Japonský zápasník sumó prohrál ve věku pouhých 28 let boj s koronavirem

Japonský zápasník sumó prohrál ve věku pouhých 28 let boj s koronavirem zdroj: Profimedia

Japonsko zasáhla smutná zpráva, mladý sportovec tam podlehl onemocnění Covid-19.

Bojovníci sumó kvůli svému nedobrému životnímu stylu patří mezi koronavirem vysoce ohroženou skupinu. Terpve 28letý Šóbuši (v překladu vítězný bojovník), vlastním jménem Kijotaka Suetake, je však prvním potvrzeným smrtelným případem a jedná se také o nejmladšího člověka, který v Japonsku pandemii podlehl.

Podle japonské asociace sumó propukla nemoc u mladého zápasníka již 4. dubna, ale do nemocnice se dostal až o pár dní později, když se symptomy zhoršily. Od 19. dubna byl již na jednotce intenzivní péče, avšak svůj boj nakonec bohužel prohrál.

"Můžu si jen představovat, jak těžké muselo být bojovat s tou nemocí více než měsíc, ale jako zápasník to snášel statečně a bojoval až do konce. Teď si jen přeji, aby odpočíval v pokoji," nechal se slyšet šéf sportovní sumó asociace JSA. 

Zesnulý Šóbuši započal svou profesionální kariéru již v roce 2007 a dostal se až na 11. místo ve čtvrté nejvyšší divizi. Nastupoval za stáj Takadagawa, kde test odhalil nemoc u dalších 6 členů týmu, dva z nich už byli propuštěni z nemocnice.

Sumó má v Japonsku dlouhou tradici a v zemi vycházejícího slunce stále patří mezi nejpopulárnější sporty. Každý rok se odehraje pouze 6 velkých turnajů. Ten následující měl začínat již tuto neděli, avšak kvůli nepříznivé situaci byl preventivně zrušen. Následující letní turnaj pak proběhne nejspíše bez diváků, avšak asociace už teď hodlá nechat otestovat všechny zápasníky, aby zabránila fatálním následkům. Doufejme tedy, že se podaří situaci podchytit včas.

Zdroje:  theguardian.com , japantimes.co.jp

Nejnovější články