facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 4/2020 , ERP systémy

Interview s Martinem Koníčkem, CEO společnosti itelligence, na téma inovace ERP systému a přechod na SAP S/4HANA



Martin KoníčekMartin Koníček vede v roli CEO regionální zastoupení společnosti itelligence, která se specializuje na řešení SAP. České společnosti podle něj zatím stále vyčkávají s přechodem na aktuální verzi SAP S/4HANA. Současně zdůrazňuje, že inovaci ERP systému by nemělo tlačit ukončení podpory jedné verze, táhnout by ji naopak měly nové požadavky byznysu.


První verze SAP S/4HANA byla představena v roce 2015. S jakou odezvou se tento ERP systém setkal na českém trhu?

České společnosti bych rozdělil do tří skupin. První část společností, respektive jejich lídrů, si je velmi dobře vědoma toho, že přechod na novou generaci ERP systému na bázi SAP S/4HANA znamená zcela konkrétní byznysový benefit. Dobře vědí, že čím dříve tuto změnu uskuteční, tím dřív se jim začne vyplácet. Tato část zákazníků vede v patrnosti, že pokud to nebudou oni, kdo bude inovovat, čelí riziku, že první bude jejich konkurence.

Druhá skupina vnímá, že původní ERP systémy přestávají stačit tempu vývoje byznysu, a začíná postupně připravovat první kroky pro budoucí přechod na SAP S/4HANA.

A poslední, třetí skupina je prozatím spokojená se stávajícím ERP systémem a k jeho inovaci se staví celkem vlažně. Ačkoliv si jsou vědomi skutečnosti, že v nějakém časovém horizontu bude přechod nutný, tak tento časový úsek zatím vnímají jako relativně vzdálený.

Martin Koníček

Martin Koníček vede v roli CEO české zastoupení globální technologicko-poradenské společnosti itelligence, která se specializuje na SAP řešení a patří mezi SAP Platinum Partners. Předchozí zkušenosti získal na vysokých manažerských postech mj. ve společnostech Asseco Central Europe, O2 Czech Republic nebo mezinárodní auditorské a poradenské společnosti BDO.

Která z těchto skupin převažuje?

Liší se to podle jednotlivých odvětví, ale v současné chvíli bych zařadil většinu českých firem do druhé, a bohužel, třetí skupiny. Registrujeme sice stoupající zájem, ale mnohé organizace vyčkávají, což může vést i k jistému riziku spojenému s kapacitou certifikovaných implementátorů. Pokud dáme stranou byznysové benefity přechodu, tak pro firmy operující na systému SAP je ve střednědobém horizontu přechod na SAP S/4HANA nutností i kvůli oznámenému ukončení podpory starší platformy ze strany SAP. Logicky s tím, jak se tento moment bude blížit, bude rapidně stoupat i počet firem, které budou poptávat partnery pro realizaci takového přechodu. Ze studie renomované společnosti Gartner však vyplývá, že již v roce 2021 dojde k převisu poptávky nad nabídkou a bude vznikat značný tlak na cenu služeb implementátorů způsobenou nedostatkem jejich volné kapacity.


Na druhou stranu, pokud stávající ERP řešení odpovídá aktuálním byznysovým potřebám, tak je vcelku pochopitelné, že se organizace zatím zaměřují na jiné priority.

Naše predikce je, že pro více než 60 % společností bude přechod na inteligentní systémy a novou generaci digitálních platforem nezbytným krokem pro udržení růstu v turbulentním prostředí digitální ekonomiky. Zastaralý ERP systém, který se nedovede přizpůsobit moderním byznys modelům a procesům, může brzdit rozvoj celého podnikání.

Situace je umocněna často ještě tím, že mnohé společnosti si během času vytvořily „dluh“ v technologickém vývoji, který vznikl zejména podfinancováním rozvoje kriticky důležitých systémů a technologií. Celkově se tak vzdalují neustále se zvyšujícím nárokům na ERP systémy. Moderní organizace stále více potřebují inteligentní systémy, které dokážou nahradit činnosti s nízkou přidanou hodnotou, generovat prediktivní analýzy a neustále se vylepšovat na základě strojového učení využívajícího dat z obchodních modelů a chování zaměstnanců.


Společnost SAP nedávno oznámila prodloužení podpory standardních Business Suite aplikací až do roku 2027, znamená to, že společnosti využívající tato řešení mohou rozhodnutí o přechodu na SAP S/4HANA odložit na pozdější dobu?

Tuto změnu ze strany SAPu nedoporučuji brát jako argument pro pozastavení aktivit směřujících k přechodu na SAP S/4HANA. Navíc je zapotřebí číst tiskové prohlášení SAP k této záležitosti velmi detailně, nikoliv jen nadpis. Mohou totiž existovat taková řešení, kterých se tento posun netýká.

Zejména bych zdůraznil, že inovativní a moderní podniky nikdy tempo inovace neřídily tím, zda expiruje podpora jejich stávajícího řešení, či nikoliv. Přechod na nový ERP systém je mnohem víc než pouhý technický upgrade. Přechod na SAP S/4HANA je zásadním strategickým krokem, který připravuje podnik na budoucnost.


Pro mnoho byznysů může být právě vidina budoucnosti poněkud nejistá kvůli současné situaci kolem COVID-19.

Je pochopitelné, že mnohé společnosti uvažují nad tím, jak se postavit k upgradu ERP systému v kontextu současné pandemické situace, která bezesporu promění tržní prostředí a může řadě firem zkomplikovat jejich plány.

Jedním ze zásadních přínosů SAP S/4HANA je ale právě schopnost reagovat na změny tržního prostředí daleko pružněji. Tento ERP systém přináší zásadní vylepšení při úpravě nebo zavádění nových obchodních modelů. Věřím, že po odeznění současné situace a návratu „do normálu“ budeme vstupovat do nové ekonomické reality. A ti, co do ní vstoupí vybaveni moderním systémem flexibilně podporujícím nové byznys požadavky, budou v daleko lepší pozici pro znovunastartování ekonomického růstu.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.

Inzerce

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.