Dvacetiny Fantasy Planet s Agentem JFK: Město mrtvých I.

V rámci oslavy narozenin Fantasy Planet s agentem JFK jsme se rozhodli nabídnout vám postupně recenze na všechny čtyři díly série, o které aktuálně soutěžíme – ať víte, do čeho jdete. A začínáme dílem s pořadovým číslem 37 – Město mrtvých I. A možná, když budete pozorně číst, se dočkáte i malé nápovědy k soutěži!

Již několik dílů v řadě se John Francis Kovář zdržuje ve stejném paralelním světě, ačkoliv to nebývalo pravidlem. Nyní, když je beznadějně odříznut od možnosti mezidimenzionálního cestování, se JFK začíná smiřovat s představou, že se bude muset nuceně usadit. Je společníkem úspěšné firmy, ženy mu padají k nohám (i bez toho, aby je předtím musel omráčit) a hmotnou nouzí rozhodně netrpí – zdá se, že může žít šťastný život. Ale stínům minulosti se ani v tomhle světě schovat nedokáže.

Série Agent JFK se pomalu blíží v počtu dílů ke čtyřicítce. V dílu s pořadovým číslem 37 Město mrtvých I se na místo činu vrací jeden z duchovních otců série, Miroslav Žamboch. Jak sám autor uvedl, jedná se o první díl minisérie JFK a temní bohové, ačkoliv se o této skutečnosti kromě oficiálních stránek autora a jeho fan stránky nikde jinde nedočtete. Každopádně vzhledem k vývoji celé série nám, čtenářům a příznivcům celé série, svitá naděje, že si spoluautor celého univerza vyhradil právo přinést nějaký zásadní obrat či posun. Ano, jsem si vědom, že je relativně krátce po restartu, a volat po dalším radikálním vývoji je troufalé, ale po delším přešlapování na místě by alespoň malý krůček vpřed nebyl zcela od věci.

Nechme však spekulace a zbožná přání stranou a podívejme se na knihu samotnou. Žamboch je tajnůstkář, proto první díl Města mrtvých spíš naznačuje a uvádí do děje, než aby se stalo něco skutečně podstatného. JFK se vrací domů poté, co doslova a do písmene pohořel v alternativní Austrálii (narážka na 36. díl s názvem Horká půda od Václavy Molcarové zakončený rozsáhlým požárem). Zjišťuje, že mezitím jeho obchodní partner rozjíždí svůj byznys ve velkém a sám se vrací zpět do víru podnikání. Ale jak už to u Johna Francise Kováře bývá, nenechají na sebe problémy dlouho čekat, a tak musí opět čelit nepřátelům, které si zvládnul udělat VELMI rychle.

Nikoho nepřekvapí, že nový díl JFK je solidní oddechovkou se slušnou porcí akce. Žamboch ukazuje, že umí vyprávět příběhy, jeho styl je čtivý, postavy uvěřitelné a akční scény strhující – na konzumní jednohubku je zpracování hodně nadstandardní (ačkoliv dobrou kvalitou se může série JFK chlubit obecně).

Seznámíme se s tajemnou ženou, která předá Kovářovi podivný vzkaz, a s mužem, který se shodou okolností jmenuje Phil Marlowe a je soukromým detektivem. Že vám to jméno něco říká? Pravděpodobně ano – Phil Marlowe je v reálném světě postava z pera Raymonda Chandlera a také je soukromý detektiv, takže podobnost zřejmě nebude čistě náhodná.

V nejlepším přestat

Jinak se v rámci prvního dílu Žamboch příliš neodvázal. Děj končí v nejlepším, tedy v momentu, kdy se nesourodá skupina dobrodruhů odhodlá k cestě do džungle, aby stopy několika podezřelých mužů nevychladly. Na druhou stranu, Žamboch rozesel stopy a navnadil čtenáře na další pokračování.

Jak bývá zvykem, je v knize ještě bonusová povídka – tentokrát ale nebyl přizván žádný nadějný nováček, protože se Miroslav Žamboch rozhodl pro solojízdu. Jen pro doplnění, samotný první díl Města mrtvých zabírá necelých sto stran, Kněžna, jak se bonusová povídka jmenuje, pak dalších zhruba třicet. Zabrousíme do nehostinných tunder alternativního Ruska (svět zůstává stejný jako v předchozím příběhu, jen místo se mění), kde v zapadlé vesnici někdo vraždí mladé dívky. Vyšetřování se ujímá dáma, která je v místní oblasti legendou a ochránkyní slabých a utlačovaných. Překvapivý je nejen pachatel, neboť nic není tak, jak se zdá, ale vůbec celá pointa. Znalejší čtenáři dobře vědí, že Žamboch povídky umí na výbornou; v porovnání s jeho kousky mimo sérii je Kněžna solidním průměrem, v rámci série pak bez problému drží vysokou kvalitativní laťku.

Celkově je první díl minisérie JFK a temní bohové zdařilý, i když je zatím příliš brzo vynášet nějaké soudy. Mnoho bylo naznačeno, tak uvidíme, co se z toho všeho nakonec vyklube. Ale vězte, potenciál obrátit celou sérii vzhůru nohama Město mrtvých má! Nezbývá než netrpělivě očekávat díly příští.

Miroslav Žamboch: Město mrtvých I (Agent JFK 37)

Vydal: Triton, E.F., 2016

Obálka: Petr Vyoral

Počet stran: 136

Cena: 179 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď