bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hlas agentů, hlas peněz: Vybočují smlouvy Pastrňáka i Lucice, nejštědřejším GM je Dubas

20. května 2020, 11:00

Tomáš Zatloukal

25 hráčských agentů a anketní otázky? Tenhle průzkum v podání Puckpedia.com jednoduše musí zajímat každého hokejového nadšence. Vybrali jsme pár nejzajímavějších dotazů a nabízíme nejčastější odpovědí pánů, jejichž úkolem je vydolovat pro své klienty ty nejlepší podmínky.

Začněme tématem, které je noční můrou každého generálního manažera.

Tedy kontrakty, jež jsou z týmového hlediska krajně nepovedené a mnohdy na ně celé mužstvo krutě doplácí. Nejhorší takovou smlouvou je - nikoliv překvapivě - ta Milana Lucice.

Když si známý brousek v létě 2016 plácl s edmontonskými Olejáři, dostal přislíbeno 42 milionů dolarů za sedm let. Očekávání nenaplnil, produktivita se vytratila. Teď už mu šeky platí někdo jiný  - loni byl ve výměně utrápených hráčů s obrovskými platy poslán do Calgary za Jamese Neala.

Lucic získal hned 19 procent hlasů a o pět porazil druhého Brenta Seabrooka. Zkušený bek, jehož kvality pomohly Chicagu ke třem Stanley Cupům, se dočkal v září 2015 "kontraktu za zásluhy". Blackhawks s ním podepsali na osm let za 55 milionů dolarů, Seabrookovi přitom už bylo třicet a pozvolný výkonnostní sešup byl nevyhnutelný. 

10 procent hlasů shodně sklidili Erik Karlsson ze San Jose (stropová zátěž 11,5 milionů dolarů a věčná zranění) a Jeff Skinner z Buffala (čerstvá smlouva na 72 milionů dolarů a okamžitý herní propadák).

 Pojďme se podívat na podpisy, které jsou naopak pro kluby nejpřínosnější.

Nathan MacKinnon už pár sezon táhne Colorado a chce s nimi získat Stanley Cup. Když podepisoval v roce 2016 nový kontrakt, nekladl si přemrštěné nároky.

Výsledkem je, že jeden z nejužitečnějších hokejistů NHL ukrajuje z platového stropu Lavin ročně jen 6,3 milionů dolarů. Méně než Seabrook a podobně jako Lucic. "Nelituji svého rozhodnutí a příště dám Avalanche další slevu. Chci totiž s touhle partou vyhrát pohár," tvrdí "Mac".

MacKinnon získal 33 procent hlasů, na druhém místě skončili David Pastrňák s Callem Jarnkrokem se čtrnácti.

Vysoké umístění Pastrňáka jistě nikoho nepřekvapí. Vždyť také on patří mezi kandidáty na ligového MVP a v Bostonu jeho talent nebývale rozkvetl. Letos vládne spolu se Sašou Ovečkinem střelcům, v bodování NHL se pak drží na třetí příčce. Jeho stropová zátěž přitom činí jen 6,67 milionu dolarů.

Ano, Bruins si musí mnout ruce, že do havířovského rodáka před třemi lety zainvestovali. Těch 40 milionů dolarů za šest let služeb rozhodně nelitují.

Mnozí množná nečekali, že se "Pasta" podělí o druhý flek s Jarnkrokem. Jenže všestranný Švéd posbíral hlasy právem. Vždyť je pro svůj mančaft mimořádně užitečný, za gáži 2,2 milionu dolarů stihl v 64 zápasech hned 34 bodů! Nashvillu se náramně vyplácí už několik sezon a ještě pár nejspíše bude.

Čtvrtý flek patří s 10 procenty hlasů Kevinu Labancovi ze San Jose. Ten loni přijal neuvěřitelně skromné podmínky. Po průlomovém ročníku podepsal roční smlouvu na jeden milion dolarů. Chtěl, aby Žraloci měli na posily a zároveň sázel na své umění. Věřil, že si dalšími výtečnými výkony řekne o pohádkovou satisfakci.

Zajímavým úkolem byl tento: Jmenujte generálního manažera, u něhož nejsnáze vyjednáte dobrý kontrakt pro svého klienta.

Máte tip, kdo mohl tento žebříček generálních manažerů ovládnout? Ne? Tak si vzpomeňte, jak létaly vzduchem desítky milionů dolarů v Torontu. Jak velkorysý byl Kyle Dubas, když plnil požadavky Austona Matthewse,Johna Tavarese, Mitche Marnera a dalších. A jak se nechal udolat i agentem Williama Nylandera.

Není divu, že získal hned 29 procent hlasů. Nikdo další nepřelezl šestiprocentní hranici (na té se zastavily "preference" Jima Nilla z Dallasu, buffalského Jasona Botterilla a Douga Wilsona ze San Jose).

Nejtvrdším vyjednávačem z řad generálních manažerů byl paradoxně zvolen Dubasův předchůdce - legendární boss Lou Lamoriello. Na jeho nejen obchodnický talent teď spoléhají newyorští Islanders.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.