Správné třídění zelených odpadů z domácí kuchyně nebo vlastní zahrady, stejně jako správné kompostování, pomáhá nejen udržet živiny v půdě, ale pomáhá i proti erozi a zlepšuje schopnost půdy zadržet vodu. Na to se již čtvrt století každý rok snaží upozornit Mezinárodní týden propagace kompostu, ani letos tomu v prvním květnovém týdnu nebylo jinak, tentokrát s mottem Půda miluje kompost.

Proč je kompost důležitý?

Kompost je důležitým organickým hnojivem, které se vyrábí z biologicky rozložitelných odpadů (odpady ze zahrad, slupky z přípravy ovoce a zeleniny nebo dřevní štěpka). Důležité je, aby tyto odpady byly smíchány ve správném poměru, s přídavkem zeminy nebo již vyzrálého kompostu. Pro průběh kompostovacího procesu musí být zajištěna dostatečná vlhkost materiálu, aby mohlo dojít ke správné činnosti mikroorganismů, které jsou pro celý proces nezbytné. Proto je také nutno pravidelně kompost překopávat a zajistit mu dostatek kyslíku.

Pravidelným použitím kvalitního kompostu pro hnojení je zajištěn dostatek organické hmoty v půdě, která je pak chráněna před erozí a zadržuje dostatečné množství vody. Zároveň dodává rostlinám živiny a není tak nutné používat tolik hnojiv a pesticidů.

Správné třídění bioodpadů a jejich kompostování také omezuje vznik emisí metanu ze skládek a pomáhá zachytit CO2 v půdě.

Jak na kompostování?

Ministerstvo životního prostředí zavedlo od roku 2019 povinnost pro obce zajistit celoročně pro občany třídění bioodpadů. Množství bioodpadů vytříděných v obcích dosáhlo již v roce 2018 zhruba 700 tisíc tun.

Podpořit kompostování může každý z nás, kdo správně třídí bioodpad. Je důležité, aby se v domácnosti třídily všechny biologicky rozložitelné odpady, které zde vznikají. To znamená jak odpady ze zahrad, tak odpady ze zpracování ovoce a zeleniny. Rozbory odpadů ukazují, že právě těchto odpadů je stále v popelnicích na směsný komunální odpad nezanedbatelné množství.

Vytříděné odpady dávejte do nádob k tomu určených obcí samostatně, bez jakýchkoliv sáčků. Je nutno nepoužívat ani ty, které jsou označeny jako biologicky rozložitelné a to z důvodu, že je není možno v kompostárně běžnou technologií rozeznat, ani zpracovat.

Přečtěte si také další tipy jak správně kompostovat.

Zdroj: mzp.cz
foto: Sippakorn Yamkasikorn/Pexels