Začíná boj o německé turisty. Po pandemii je chce získat každý

Pokud se Evropská unie do léta nedohodne na uvolnění pravidel pro cestování přes hranice jako celek, hrozí podle některých hlasů totální cestovní chaos. Státy totiž jednají o otevření hranic separátně s tím, že k sobě chtějí pustit jen určité zahraniční návštěvníky. Příkladem může být snaha Rakouska přilákat bohaté německé turisty.

Až současná pandemie naplno odhalila, jak jsou Němci pro rakouský cestovní ruch vlastně důležití. I když v alpských penzionech a horských střediscích zdatně utrácejí také Češi, Nizozemci či Poláci, role Němců je nezastupitelná. Ze 153 milionu přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních v Rakousku připadají dvě třetiny na zahraniční turisty, z toho ale polovina přijela z Německa. Jak napsal výstižně Andreas Mihl, vídeňský korespondent německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Bez Němců to zkrátka nejde.“

Jeho tvrzení dokládají i další statistická data. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění se až dvě třetiny provozovatelů turistických zařízení v Rakousku vyjádřily v tom smyslu, že bez německé klientely, která tvoří polovinu jejich obratu, nejsou schopna přežít. „Pokud zůstanou hranice do Německa zavřené, bude to znamenat smrt turistického ruchu,“ prohlásil emotivně v deníku Kleinen Zeitung Andreas Reiter, rakouský odborník na cestovní ruch.

Konec nouzového stavu natruc Hamáčkovi? Babiš hazarduje, výsledkem bude chaos

sinfin.digital