Pavel Bárta
14. května 2020 • 17:50

Sestava snů Jihlavy: nezkrotný srdcař, bouřlivák Holík a elegantní bratr

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
  • V dobách největší slávy jihlavské Dukly táhli mužstvo z Vysočiny obránce Jan Suchý i legendární bratři Jiří a Jaroslav HolíkoviV dobách největší slávy jihlavské Dukly táhli mužstvo z Vysočiny obránce Jan Suchý i legendární bratři Jiří a Jaroslav HolíkoviFOTO: koláž iSport.cz

    Celkem dvanáct titulů, z toho šest v řadě a sedm během osmi let. Na medailových pozicích se Dukla Jihlava držela v dobách největšího věhlasu tucet sezon v kuse. Přes dvacet let panovala československému hokeji, její rekord v počtu vítězství překonali až předloni kdysi nejzarytější rivalové z Brna. V dobách největší slávy tým táhli bratři Jiří a Jaroslav Holíkové, Klapáč, Hrbatý, Josef Augusta, obránci Suchý a Šmíd. Ještě v letech 1981 až 1985 získal armádní celek mistrovský pohár čtyřikrát po sobě.

  • Brankáři

    Jiří Králík, Oldřich Svoboda

    Duklou prošel zástup skvělých gólmanů. Jaromír Šindel, Dominik Hašek , Petr Bříza. Většina z nich si odsloužila jeden či dva roky povinné služby v armádě a vrátila se do svého klubu nebo zamířila jinam. Jiří Králík si však po studiích vojnu prodloužil a zůstal sedm let. Tichý rodák z Gottwaldova, dnes opět Zlína, získal v Jihlavě dva tituly, propracoval se do reprezentace. Východočech Oldřich Svoboda strávil v Dukle pět sezon a podílel se na zatím posledním triumfu v roce 1991, kdy ho zároveň vyhlásili nejlepším brankářem extraligy.

    Pavel Richter před brankářem Jiřím Králíkem, který právě inkasoval gól od Kanaďanů na domácím šampionátu v roce 1985Foto Archiv Sport (Milan Šťastný)

  • První obrana

    Jan Suchý, Ladislav Šmíd starší

    V ročníku 1968/69 vyhrál Jan Suchý jako dosud jediný obránce bodování ligy, jednou během 40 sekund dal tři branky. Nezkrotný srdcař původem z Havlíčkova Brodu ovšem taky dovedl skvěle bránit a jako jeden z prvních padal do střel. S Jihlavou vyhrál ligu sedmkrát, jen stát se mistrem světa mu nebylo dopřáno. Rodák z Rožmitálu Ladislav Šmíd ho v proslulé dvojici léta jistil zezadu. V Dukle působil od jejího raného období a mistrem se s ní stal pětkrát.

    Legendární obránce Jihlavy Jan SuchýFoto profimedia.cz

  • Druhá obrana

    Milan Chalupa, Jaroslav Benák

    Řemeslu se Milan Chalupa vyučil vedle největšího z mistrů Suchého, ale zatímco ten se zapojoval aktivně do útoku, jeho důrazný následovník z obrany hlídal zadní vchod. Defenzivní bek s obrovským přehledem, výborný rozehrávač. Už v mládí měl nabídku z NHL, až na sklonku kariéry hrál sezonu za Detroit. Jaroslav Benák byl draftovaný Calgary, nechtěl však emigrovat. V první polovině 80. let vybojoval s Jihlavou čtyři tituly v řadě, stal se oporou reprezentace.

    Milan Chalupa patřil mezi nejlepší obránce československé reprezentace i jihlavské DuklyFoto profimedia.cz

  • Třetí obrana

    Bedřich Ščerban, Petr Adamík

    Zatím poslední jihlavský držitel Zlaté hokejky začínal v Dukle v roce 1983 a sesbíral s ní tři tituly, při posledním v roce 1991 byl kapitánem. Místní rodák Bedřich Ščerban získal na osmi MS pět bronzových medailí, ze tří účastí na ZOH vytěžil jeden bronz. Petr Adamík pocházel ze Zlína, s Duklou však spojil téměř celou kariéru. Za 13 sezon byl mistrem pětkrát. Sehrál 525 zápasů, víckrát nastoupil jen Suchý. S Karlem Horáčkem tvořil legendární dvojici, startoval na MS 1973.

    Bedřich Ščerban dnes dělá manažera jihlavské DuklyFoto Pavel Mazáč/Sport

  • První útok

    Jan Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík

    V klubových záznamech zůstane 354 zásahů Jana Klapáče asi navždy nepřekonaným rekordem. Odchovanec Karlových Varů dosáhl největší slávy ve spojení s bratry Holíkovými, stejně jako oni získal sedm ligových titulů a zlato na MS 1972. Starší a bouřlivější Jaroslav si za 18 sezon připsal 641 bodů, což asi taky někdo stěží překoná, v klubu úspěšně působil i jako trenér. Elegantní bruslař a technik Jiří Holík patří k největším ikonám celého československého hokeje. Drží rekord v počtu reprezentačních startů, mistrem světa byl třikrát.

    Legendární bratři Jiří a Jaroslav Holíkovi (vlevo a uprostřed) společně s parťákem Janem Klapáčem společně váleli v reprezentaci i v JihlavěFoto Archiv

  • Druhý útok

    Oldřich Válek, Jan Hrbatý, Josef Augusta

    Temperamentní Oldřich Válek strávil v Dukle jedenáct sezon, vlastní čtyři tituly, nasázel přes 200 branek a v ročníku 1984/85 se stal králem střelců. Záhy získal i titul mistra světa. Fanoušci ho buď milovali, nebo nenáviděli. Janu Hrbatému říkali Rychlík z Vysočiny. Přišel jako neznámý mladík z Prostějova, ale patřil k nejblyštivějším hvězdám klubu. Sedmkrát vyhrál ligu, v tom jeho i další překonal o jeden titul jako hráč pouze Josef Augusta, který přidal dva i jako trenér. Stejně jako Suchý a Holíkové vyrůstal v nedalekém Havlíčkově Brodě.

    Josef Augusta s památečním dresem v Síni slávyFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Třetí útok

    Libor Dolana, Petr Kaňkovský, Petr Vlk

    Otec Libora Dolany hrál za Duklu, když vstupovala na scénu, mladší z rodu zůstal na Vysočině o čtvrtstoletí později. Specialitou pardubického odchovance byla střela zápěstím, za Jihlavu nasypal 185 gólů, získal čtyři tituly. Tvůrce hry Petr Kaňkovský patří k odchovancům z poslední slavné éry, pokračoval ve Zlíně, Znojmě a Českých Budějovicích a do Jihlavy se ještě vrátil. Petr Vlk s Dolanou získal bronz na MS 1987, s Duklou vyhrál ligu dvakrát a později ji taky trénoval, i během zatím posledního pobytu v extralize v ročníku 2017/18.

    Petr Vlk jako hokejista vyhrál s jihlavskou Duklou dva tituly, později tým i trénovalFoto profimedia.cz

  • Čtvrtý útok

    Viktor Ujčík, Aleš Polcar, František Výborný

    Střelec Viktor Ujčík se v mateřském klubu odpíchl ke skvělé kariéře, jako nováček zažil titul v roce 1991. Trojnásobný mistr světa hrál extraligu ještě ve Slavii, Třinci, Plzni, Spartě a Vítkovicích, k jihlavským kořenům se však vracel a mužstvo nyní trénuje. Aleš Polcar se podílel na titulu z roku 1991, další získal se Zlínem. Byl u sestupu po 42 letech v sezoně 1998/99, ale svého času patřil k tomu nejlepšímu, co Dukla nabízela. František Výborný má pět titulů, pohyboval se na hraně reprezentace. Je z armády nenápadných a věrných dříčů jako bývali Miloš Kupec či Antonín Micka.

    Foto 

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud