10. května 2020 • 12:33

Zemřela legenda baseballu. Učitelka (†101) šampionkou, ve filmu ji točil Čech

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 101 let zemřela legenda ženského baseballu Mary Prattová. Někdejší nadhazovačka byla poslední žijící hráčkou původní sestavy klubu Rockford Peaches, který byl jedním ze zakládajících celků profesionální soutěže AAGPBL (All-American Girls Professional Baseball League) a zároveň se čtyřmi tituly jejím nejúspěšnějším účastníkem.



Prattová se po skončení čtyřleté profesionální kariéry vrátila k učitelství tělesné výchovy a věnovala se mu až do roku 1986. Působila také jako trenérka a rozhodčí v řadě sportů jako softball, basketbal, fotbal či tenis.

Byla označována za jednu z průkopnic boje za rovnoprávnost dívek a žen ve sportu a byla uvedena do Síně slávy Bostonské univerzity. Zemřela ve středu v pečovatelském domě v Bridgeportu.

Liga AAGPBL vznikla ve válečném roce 1943, ale po dvanáctém ročníku už nepokračovala. V roce 1992 byla z prostředí soutěže natočena hollywoodská komedie Velké vítězství (A League of Their Own). Hlavní role filmu, jehož kameramanem byl Miroslav Ondříček, v něm ztvárnili Tom Hanks, Geena Davisová či zpěvačka Madonna.

Baseballová legenda Mary Prattová
Baseballová legenda Mary Prattová

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud