Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Akce z participativního rozpočtu se letos v Semilech neuskuteční kvůli koronaviru

V Semilech kvůli koronavirové pandemii odložili akce schválené v takzvaném participativním rozpočtu. Hlasováním lidé podpořili rozšíření kapacity skautské klubovny a rekonstrukci spodní části schodiště kostela sv. Petra a Pavla. Každá z akcí přijde na více než půl milionu korun. Zastupitelé se kvůli úsporám rozhodli realizaci o rok odložit. Lidé proto letos ani nebudou vybírat další projekty, k participativnímu rozpočtu se město vrátí až v roce 2022, řekl místostarosta Tomáš Sábl.

Participativní rozpočet má město s 8400 obyvateli už sedm let, v minulosti díky němu radnice dala opravit například Archivní ulici nebo vybudovala nový chodník s osvětlením v ulici Mikoláše Alše. „Navrhovat může kdokoliv, dokonce není ani podmínkou, aby to byl obyvatel Semil. Hlasovat už ale mohou jen lidé s trvalým bydlištěm v Semilech," řekl Sábl. Do hlasování se mohou zapojit lidé od 16 let. Loni veřejnost navrhla 28 projektů, do hlasování se zapojilo 539 lidí.

Projekty participativního rozpočtu nejsou jedinými akcemi, které se v Semilech rozhodli kvůli úsporám odložit. „Většinou jde o menší akce jako přístřešky na popelnice nebo rekonstrukce obřadní síně dohromady za zhruba tři miliony korun," řekl Sábl. Velké akce jsou už podle něj většinou započaté nebo se na ně podařilo získat dotace. Je to třeba případ nové mateřské školy, výměny oken radnice nebo rekonstrukce Bítouchovské lávky. Radnice proto také o sedm procent snížila objem provozních prostředků nejen města, ale i příspěvkových organizací.

Semily na letošní rok schválily rozpočet s příjmy 208 milionů korun, výdaje by měly být o 74 milionů vyšší. Zhruba sto milionů korun mělo být na investice. Největší investiční akcí bude výstavba nové Mateřské školy Treperka. V souvislosti s koronavirovou pandemií teď radnice očekává propad příjmů zhruba o 20 až 26 milionů korun, proto snižuje provozní náklady a odkládá některé akce včetně těch z participativního rozpočtu. Větší redukci investic očekává Sábl v příštím roce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto skalnimesta.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, Semily, rozpočet, projekt, rekonstrukce, Mikoláš Aleš, Mateřská škola Treperka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce z participativního rozpočtu se letos v Semilech neuskuteční kvůli koronaviru  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.