Hlavní obsah

Na Dvořákově Praze zahrají Češi Čechům

Právo, rh

Třináctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu od 4. do 20. září. V důsledku koronavirové pandemie ale přijde o zahraniční hvězdy. Heslem letošního ročníku se tak stala věta Češi hrají Čechům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dirigent Jakub Hrůša (vlevo) s Janem Simonem a Robertem Kolářem na střeše pražského Rudolfina.

Článek

„Zůstáváme nadále mezinárodním festivalem, ale dáme daleko větší příležitost českým umělcům, kteří se v uplynulých měsících ocitli pod mimořádným lidským i existenčním tlakem,“ řekl na včerejší tiskové konferenci na střeše pražského Rudolfina ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

Programový ředitel festivalu Jan Simon dodal: „Neuhnuli jsme z uměleckých nároků, protože se jedná o absolutní špičky českého interpretačního umění.“

V jednotlivých programových řadách se tak publiku představí dirigenti Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Semjon Byčkov, Petr Altrichter, klavíristé Ivo Kahánek, Lukáš Vondráček, Martin Kasík, Duo Ardašev, houslisté Jan Mráček a Josef Špaček, violoncellista Václav Petr, harfistka Jana Boušková, hornista Radek Baborák a další. Příležitost dostanou i čeští skladatelé, zazní nová díla Jana Kučery či Ondřeje Brouska.

Hlavním autorem festivalu zůstává Antonín Dvořák, z jehož odkazu zazní jak stěžejní díla, jako jsou Novosvětská symfonie, Koncert pro violoncello či Te Deum, tak i celá klavírní tvorba pro dvě i čtyři ruce, klavírní i houslový koncert a komorní dílo.

Dalším autorem přehlídky bude letošní jubilant Ludwig van Beethoven. Festival uvede jeho Missu solemnis v autentickém nastudování Collegia 1704 a Collegia Vocale pod taktovkou Václava Lukse i Symfonii č. 9 v podání Mladé filharmonie Dvořákovy Prahy pod taktovkou Tomáše Netopila v řadě Pro budoucnost. Zazní i Beethovenovy instrumentální koncerty.

Dirigent Hrůša připomene dílo Dvořákova zetě Josefa Suka uvedením jeho první i druhé symfonie Asrael. „Bude jistě zajímavé slyšet tato dvě díla v souvislosti, z níž vyplyne kontinuita i posun v Sukově tvorbě, jež má světový význam,“ řekl.

Dvořákova Praha myslí i na děti, jimž bude určen rodinný den i premiéra opery Perníková chaloupka Jana Kučery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám