Představitel klubu Valdaj: Pandemie jen urychlila „rozpad světa“

Rozhovor Dmitrije Kulikova a Olgy Podoljan s Fjodorem Lukjanovem*)

Přede dvěma lety Valdajský klub**) vydal přednášku „Život v rozpadajícím se světě“, v níž předpokládal, že mnohostranná kooperace imploduje. Krize mezinárodních institucí vede k růstu anarchie – každý stát se bude spoléhat sám na sebe při řešení úkolů přežití. Události letošního roku tuto hypotézu potvrdily natolik jasně, že to zaskočilo dokonce i její samotné autory. COVID-19 je přechodný jev, ostatně jako všechny pandemie. Nicméně to, co se děje, se stalo katalyzátorem procesů už dávno zrajících.

S jistým překvapením jsme zjistili, že jsme se přede dvěma roky stali jakýmisi proroky, když jsme ve Valdajském klubu zhruba touto dobou začali pro mezinárodní konferenci připravovat přednášku, kterou jsme nazvali, jak výše uvedeno. Ať se nám to líbí nebo ne, ale spíše ne, ty systémy a instituce světového zřízení, které v té či oné míře deformace existovaly ve druhé polovině 20. století, skončily v předešlé podobě a přichází doba nikoli demolice, jak se to stává u budov, ze kterých opadává nejdřív omítka, pak se začínají vyvalovat cihly, ale jakoby ho nebylo možné odstřelit, protože v něm žijeme, ale žít v něm také není možné… Tak tato metafora tenkrát vyvolala řadu diskusí a nesouhlasů, nicméně byla ponechána. Uběhly dva roky a ukázalo se, že přesně tohle se událo, přičemž v momentě.

Můžeme se přít o to, nakolik pandemie COVID-19 přetvořila svět a člověka. Zřejmě ne tak silně, jak se zdálo. Ale to, že onen světovým řád tím skončil, zejména v podobě, kterou jsme popisovali, a my jsme se ocitli už jen mezi holými zdmi onoho stavení, a otázka zní: Co s tím teď dělat a jak existovat dál?

Suverénní stát zůstane jedinou institucí, schopnou fungovat organizovaně a dostatečně efektivně. Iluze, že stát může zmizet ze světové politiky a ustoupí své místo nadnárodním přeshraničním subjektům, se definitivně rozptýlila.

Zvyšuje se role státu i v hospodářství. Ve sporu společenského a tržního zájmu se miska vah kloní ke straně prvně jmenovaného. Odolnost k neekonomickým šokům, kterou zajišťuje stát a nikoli trh, se mění v důležitý ekonomický ukazatel. Vždyť právě v době, kdy se ekonomika stala skutečně globální, zůstává politika mezinárodní.

Ztrácejí smysl navyklá ideologická schémata, především dichotomie  „demokracie-autoritářství“. Krize ukázala, že akceschopnost států je dána jiným systémem souřadnic. Více souvisí s kulturou a tradicí, než s politickým uspořádáním. Jednou z hlavních kategorií následujícího období bude etický pluralizmus – absence „správného“ systému hodnot, který musí následovat všichni.

Éra „liberálního světového řádu“ (konec osmdesátých let minulého století až polovina desátých let století jedenadvacátého) skončila. V jeho základech ležela vojenská rovnováha sil, zděděná po období studené války, jakož i systém norem a svobod, zajišťujících relativně spravedlivý přístup k výdobytkům globalizace pro ty, kteří souhlasili s dodržováním těchto norem. Experiment se nezdařil, protože předpokládal dominanci určité skupiny zemí, což ostatní země chápaly jako nespravedlnost.

„Rozpad“ mezinárodních institucí směřuje budoucnost, ke dvěma základním variantám:

  • Zachování toho nejdůležitějšího z dosavadního vývoje (OSN) a vytvoření nové funkční infrastruktury s oporou o ní.
  • Další bipolarita, zápas dvou gigantů (USA a ČLR), ale daleko tvrdší než ten, který jsme sledovali v letech studené války. Americko-čínský duel nebude renesancí stabilního modelu „USA-SSSR“ druhé poloviny 20. století. Bude to nesmiřitelná konkurence jiné hráčské sestavy v naprosto jiných mezinárodních podmínkách. Jaderné zbraně zůstanou hlavním faktorem, bránícím sklouzávání ke globální válečné katastrofě. Jeho zadržující potenciál ale není bezmezný, a další degradace institucí udeří i na něj.

Eroze politických struktur je zesilována sociálními posuny. Vědomí hrozeb je schopno škrtnout hlavní odlišnosti minulé epochy, především novou kvalitu masové mobility dosažené v tomto století. Globalizovaný svět se mění ze společnosti „možností bez hranic“ ve „společnost neomezeného rizika“. Trvalé riziko vyžaduje globální solidaritu. Lidské instinkty se tomu ale brání.

Princip „každý za sebe“ a poptávka po uzavřenosti před vlivem zvenčí se mohou stát varovnými. Tendence k deglobalizaci, která se objevila před lety, získávají zřetelné formy. Racionální výklady hovoří o nezbytnosti upevnění globální spolupráce k řešení hospodářských problémů. To ale ještě nestačí k jejímu dosažení. Zatím jsou hlavní ekonomiky schopny souhlasit jen s tím, že se musí zkusit minimalizovat poškození druhých při přijímání opatření k vlastní záchraně.

Ať už se světová ekonomika po pandemii vydá podle kteréhokoli scénáře, změní se přebytek zdrojů na nedostatek. A zostření boje o ně je nevyhnutelné. Při nejnepříznivějším souběhu událostí se normou stane „mezinárodně-politický darwinizmus“ – nejarchaičtější verze mezinárodních vztahů.

Budou zapotřebí nové formy globální morální odpovědnosti, aby byla snížena hrozba, vznikající kvůli objektivnímu rozporu ve vztazích sil zájemců o zdroje, které „nestačí pro všechny“. Takže opakuji, že volba je jednoduchá: Buď zachování OSN jako instituce, která prokázala svou schopnost podporovat mír, a bez ohledu na cokoli, představuje nejvyšší možnou formu spolupráce v mezinárodních vztazích, anebo posun zpět do tvrdého boje, nevedeného rozumem, ale instinkty.

Stálí členové RB OSN, vybavení od chvíle založení OSN zvláštními privilegii, nesou mimořádnou odpovědnost vůči celému světu za to, aby se druhý scénář nestal skutečností…

*) Fjodor Lukjanov (nar. 1967) – politolog, šéfredaktor časopisu „Rusko v globálním světě“, vědecký ředitel mezinárodního diskusního klubu „VALDAJ“, jeden z autorů „Velké ruské encyklopedie“

**) Klub Valdaj – mezinárodní diskusní klub expertů, veřejných činitelů a novinářů, věnující se mezinárodním vztahům, politice, ekonomice, bezpečnosti, energetice a dalším oblastem, prognózování klíčových tendencí a procesů uspořádání světa v 21. století.

Výběr a překlad: st.hroch 200519

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
21 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Patrik
Patrik
19. 5. 2020 17:45

Tady opět jednou někdo objevil Ameriku (a není to nic proti překladateli článku, byť částečně možná ano, protože tím, co kdo překládá a vkládá, ukazuje i své chápání souvislostí a dějů). A jak ta korona už dobré tři měsíce běží, tak mě stále více unavuje číst o tom, co ta korona způsobila, protože můj pohled je zcela opačný a jeho podstata je v otázce „Proč svět zažívá koronavirus?“. Koronavirus je přece od začátku ÚČELEM žádoucích změn, není to tedy o tom, co koronavirus způsobil, ale o tom, že koronavirus je od začátku nástrojem na způsob „Účel světí prostředky“! Jenže v… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
19. 5. 2020 17:59

Včera vyšel nový Pjakin https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=m9MylIdQKr0&feature=emb_logo V úvodu se opětovně dlouze věnuje tomu, že v Rusku byl naplno spuštěn proces státního převratu a obnovy nacismu a že hlavní postavou toho dění je Kisiljev. No, a Kisiljev to je ten, kterého Hox z Levanetu doporučuje k pozornosti a k naslouchání https://outsidermedia.cz/v-v-pjakin-otazky-a-odpovedi-ze-dne-27-4-2020/#comment-97178 Tak to jen takový dovětek k těm „analiťikám“, co se tváří jako analytici a jako nejmoudřejší z moudrých ala „One man pravda“ PS: P.C. Roberts je líbivý a čtivý a podobné je to i se spoustou jiných článků, které se k pozornosti nabízejí tzv. „z první ruky“ a ve stylu „alternativa… Číst vice »

leviathan
leviathan
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 10:39

Patriku, Pjakina je třeba vnímat odlišně v situacích, kdy mluví ke svým (pak má s Kiseljovem naprostou pravdu stejně jako s jeho mediální fašizací) a kdy mluví obecně k lidem ve světě. Mluví z něj hluboká frustrace z Rusů, kteří zrazují Rusko a těmi, kteří falšují dějiny na historii psanou dočasnými a leckdy domělými vítězi. Vnímejme raději naši současnou situaci jako příležitost přechodu ke spravedlivému socioekonomickému systému, který řídí lidě s lidskou psychikou a ne psychopaté a prodejní zrádci.

Patrik
Patrik
Reply to  leviathan
20. 5. 2020 11:23

leviathane, mě to nejde oddělit, protože Pjakina vnímám především v tom, co sděluje mezi řádky. A nemůžu jinak, než velmi aktuálně znova připomenout jeho tři roky staré video o projektu Astana https://vimeo.com/227634801 V tom videu Pjakin jasně a naprosto zásadně hovoří o roli turkických národů a o tom, že zpod vedení Turecka přešly pod vedení Kazachstánu/Astany (nově Nur-Sultánu). A co se v současné době událo 18. 5. 2020? Ukrajina a spol si právě připomněla 76. výročí tzv. deportace krymských Tatarů bolševiky z roku 1944 s tím, že Putin v roce 2014 tuto událost „anexí! Krymu zopakoval. Ukrajina jde na ruku… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 11:53

To, co právě dělá Zelenský (a v čem je podporováno i Turecko a čemu nově velí Kazachstán) to je obnova chazarského/turkického kaganátu (tedy to, před čím Pjakin varoval nejen už před třemi roky) http://cyclowiki.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F Kdo se podívá blíže, ten uvidí, proč je pro Rusko tak důležitá oblast Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu (plus Náhorní Karabach) a proč je pro něj důležité i Turecko, které ovšem pod vedením Erdogana neví, z které do které, resp. nechápe, že pouze s Ruskem se Turecko může zachránit. A to přesto, že karty byly rozdány, když předchozí prezident Turecka slavnostně odevzdal symbolický klíč k vládě nad… Číst vice »

leviathan
leviathan
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 14:54

Tak jsem se trefil, viz výše. nejen koronaviry, jejichž přirozené varianty máme v sobě a neškodí nám, ale i různé pohromy shůry jsou tím, vůči čemu ani GP nemá obranný nástroj. Je tu ještě někdo, kdo má GP v zubech již velmi, velmi dlouhou dobu…

leviathan
leviathan
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 14:51

Vhledem k profesi a péči o seniory doma nemohu sledovat vše, co bych jinak jistě sledoval, díky moc za připomenutí tématu turkického národu. Projekt Astana, pokud vím a jsem schopen sledovat, se udržuje vůlí těch, co jej strategicky stvořili. O turkické úchylce na základě fiktivní historie a současné propagandy by se dalo mluvit dlouho. Jenže vzhledem k tomu, že příští rok dojde k události, která naplno zasáhne celý euroatlantický systém a euroasijský jen minimálně, veškeré penězovody, jež provázejí současné sklony Turkického etnika k posluze západu, vyschnou a rázem bude po jejich šilhání na západ. I Erdogan pochopí, že hrát to… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
19. 5. 2020 18:58

Nejde mi ještě nereagovat na slova v titulku článku:“ Pandemie jen urychlila „rozpad světa“
Je vůbec možné, že někdo věří tomu, že pandemie urychlila rozpad světa a že nevidí, že ve skutečnosti byl rozpad světa pandemií urychlen?

Tak k tomu si dovolím připomenout například článek, který na OM vyšel nedávno
https://outsidermedia.cz/pohadka-o-pokazenych-netopyrach-keri-znicili-svet/

A to nehovořím o datu 20.6.2020, na které se tak dlouho, dlouho, dlouho čekalo…

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
19. 5. 2020 21:03

A dopovím – korona v noci z 20.6. 2020 na 21.6.2020 je výjimečná, protože letní slunovrat nenastane 21. června, jak je dlouhodobě běžné, ale v roce 2020 už 20. června Výjimkou byl i slunovrat v noci z 21. na 22. června v roce 1941, kdy Hitler napadl Rusko. Slunovrat je jinak rok co rok svátkem „pálení svědomí“ v Bohemian Grove V čem ale je pointa? Jen v roce 1796 (po francouzské a americké revoluci) proběhl letní slunovrat nejen zcela výjimečně už 20. června místo 21. června, ale zcela výjimečně byl SPOJEN i SE ZATMĚNÍM SLUNCE , a to se zatměním… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 7:43

K zatemněnému(!) letnímu slunovratu 20.6.2020 ještě připomínám organizaci Le Cercle, ale především logo nové reality šou ala Big Brothers, Le Circle https://outsidermedia.cz/podepisuji/#comment-97353 V obou případech jsme u kruhu (nemusím snad zdůrazňovat, že „circle“ v překladu znamená „kruh“) tzn. u útvaru, na kterém je velmi těžké určit konec a začátek. Přesto takový bod existuje a je to vždy bod, kde se setkají tzv. „dvě světla“, tzn. Slunce a Luna. Je to obdoba toho, jako když se na hodinách setkají malá a velká a ručička, přičemž dominantní je vždy malá ručička. Než totiž malá ručička („Slunce“) JEDNOU projde všemi 360° kruhu (24… Číst vice »

leviathan
leviathan
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 17:28

Celé křesťanství je jen mýtickým obalem starého přírodního náboženství, což, Patriku, krásně naznačujete. Jinak sdílím vaše myšlenky upletené do slov a vět.

Patrik
Patrik
Reply to  leviathan
21. 5. 2020 7:36

Křesťanství vzniklo na přelomu letopočtů, tzn. v době, kdy končil Věk Berana a na příštích cca 2 tisíce let začal Věk Ryb. Symbolem křesťanství se stala ryba, zatímco z berana, symbolu egyptského boha Amona – něco o tom například zde https://ferrebeekeeper.wordpress.com/2015/02/20/amun-ra/ se staly ovce (poslušní beránci) a původní označení pro Amon se změnilo v křesťanské Ámen. Po uplynutí cca 2 tisíce let, tzn. za současného konce Věku Ryb a začátku Věku Vodnáře, už křesťanství ale není žádoucí a v souladu s vodnářskými volnomyšlenkářskými ideály ala „svoboda“ ve smyslu hesla francouzské revoluce „Volnost, rovnost, bratrství“, to chce nějaké celosvětově jednotné náboženství.… Číst vice »

racek
racek
Reply to  Patrik
22. 5. 2020 19:38

Marx byl žid. Naopak k smrti nenáviděl slovany.

Patrik
Patrik
Reply to  racek
22. 5. 2020 20:31

Žid byl i Hitler. A ten také nenáviděl Slovany – a i on stejně jako Marx Židy a Slovany považoval za stejnou verbež. Co navrhujete s tím dělat? Podporovat ten nově zaváděný antisemitismus (a likvidaci Izraele podporou Palestiny a Íránu), aby se historie tažení na Rusko zopakovala a aby ta árijská/íránská/indoevropská rasa konečně zavedla ten definitivní globalismus, tzn. NWO ala kastovní pyramida moci v Indii, která se „náhodou“ tak velmi podobá egyptské pyramidě moci ? Indický kastovní systém má toto dělení: 1. bráhmani (kněží) 2. kšatrije (válečníci, armáda) 3. vaišji (obchodníci, řemeslníci, zemědělci ) 4. šúdry (služebníci a dělníci) 5.… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
22. 5. 2020 21:38

A asi není náhoda, že švýcarskému Cernu vévodí hinduistický/indický bůh Šiva: „Šiva (Devanágarí: शिव Śiva) je jedním z velmi důležitých hinduistických bohů. Je mu přidělena například úloha ničitele vesmíru (který předtím Brahmá tvořil a Višnu udržoval). Na západě díky tomu vznikla představa, že Šiva je jakési hrůzostrašné apokalyptické božstvo. Z pohledu hinduismu toto ale samozřejmě úplně neplatí. Stejně jako smrt není chápána jako definitivní konec, tak zničení vesmíru se děje proto, aby mohl být znovu stvořen.“ https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iva Čímž jsme opět u korony – „Já jsem konec i začátek“. Ale hlavně opět u svastiky, protože Šiva je svastika, jinak řečeno kolovrat-slunovrat,… Číst vice »

leviathan
leviathan
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 15:00

Jen k sémantice: „Pandemie urychlila rozpad světa“ znamená, že svět se rozpadal a pandemie tento proces pouze urychlila. „Rozpad světa byl pandemií urychlen“ je pouhé převedení činného tvaru věty do tvaru trpného. Trpný tvar nijak nevyjadřuje hybatele procesu, je v tomto neutrální. Stačilo by přidat subjektivizaci nebo objektivizaci.

leviathan
leviathan
20. 5. 2020 10:32

Špatně. Autoři nevědí nic o KSB. Poptávka po národní suverenitě je legitimní a legální. Právě národy představují tradice a kulturní vzorce, mnohé uložené hluboko v podvědomí, odkud se je psychopatičtí globalizátoři marně snažili odstanit. Vzorec rodina-rod-národnost-národ je v nás hluboko zapsán, jakkoli o jeho struktuře míváme odlišné představy. Globalizace v dosavadním pojetí se několikrát zvrtla a nepovedla, vždy šlo o subjektivní selhání těch, kteří ji řídili. Selhali marxisté a před nimi trockisté (mnoho marxistů je dodnes spolu s mnoha nemarxisty psychickými trockisty), selhali pseudoliberalisté (řízení plných úst svobody a koncentrace všech zdrojů a řízení úzké elitě). Pouze v dobách Velké… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  leviathan
20. 5. 2020 12:08

„Studujme KSB, učme se základním zásadám řízení a sebeřízení, objevujme tajemství lidských schopností a držme za jeden lidsky vzájemný provaz.“ Ta věta je samozřejmě pěkná a nic proti ní, jen já nějak upřednostňuji jinou, a sice „Informace znamenají moc“. Líbivé slohovky proto tak nějak jdou mimo mě, resp. beru je pouze tam, kde jsou spojeny s informacemi na způsob dosazování kamínků do mozaiky. A za sebe nějak všude vidím jen hňácání se nad kamínky, zatímco mozaika uniká. Ba dokonce i tam, kde by jeden očekával skutečnou odbornost a přehled, je k pozornosti doporučován takový člověk, jakým je Kisiljev (no, to… Číst vice »

leviathan
leviathan
Reply to  Patrik
20. 5. 2020 14:37

Jsme na jedné lodi, s tezí o informacích samozřejmě souhlasím. Právě ty jsou podkladem řízení, a tedy i moci (nikoli tedy nemoci mocných). Moc je od slova mohu, a mohu-li, měl bych také vědět a vnímat. Proto musíme umět řídit, když už máme informace a vědomí i svědomí. Já jsem již řídil tak, že po mně deset let nikdo nemusel nic měnit, až první vlna krize, kterou jsem čekal já, oni ne.

Irena
21. 5. 2020 9:25

No on by ten nadpis měl znít trochu jinak: Pandemie tu je, aby urychlila rozpad světa, to jsou takové ty hrátky se slovy, které však zásadně dokážou pozměnit smysl. Dokus analytici, nezačnou mluvit pravdu, tak se z těch s…k nevyhrabeme!