Čína už tento problém vyřešila po svém, nabízí se zde řešení, které nese název SuperSIM. Ve zkratce se jedná o hybrid mezi nanoSIM a microSD kartou, který přináší to nejlepší z obou světu do jedné univerzální kartičky.

TIP: Huawei nechce eSIM. Místo toho přichází s revoluční paměťovkou ve tvaru nanoSIM

První SuperSIM byla v Čině uvedena do prodeje již v loňském roce. A zatímco do klasické nanoSIM můžete uložit jen 128kB dat, SuperSIM je na tom výrazně lépe. Základní modely startují na kapacitě 32 GB, stropem je aktuálně kapacita 128 GB. Rychlosti čtení jsou u těchto karet 90 MB/s, v případě zápisu pak 60 MB/s.

Protože je nedílnou součástí paměťovky i nanoSIM karta, probíhá jejich distribuce skrz mobilní operátory. SuperSIM se navíc hodí i pro rychlé zálohování soukromých dat, např. kontaktů a textovek, které můžete rychle přenést do nového smarphonu. Uložená data jsou samozřejmě dostatečně zabezpečena (certifikace CC EAL6+).

TIP: Konečně se přidalo i O2. Teď už všichni čeští operátoři nabízí eSIM

Výhoda SuperSIM je zřejmá, jeden slot v bočním šuplíků zároveň využijete pro SIM i paměťovou kartu. Řešení má však zatím dost nevýhod. SuperSIM můžete vložit pouze do hybridního slotu a navíc stojí poměrně dost. 32GB 5G karta od China Unicomu vychází na 350 Kč, 64GB verze stojí dvojnásobek. A za to v Česku bez problémů pořídíte 128GB microSD kartu. Zda se standard uchytí i mimo Čínu, zatím není jasné, mnohem použitelnější se nám (s ohledem na vyzdvihovanou úsporu místa) zdá eSIM, kterou u nás nabízí všichni tři operátoři. Nejdéle se čekalo na O2, které s podporou přišlo koncem ledna.

Zdroj Gizmochina