Dnes Středa - zatazeno 10°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 5 uzavře smlouvu ohledně mateřské školy, kterou na Waltrovce postavila Penta
Ilustrační foto: archiv

Praha 5 uzavře smlouvu ohledně mateřské školy, kterou na Waltrovce postavila Penta

V Praze 5 by měla letos začít fungovat nová školka pro asi 90 dětí v areálu rezidenčního projektu Waltrovka společnosti Penta. Zastupitelé městské části včera schválili smlouvu, podle které školku, kterou firma postavila, radnice na 15 let dostane do výpůjčky. Zastupitelé zároveň odložili schválení další smlouvy, která má zajistit radnici předkupní právo na budovu po uplynutí výpůjčky.

Smlouva vychází z memoranda, které městská část schválila v roce 2018. Firma už na jeho základě vybudovala park, který městské části předala. Slíbila také, že za 40 milionů korun postaví školku, kterou radnici za stejnou cenu upravenou o inflaci prodá.

Memorandum podle místostarosty Tomáše Homoly (STAN) zahrnuje i další body, je nicméně právně nezávazným dokumentem, jehož ustanovení je potřeba zajistit zvláštními smlouvami. Vypořádání po konci patnáctileté výpůjčky má řešit další smlouva, kterou však včera zastupitelé z programu jednání stáhli. Podle Homoly je nutné ji upravit.

To kritizovali zástupci opozice, podle kterých by bylo vhodné obě smlouvy řešit najednou. Stejný názor projevila i místostarostka Nadežda Priečinská (TOP 09). „Doufám, že to je takový partner, který svému slovu a závazku z memoranda dostojí," uvedla. Dodala, že podle ní by bylo nicméně lepší smlouvy schválit i podepsat najednou.

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (za ODS) řekla, že smlouvu je potřeba podepsat co nejdřív, aby mohla školka začít fungovat od příštího školního roku.

Praha 5 v minulosti schválila více memorand s developery, například s firmami Sebre nebo Landia Management. Mají zajistit, aby se stavebníci zejména bytových projektů v městské části podíleli na nákladech na infrastrukturu, jako jsou školy, parky nebo dopravní infrastruktura.


Autor: ČTK

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

Včera v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Další články
Nahoru