Vzpomínka na sérii Total War – 1. část

Foto: Rome: Total War 2

V našem prvním článku pojednávajícím o oblíbené herní sérii Total War se vrátíme do půlky osmdesátých let, povíme si, co studio které za hrou stojí, dělalo zpočátku a jaká cesta vedla k vydání první hry ze série. Přejeme příjemné čtení.

V roce 1987 zakládá Tim Ansell studio Creative Assembly. Tim začínal sám a zpočátku se věnoval portování her z Amigy a ZX Spectrum pro domácí počítače, které fungovaly ještě na MS-DOS. Postupně přijímá další členy do svého týmu, z nichž mnozí jsou Timovi známí či přátelé z vysoké školy.

Z malé “garážové” firmy se pomalu stávalo studio, kterého si začali všímat další hráči na trhu. Roku 1993 přichází EA s nabídkou, která se neodmítá. Creative Assembly mělo některé zajímavé nabídky už předtím. Hovořilo se o zájmu Sony, které spolu s Nintendem chystalo vydání první 32bitové konzole (jak víme nakonec vše dopadlo trochu jinak) a i samotný Bill Gates měl být z portů tak nadšený, že měl o studio zájem.

Inspirace v Age of Empires

EA však dali na stůl konkrétní nabídku, již pan Ansell ještě poupravil k obrazu svému a vznikla úspěšná spolupráce. Studio pod křídly tohoto vydavatelského molochu ještě povyrostlo a díky tomu, že EA už tehdy razilo cestu oficiálních licencí, tak úspěch her byl skoro zaručený.

Creative Assembly tak mezi roky 1994 až 2001 postupně vydává nebo se spolupodílí na titulech jako FIFA či tehdy úspěšné série Rugby. Malou odbočkou od Rugby titulů jsou díla Australian Football League 98 a 99. V Austrálii byl úspěch téměř jasný, protože tento australský národní sport do té doby nikdo na virtuální obrazovky nepřenesl.

S rokem 1996 do firmy přichází vizionář Michael Simpson s vizí historické strategie, která se bude zakládat na reálných faktech. Původní myšlenka počítala dokonce s tím, že by se hra dala používat v hodinách dějepisu. Pár let to spolu s Ansellem probírali a báli se neúspěchu, protože v tu dobu frčely hlavně fantasy strategie. Inspiraci a nezbytnou odvahu jim však dodal druhý díl Age of Empires, který sice nebyl kdovíjak historický, ale neobsahoval žádné fantasy prvky, a přesto uspěl.

Shogun: Total War

V roce 1998 mělo Creative Assembly již dostatek prostředků a silné jméno na to, aby se pustilo do neprobádaných vod. Na jedné poradě se tak Tim svěřil Peterovi Mooreovi z EA, že by chtěli zkusit vydat historickou strategii. Ostřílený Moore zatahal v kalifornském Redwoodu za nitky a studio dostalo zelenou.

Shogun proklestil cestu sérii

Na Simpsonův koncept se nabalil háv feudálního Japonska v období 15. až 17. století (Ansell byl tak trochu japanofil). EA se historické zasazení příliš nelíbilo, protože pod pojmem historická strategie si představovali středověkou Evropu anebo Ameriku v období občanské války. Tim si opět prosadil svou a díky respektu, jenž studio za více než 10 let existence získalo, se podařilo Shoguna v roce 2000 vydat.

Titul byl přijat velice kladně a získal i různá ocenění (BAFTA, EMMA). Obsahoval už mnoho prvků, které se v sérii Total War objevují dodnes, ale ve své době to bylo nové a neokoukané. Takové možnosti se krom Civilization jen tak neviděly. Sedm frakcí, mezi nimiž jste mohli vybírat, spolu obchodovalo, uzavíralo různá spojenectví a nechyběla ani možnost špionáže či posílání vrahů, a to například v podobě sympatických gejš.

Krom kritiků uspěl Shogun i u hráčského publika, a tak vyšel datadisk Mongolian Invasion, který se také dočkal pozitivní odezvy.

Ač byly prodeje slušné, EA už tehdy pomalu získávala svou špatnou pověst a Tim Ansell si nejednou na poradě vyslechl, jak měl hru zasadit do zajímavějšího prostředí s tím, že pak by jistě byla ještě úspěšnější. Creative Assembly se však dařilo a ještě v roce 2001 vydají Rugby 01 a více než půlka týmu se podílí na vývoji FIFA 2001 a jejím portování na PC.

Je zvláštní jak se věci někdy sejdou…

Jeff Van Dyck měl na starosti ozvučení Shoguna a když se na jedné grilovací “pool party” v LA náhodně potkal s vývojářem z Raven Software (spadajícím pod konkurenční Activision), slovo dalo slovo a z náhodného setkání se stala spolupráce mezi studii. Kdy Activision vyšachoval EA jako vydavatele a distributora a poskytl vývojářům dostatek prostředků a klidu, aby mohli vydat svou novou hru.

Medieval: Total War

V roce 2002 vychází středověký Medieval: Total War a úspěch je zaručený. V Evropě je 2 týdny na špici prodejů a i v USA a Kanadě se drží v TOP 10. Dočkali jsme se vylepšené grafiky a doladění některých vnitřních mechanismů, kdy se například v raltimeových bojích dalo už lépe taktizovat než u Shoguna, u kterého to nejvíce bylo o tom mít větší armádu a prostě jí poslat vpřed.

Hlavně jsme se však dočkali velké mapy a širšího časového záběru, kdy po dokončení hry jste otevřeli takřka všechny frakce ve hře a znovuhratelnost tak byla zaručená.

Díky této hře se Creative Assembly posunulo k mistrům strategií té doby a dodnes má své místo pevně zajištěné. V roce 2003 obdrží cenu pro nejlepší vývojáře PC her za předešlý rok a v tomtéž roce vychází rozšíření Viking Invasion.

Po obrovském úspěchu Medievalu se však v Creative Assembly nikdo neplácá po zádech. Z kalifornského studia Sony v LA totiž prosakují informace o nové strategii na způsob Age of Mythology.

Tim Ansell se tak rozhoduje pro přímou bitvu se Sony a chce  svou hru zasadit do historického období starověku a rozmachu Říma. Na hře pracuje třikrát více lidí než na Shogunovi a ač se Simpson s Ansellem snaží zachovat historickou reálnost, je Rome prozatím nejvíce odkloněným titulem od historických reálií. Už jen volba ze tří římských frakcí je v historickém kontextu hloupost, spolu s Galií, která by rozhodně neměla vystupovat jako samostatná frakce. Dějepisáři prskají, avšak hra je nejzábavnější v celé sérii a to je nejdůležitější.

Vychází v roce 2004 a stává se jednou z nejoblíbenějších strategií vůbec a mnoho hráčů jí má nainstalovanou dodnes. Také je nejotevřenějším dílem směrem k modifikacím, které výrazně prodlužují herní dobu, a tak není divu že se umístí jako šestá v prodejích v UK za celý rok 2004 a jako osmá v USA.

A jak dopadl onen plánovaný souboj se Sony? Byla to fáma: Sony v té době v losangelském studiu vytvářelo God of War a nakonec to bude Creative Assembly, kdo se bude právě u této hry inspirovat. O tom však až v příštím díle tohoto článku na pokračování.

Hodnotit text
[Celkem hlasu: 11 Prumer: 4.8]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na