reklama

Nejlevnější povinné ručení nemusí být nejlepší

redakce dne 19. 05. 2020 - 00:00

Ušetřit pár korun na levném povinném ručení (POV) se nemusí vyplatit. Nejlevnější neznamená nejlepší. U pojištění platí toto tvrzení dvojnásob.

Nemusí platit tvrzení, že nejlevnější povinné ručení je špatné. Jen byste neměli hledět v prvé řadě na peníze, nýbrž na rozsah pojištění v rámci povinného ručení.

Co ovlivňuje cenu povinného ručení?

Při sjednávání povinného ručení je nutné vyplnit údaje o vaší osobě coby majiteli a vašem vozidle. Rozhoduje především značka, typ, obsah a výkon motoru, ale také údaje o jeho vlastníku. Výhodnější cenu povinného ručení získá padesátnice žijící v malé obci. Oproti tomu mladý muž žijící ve velkém městě bez delší pojistné historie si bude muset připlatit. A to i za stejný vůz, který oba vlastní.

Čtěte také: Čtyři tipy jak na nižší platby pojistného za povinné ručení

Faktory ovlivňující výši POV:

  • Kategorie vozidla (osobní automobil, motocykl, dodávka, autobus apod.);
  • Zdvihový objem válců nebo výkon motoru;
  • Zvolený limit pojistného plnění;
  • Segmentační kritéria (např.: věk, bydliště vlastníka vozidla, stáří vozu apod.);
  • Předchozí škodní průběh (systém bonus/malus).

Nejlevnější povinné ručení

Nejlevnější povinné ručení bude s největší pravděpodobností takové, které stanovuje minimální zákonem stanovený limit pojistného plnění. Ten činí 35 milionů korun. Minimální pojistné se označuje dvojicí čísel. V našem případě jde o 35/35.

Pečlivě zvažte, zda chcete mít pouze zákonem daný rozsah pojistného plnění, tj. na 35 milionů korun na „život a zdraví“ a na majetkové škody.

Čtěte také: Časté chyby při pojištění vozidel

Spodní hranice se týká plnění škody na životě a zdraví na každého zraněného anebo usmrcené a na škodě na majetku pro všechny poškozené. Rozsah pojistného plnění může být stanovený i na sto milionů korun. Zvýšením pojistných limitů očekávejte vyšší cenu povinného ručení.

Tipy na nižší povinné ručení

Pravidelně srovnávejte nabídky povinného ručení konkurenčních pojišťoven. Klidně své pojišťovně ukažte výhodnější nabídku, třeba se vám podaří cenu usmlouvat směrem dolů. Prostor pro snížení ceny pojistného spočívá především v úrovni krytí a rozsahu ochrany.

Čtěte také: Lidé stále podceňují povinné ručení a havarijní pojištění

Pokládejte si otázky, zda jste schopni rozsah pojištění skutečně využít. Ne vždy musíte mít k povinnému ručení sjednané doplňky bez odpovídajícího využití.