Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česko

Šéfem Nejvyššího soudu se stal Angyalossy. Zeman vybíral ze čtyř kandidátů

Miloš Zeman jmenoval novým šéfem NS Petra Angyalossyho. foto:  Dan Materna, MAFRA

PRAHA - Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval předsedou Nejvyššího soudu (NS) dosavadního šéfa senátu trestního kolegia soudu Petra Angyalossyho. Post obsadil tři měsíce poté, co ho kvůli jmenování ústavním soudcem opustil Pavel Šámal. Angyalossy po jmenování řekl, že nechystá reorganizaci soudu a na svého předchůdce chce navázat. Chce se sejít s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO).
  9:23aktualizováno  19:53

Některým opozičním politikům vadí, že Zeman nepostupoval transparentně a jméno nového šéfa NS do poslední chvíle tajil. Mluvčí hlavy státu zvolený postup zdůvodnil snahou zabránit veřejné dehonestaci kandidátů.

Nejvyšší soud by podle nového šéfa mohl vydat stanovisko k žalobám na stát kvůli koronaviru

Angyalossy působí na Nejvyšším soudu od roku 2017. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, soudcem je od roku 1996, kdy začal působit jako předseda senátu u Okresního soudu v Olomouci. Od roku 1999 byl předsedou senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Na Vrchním soudu v Olomouci působil od roku 2004.

V Interview ČT24 Angyalossy řekl, že zásadní je podle něj také výběr kvalitních soudců na místa těch, kteří budou z důvodu věku odcházet. Doplnil, že se v nejbližších dnech chce sejít s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). „Probereme, jaké kroky bychom eventuálně společně mohli podnikat,“ řekl. K okolnostem svého jmenování uvedl, že mu prezident Zeman neodůvodnil, proč vybral právě jeho, a že jeho postup umožnil kandidátům i s ohledem na koronavirovou krizi v klidu pracovat bez mediálního tlaku.

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček v rozhovoru na Frekvenci 1 řekl, že Zeman předem nechtěl zveřejňovat jména zvažovaných kandidátů, aby zabránil snahám o jejich veřejné dehonestování. „My jsme chtěli zabránit tomu, aby někdo, kdo bude kandidovat, byl vláčen médii. Chtěli jsme, aby prezident měl klid na kvalifikované rozhodnutí,“ řekl Ovčáček.

Zeman při jmenování řekl, že nového šéfa NS vybíral ze čtyř kandidátů a se všemi se sešel. „U každého jsem si prostudoval jeho životopis a rozhodl se, jak jsem se rozhodl,“ uvedl prezident. Dodal, že Angyalossyho si na soud vybral předchozí předseda Šámal. „Věřím, že budete pokračovat v jeho práci,“ uvedl. Angyalossymu také popřál, aby si užíval svou oblíbenou jízdu na motocyklu, ale aby jezdil pomalu a dával si pozor.

Zeman doufá, že Angyalossy přispěje k tomu, že se bude snižovat počet nevyřízených spisů. „Pokud narůstají nedodělky a existují soudci, kteří jsou obklopeni nevyřízenými spisy, není to pro soudcovský stav dobré. Věřím, že i vy přispějete k tomu, aby se počet nevyřízených spisů snižoval,“ dodal Zeman.

Unie státních zástupců považuje čerstvého šéfa NS za zkušeného trestního soudce. „Věříme, že Nejvyšší soud zůstane i nadále vně politických tlaků,“ napsal mluvčí unie Ondřej Šťastný.

Posílit důvěru lidí v justici

Petr Angyalossy chce zrychlit rozhodování soudu a posilovat důvěru lidí v justici. Dalším úkolem je generační obměna soudu. Své priority sdělil ve středu novinářům prostřednictvím mluvčího NS Petra Tomíčka. Nový šéf nejvyšší justiční instance své plány představí ve čtvrtek na tiskové konferenci v Brně.

Miloš Zeman.
Petr Angyalossy, nový šéf Nejvyššího soudu.

Podle Tomíčka si Angyalossy jako jednu z priorit stanovil další zkracování dovolacího řízení. Chce vytvářet podmínky, aby dále klesal počet nedodělků evidovaných jednotlivými senáty, zvláště pak v občanskoprávním a obchodním kolegiu, které je zatížené víc než trestní.

Zeman postupuje při výběru nového šéfa Nejvyššího soudu nedůvěryhodně, říká prezidentka Soudcovské unie

Za rok 2019 činila průměrná délka dovolacího řízení v civilních věcech u NS asi 196 dnů, v trestních věcech jen 45 dnů.

NS prochází generační obměnou. Angyalossy se chce osobně zasadit o pečlivý výběr nových soudců, kteří v dalších letech nahradí ty, co budou z Nejvyššího soudu odcházet po dovršení věkové hranice 70 let.

O výběru a jmenování předsedy NS rozhoduje prezident. Jedinou podmínkou je, že musí vybírat ze stávajících soudců NS. Od Šámalova odchodu 20. února soud řídil místopředseda Roman Fiala. Když v roce 2015 kvůli důchodovému věku oznámila rezignaci dlouholetá předsedkyně NS Iva Brožová, Zeman jmenoval Šámala o dva dny později.

Způsob, jakým Zeman vybíral nového předsedu NS, kritizovala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová jako netransparentní a nedůvěryhodný. Vadí jí, že veřejnost nezná prezidentovy kroky ani kandidáty. Zákon sice prezidentovi žádný postup neukládá, ale výběr tak důležitého veřejného činitele by podle Zemanové neměl ve společnosti budit pochybnosti.

Ovčáček uvedl, že kritika způsobu výběru nového předsedy NS není na místě. „Jmenování předsedy Nejvyššího soudu je výsostnou pravomocí prezidenta republiky,“ řekl.

Nejvyšší soud sídlí v Brně a je vrcholným soudním orgánem v oblasti občanskoprávních a trestních řízení s výjimkou záležitostí, o nichž rozhoduje Ústavní soud a Nejvyšší správní soud.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!