KOMIKS: Aaron - Del Mundo - Ward, Thor 1: Bůh hromu znovuzrozený

Článek od: Karolína Poláčková - 19.05.2020

Přemýšleli jste někdy, jaké by to asi bylo, skočit do rozjetého vlaku? S novým Thorem to můžete vyzkoušet i bez hopsání po kolejích – taky to pro vás ale bude celkem šok a nebudete vědět, čeho se chytit, abyste zase nevypadli ven.

Pod taktovku Jasona Aarona byl asgardský bůh hromu převelen v roce 2017 a od té doby už podnikl mnohá dobrodružství (například opět ztratil status boha hromu) – a těm, kteří čtou komiksy v angličtině, není možno doporučit lépe než začít právě tam. Bůh hromu znovuzrozený totiž mnoho velkých událostí shrnuje velmi krátkým odstavcem na začátku knihy a pokračuje dál, jako by se nechumelilo. Pokud ale laskavý čtenář nechce zmateně valit oči na každé následující straně, je dobré si alespoň na internetových encyklopediích pohledat trochu víc. Znalost severské mytologie může pomoci (nebo způsobit zděšení, pokud jste opravdu zapálený znalec).

Kde se teď tedy Thor nachází? Jak už název napovídá, byl znovuzrozen jako bůh hromu – bohužel ale součástí balíčku není jeho legendární kladivo Mjolnir. Nelze ho nahradit žádnou jinou zbraní – i várku sta nových kladiv Thor spotřebuje tak rychle jako závodní formule benzín. Není tedy zrovna v takovém postavení, ve kterém by mohl čelit Malekithovi a válce, kterou se temý elf chystá rozpoutat ve všech světech Yggdrasilu. Nebylo by Thorových lapálií, kdyby se do nich nakonec nezapletl i jeho bratr Loki. Bůh klamu nabídne pomoc – a než se stačíte nadát, pojedete vlakem s mrtvými v nejzmrzlejších hlubinách Helu. A bude i svatba.

Fakt, že Marvel v Thorových příbězích vychází ze severské mytologie, vám možná napoví, jak bizarní mohou tyto příběhy být – zvlášť v okamžiku, kdy se mýty spojí s apokalyptickým sci-fi. Celá kniha je vyprávěna velmi roztržitě. Jednu chvíli se bojuje a po zamlženém intermezzu, ve kterém se toho taky moc nenamluví, se bojuje zas. Mezitím si Thor zoufá nad tím, že se jeho milovaných devět světů blíží zničení a on není schopen to zastavit. Do toho vstupuje druhá příběhová linka, odehrávající se až na samém konci všech časů, kde všeotec Thor a jeho vnučky bojují proti finální zkáze. Vesmír umírá a přijde i Phoenix nebo Doctor Doom – to teprve propukne chaos. Aaron jako by nevěděl, kam se má dřív podívat, a tak ničemu nevěnuje řádnou pozornost. První sešit dokázal dobře naladit, ale ona nadšená zvědavost v průběhu čtení postupně vyšumí.

Hádky a vtipné komentáře v zápalu boje mají šťávu, ale dialogy ve scénách klidnějšího rázu zůstávají ploché a stručné. Nejzábavnějším prvkem příběhu byl Thori, mluvící a mordující pes, spolu se špičkováním mezi Lokim a Thorem, tradiční přísadou této marvelovské série. Ani budování charakterů nebylo špatné. Bohužel ale to hlavní, co z celého komiksu vnímáte, je chaos. V případě, že jste seznámeni s celým Aaronovým runem, je to zvladatelné, ale pokud po tomto komiksu sáhnout nováčci, opravdu budou mít problém.

Tak jako u většiny sérií Marvelu, je i u Thora třeba počítat s tím, že je součástí rozsáhlejšího univerza – a určitě je dobře, že se zde minulé dění nepřipomíná v každém okně rušivou informativní tabulkou. Bůh hromu znovuzrozený je příběhem, který působí trochu unaveně a zkratkovitě. Srší sice nápady – máme tu pekelný vlak, brány Valhally i mrtvé obyvatele Helu – ale celek jako takový není zrovna ohromující. Na závěr je ještě třeba zmínit kresbu – jak Del Mundo, tak Ward jsou osobití kreslíři a Thor díky nim hýří barvami, a zvlášť Del Mundův styl sedí k mytologickým reáliím.

Aaronův Thor je navzdory jmenovaným neduhům z větší části zábavné čtení (zejména bitva o Hel a rodinné shledání Odinsonů) – ony neduhy ale bohužel nelze ignorovat. Nechme zatím zmatení usadit a uvidíme, kam se Thor vydá příště, s Válkou říší za dveřmi.

 

Jason Aaron, Mike Del Mundo, Christian Ward – Thor 1: Bůh hromu znovuzrozený
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 156, brož
Rok vydání: 2019
Překlad: Kateřina Tichá
Cena: 389 Kč

Přidat komentář