. A to hned ze dvou důvodů: tím prvním je její setkání s Merkurem, druhým důvodem je její vzhled v dalekohledu. Ten vás totiž zaručeně nadchne!

V posledních dnech klesá Venuše k obzoru
V posledních dnech si možná nemálo lidí kladlo otázku: „Kam se poděla večernice?“ Vždyť několik týdnů zářila jako maják vysoko na večerním nebi, a k obzoru se skláněla až okolo půlnoci. Důvod je prostý. Venuše je každým dnem níž a níž nad obzorem, takže se mnohým schovává za okolní budovy, kopce nebo stromy. Může za to nemilosrdný, ale neuvěřitelně přesný jízdní řád nebeských těles. Venuše se totiž na své pouti okolo naší denní hvězdy přibližuje k Zemi a brzy (3. června) se ocitne mezi námi a Sluncem (astronomové tomuto okamžiku říkají dolní konjunkce se Sluncem). Z pohledu pozemského pozorovatele to pak vypadá, jako by Venuše začala rychle chvátat směrem ke Slunci, dokud se neutopí v jeho záři.

Setkání s Merkurem
Dřív, než se však Venuše ztratí z večerního nebe, potká se s mnohem slabším Merkurem. Jejich nejtěsnější přiblížení nastane 22. května, kdy od sebe budou planety vzdáleny jen asi dva průměry měsíčního úplňku. To bude skvělá příležitost, jak díky nápadné Venuši rozeznat velmi nenápadný Merkur. V neděli, 24. května, se navíc k planetární dvojici přidá i úzký měsíční srpek (viz mapa oblohy).

Merkur a Venuše
Vzájemná poloha Merkuru a Venuše v následujících dnech. Planety si takříkajíc prohodí trůn. V případě velmi slabého Merkuru však o žádné „kralování“ rozhodně nepůjde, zdroj: Pavel Gabzdyl

Zatímco se Venuše bude blížit ke Slunci, posel bohů Hermes (latinsky Merkur), se od denní hvězdy na nebi vzdaluje. Merkura proto nejlepší pozorovací podmínky teprve čekají. Od Slunce se na obloze nejvíce vzdálí 4. června. V případě nejmenší planety naší Sluneční soustavy ale rozhodně nečekejte tak nápadné kralování večernímu nebi jako v případě Venuše. Merkur je mnohem slabší než krásná večernice a také poměrně rychle (za přibližně 20 dní) zmizí ze scény.

V dalekohledech jako úzký srpek
Přibližování Venuše k Zemi má pro nás ještě jednu velkou výhodu. Tím, jak se k nám blíží, se zároveň zvětšuje velikost jejího kotoučku na obloze. Má to ale jeden háček. Díky pozici Venuše vůči Zemi a Slunci, ji vidíme v dalekohledech jen jako úzký srpek. Kdyby v té době měla vzhled úplňku, byla by mnohem jasnější. Ale ruku na srdce: Není pohled na uzounký srpek zajímavější a příjemnější?

Srpek
K rozeznání srpku Venuše stačí i malý dalekohled. Takto se nám bude jevit při pohledu dalekohledem 22. května, zdroj: Stellarium

A ještě jedna důležitá poznámka na závěr: Co se s Venuší stane, až zmizí z večerní oblohy? Nic hrozného, jen se na pár dní ztratí v záři Slunce a koncem června se zase objeví nad východem na ranní obloze.