Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

[Akcie] Analýza 19. 5. 2020 – Hospodářství krvácí. Akcie ale rostou

Publikováno

Rostoucí mezinárodní napětí a slabá ekonomická data přispěla k poklesu akciových trhů minulý týden. S&P 500 propadlo ve čtvrtek 14. 5. na třítýdenní minima. Od té doby však indexy opět stoupaly nahoru a aktuálně se pohybují zase zpátky v existujícím měsíc a půl starém cenovém pásmu.

Nové rány do krvácejícího hospodářství

Páteční zelená čísla nenarušila ani oznámení o nejhlubších měsíčních propadech amerických maloobchodních tržeb (-16,4 %)  i průmyslové výroby (-11,2 %) v historii.

Největší zásah utrpěly obchody s oblečením se skoro 80% propadem. Obdobný pokles postihl za měsíc duben i automobilový průmysl v USA.

Americke maloobchodni trzby, duben 2020
Americké maloobchodní tržby, duben 2020

Není se ale tolik čemu divit. Prakticky každý čerstvý ekonomický report hlásí „rekordně nízké“ výsledky a trhy se proti těmto novinovým titulkům už obrnily.

Ve čtvrtek, jako každý týden, americký úřad práce zveřejnil další dávku nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Za uplynulý týden přibyly další 3 miliony lidí bez práce. Jedná se o už osmý mnohamilionový nárůst v řadě.

Celkem 36,5 milionu nových žádostí o sociální podporu vzniklo od doby, kdy virus ovlivnil zavření obchodů v polovině března. To se blíží k úrovni ze samého konce poslední ekonomické recese z let 2008-2009, která trvala 18 měsíců.

Špatné ekonomické zprávy spolu s medvědími předpověďmi od některých významných Wall Street investorů a ekonomů se kříží a silně kontrastují s rostoucími akciemi v době, kdy se svět de facto nachází v hospodářské krizi. Je veřejným tajemstvím, že Fed skupuje všechno možné i nemožné, aby udržel akciové trhy při životě.

Oficiálně Fed kupuje korporátní, dluhopisové ETF spolu například s obecními či státními dluhopisy, korporátními dluhopisy i úpisy na hypotéky. V takovém prostředí je těžké, aby trhy prošly tolik potřebnou očistou a korekcí na hodnoty, jež by reálně odrážely skutečný stav světové ekonomiky.

Obchodní válka mezi USA a Čínou: 2. kolo?

Rovněž Fed nedávno varoval, že akcie a další investiční aktiva mohou v blízké budoucnosti utrpět „značné ztráty“, zvláště pokud se rizika pandemie zase navýší. Podle Jeroma Powella, předsedy americké centrální banky, představuje komerční trh s nemovitostmi snad ten nejohroženější sektor.

Americká administrativa se rozhodla omezit vývoz čipů a polovodičových součástek pro Huawei Technologies, 2. největšího výrobce chytrých telefonů na světě. Jádro sporu s Huawei spočívá v podezření americké vlády, že v současnosti budovaná telekomunikační síť 5G bude zneužita Číňany pro špionáž.

Obnovení americko-čínské obchodní války by mohl být faktor, který konečně zkoriguje trhy zpět do přijatelnějších místo pro dlouhodobé nákupy. Proti tomu však stojí nezlomná vůle centrálních bank vytisknout tolik peněz, jak jen bude třeba.

Je těžké udržet si přehled, kolik nové měny se už nalilo do ekonomiky. Americký Fed pravděpodobně intervenoval už ve výši 10 bilionů dolarů. Kongres 2 týdny zpět autorizoval program americké exekutivy na další jednorázové dotace v hodnotě 600 miliard.

Naposledy minulý týden ohlásila Rezervní banka Nového Zélandu zdvojnásobení již probíhajícího kvantitativního uvolňování. Banka se chystá nakoupit další dluhopisy za celkem 27 miliard dolarů v průběhu následujících 12 měsíců.

Farmaceutické společnosti pokračují v růstu, naposledy Sorrento Therapeutics v pátek vzlétla o 158 % pod dojmem pokroku ve vývoji léku na koronaviry.

Akcie Sorrento Therapeutics na dennim grafu, 18. 5. 2020
Akcie Sorrento Therapeutics na denním grafu, 18. 5. 2020

Využijte situace a nakupte akcie

Máte-li pocit, že akcie již dosáhly svého dna, můžete si nějaké koupit u jednoho z ověřených akciových brokerů a profitovat na jejich dalším růstu. Pokud si ale naopak myslíte, že se jejich cena ještě podívá níže, můžete spekulovat i na jejich pokles.

Ověření brokeři

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních akcií a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Tradingu CFD se věnuji aktivně od léta 2018. Hlavní zaměření: Forex a akcie, daytrading i dlouhodobé investování. Vždycky mě nejvíce zajímá, jak věci fungují. Proto studium technické a fundamentální analýzy patří mezi mé hlavní koníčky.

Baví mě podchytit jádro problému a informaci srozumitelně předat dál, ať už v psané nebo v mluvené formě. Už od mala rád píšu a svými články na Finexu mám v plánu podílet se na vybudování top ekonomického portálu v Česku.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎