Záporné ceny ropy mohou být krátkodobě novým normálem, soudí ekonom Rusinko

Ropný trh zažil historický otřes. Cena futures kontraktů na lehkou americkou ropu WTI poprvé v historii padla do záporného teritoria, prodejci tak za prodej každého barelu platili až 40 dolarů. Makroekonomický analytik ČSOB Dominik Rusinko v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje okolnosti tohoto propadu a říká, že záporné ceny ropy mohou být – v krátkodobém horizontu – novým normálem. 

Ceny ropných futures kontraktů poprvé v historii klesly do negativních hodnot. O jak zásadní zprávu se jedná? 

Jedná se o historicky nevídanou událost – americký ropný benchmark, takzvaná lehká ropa WTI (West Texas Intermediate), se během včerejšího obchodování dostala vůbec poprvé do záporných hodnot. Barel ropy se v pondělí večer prodával dokonce až za negativních 37 dolarů, což na první pohled odporuje základní ekonomické logice.

K této situaci došlo primárně ze dvou důvodů. První je technického rázu – do negativního cenového teritoria se dostal květnový futures kontrakt (tedy ropa, která bude kupujícímu doručena v květnu, pozn. redakce), který dnes expiruje a tím pádem byl velmi málo likvidní. Kromě toho měla na pokles cen vliv i bezprostřední vazba na fyzický trh s ropou, tedy na aktuálně velmi slabou poptávku zákazníků po ropě a omezené skladovací kapacity.

Komunisté ji zatkli těsně před svatbou. Byli jsme generací velkého loučení, vzpomíná pamětnice

sinfin.digital