5 tipů, jak vybělit zuby | Moje zdraví

5 tipů, jak vybělit zuby

5 tipů, jak vybělit zuby
Zas mám bílé zuby • Autor: iStock.com
12. května 2020 • 06:00

Zářivý úsměv plný bílých zubů je v dnešní společnosti normou. Vlivem jídla, pití a některých zlozvyků se ale bílá mění občas ve žlutou. Nevěšte hlavu, jsou tu možnosti, jak s nežádoucím odstínem bojovat.

Existuje několik přírodních metod, které vám pomohou při bělení zubů. Většina z nich se zabývá jemným odstraňováním povrchových skvrn na zubech. Těmito způsoby se dají mírně nažloutlé zuby opravdu vybělit, avšak vždy je na prvním místě prevence – předcházení zabarvení zubů.

Pravidelná ústní hygiena je základ, stejně tak jako omezení pití sladkých nápojů, kávy, černého čaje a červeného vína. Chcete-li mít bílé zuby, měli byste se rozloučit i s kouřením. Jestliže máte zuby už výrazně zažloutlé, je na místě návštěva vašeho zubního lékaře, který vám doporučí silnější prostředky pro bělení zubů. Avšak nezapomeňte, že nadměrné používání jakéhokoli bělicího produktu může vaše zuby poškodit. Vyzkoušejte, co vám bude fungovat.

Použijte s mírou jablečný ocet

Jablečný ocet se po staletí používá jako dezinfekční a přírodní čisticí prostředek. Kyselina octová, která je hlavní účinnou látkou v jablečném octu, ničí bakterie a má pozitivní vliv na čištění a bělení zubů. Odborné studie sice prokázaly, že má jablečný ocet bělicí účinky, ale také ukázaly, že mohou ztenčit zubní sklovinu, a to není dobré. „Kyselina octová v octě má potenciál erodovat sklovinu na zubech. Z tohoto důvodu byste neměli používat jablečný ocet každý den. Měli byste také omezit dobu, po kterou jablečný ocet přichází do styku se zuby. Chcete-li použít jablečný ocet jako ústní vodu, zřeďte ho vodou a několik minut poválejte v ústech. Poté si vypláchněte ústa čistou vodou,“ upozorňuje na správné používání stomatoložka Becky Bell.

Se střídmým používáním kyselých přísad na bělení zubů souhlasí i MDDr. Ondřej Šrámek, vedoucí lékař Dentální kliniky Hradčanská: „Vyhněte se vtírání kyselých přísad do zubů, neboť ty opotřebovávají zubní sklovinu, která chrání zuby před dutinami. Stejně tak po konzumaci kyselých nápojů se nedoporučuje hned si čistit zuby, aby nedošlo k podráždění skloviny. Počkejte minimálně půl hodiny. Po kyselém je dobré ústa trochu vypláchnout čistou vodou nebo si vzít žvýkačku (bez cukru), která podporuje tvorbu slin.“

Povolejte koření

Tak jako vám máta umí osvěžit dech, tak i kurkuma umí na zubech pár kouzel. Možná se divíte, že se využívá právě kurkuma k bělení zubů, neboť je využívána spíše jako přírodní barvivo, ale na zuby má opačný efekt. Budete-li  pravidelně nanášet na zuby kurkumovou kúru, vybělíte zuby až o dva odstíny. Smíchejte čajovou lžičku kurkumy, čajovou lžičku kokosového oleje a vyčistěte si zuby. Nejenže si pomůžete k bělejším zubům, ale i díky jejím protizánětlivým účinkům vyřešíte problémy s citlivými zuby a záněty dásní.

Domácí sady na bělení zubů

Chcete-li opravdu vzít krásu zubů do svých rukou, jen kartáček a pasta vám stačit nebudou. Na celý proces bělení existují volně dostupné sady na domácí bělení zubů, které obsahují speciální gely a  aplikátory, pomocí kterých budete gel na zuby nanášet. Možná to vypadá zdlouhavě, ale celková bělicí péče vám zabere kolem deseti minut. Jestliže dodržujete aplikaci 1–2x denně po dobu čtrnácti dní, vidíte znatelný rozdíl. Cena jednotlivých sad se liší, proto je dobré nechat si tu vhodnou doporučit od vašeho zubního lékaře. V nabídce domácího bělení zubů se můžete také setkat i s tzv. bělicími proužky, které se lepí na zuby a nosíte je několik minut po dobu několika týdnů. I ty můžete vyzkoušet. Odborníci se shodují, že domácí sady na bělení zubů jsou nejšetrnější a mají nejvýraznější efekt.

Peroxid vodíku

Vyberte si k vyplachování úst ústní vodu, která obsahuje peroxid vodíku a dvakrát denně po dobu jedné minuty vyplachujte ústa. Poté vyplivněte ústní vodu a vyčistěte si zuby. Ideální tedy ráno a večer. „Avšak při výběru síly peroxidu vodíku se ujistěte, že používáte roztok 1,5% nebo 3%, abyste se vyhnuli vedlejším účinkům,“ varuje stomatoložka Becky Bell na serveru Healthline.com. Dalším způsobem použití peroxidu vodíku je jeho smíchání s jedlou sodou, aby se vytvořila zubní pasta. Smíchejte 2 lžičky peroxidu vodíku s 1 lžičkou jedlé sody a jemně si zuby vyčistěte. Odborné studie zjistily, že kartáčování komerční zubní pastou obsahující jedlou sodu a peroxidem dvakrát denně vedlo k bělejším zubům o 62 % za 6 týdnů.

Bělení v rukou odborníka

„Odbornou možností je bělení přímo v ordinaci. Výhodou je, že trvá relativně krátce, a to cca 1,5 hodiny,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek, vedoucí lékař Dentální kliniky Hradčanská. Bělicí gely jsou však koncentrovanější a mohou způsobit větší citlivost zubu během i po zákroku. Efekt bělení je dost individuální a z hlediska trvanlivosti je horší než u bělení domácího. Jednoznačnou výhodou je pouze krátká doba pro dosažení efektu.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.