Těžaři kryptoměn místo dolování virtuálních mincí hledají lék na koronavirus

Těžba kryptoměny

Těžba kryptoměny Zdroj: David Hanuš

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměny
5
Fotogalerie

Grafické karty mohou v těchto dnech sloužit i jiným účelům, než je hraní her nebo těžba digitálních měn. Velký těžař kryptoměn poskytl část výkonu svých počítačů na hledání léku proti koronaviru.

Největší těžař etheru na americkém trhu, společnost CoreWeave, dá k dispozici výkon zhruba šesti tisíc grafických karet pro potřeby výzkumného programu Folding@home. Ten spravují vědci ze Stanfordovy univerzity s cílem urychlit hledání účinných přípravků proti nákaze koronavirem.

Do Folding@home se může připojit jakýkoliv počítač na planetě a svou troškou výkonu přispět k lepšímu fungování decentralizovaného globálního superpočítače. Ten momentálně provádí i složité simulace s cílem najít z dostupných schválených účinných látek tu, jež by dokázala proti koronaviru zabrat.

„Ani jsme příliš nepřemýšleli nad tím, jestli se projektu zúčastnit. Prostě se to stalo. Byli jsme nadšení z toho, že bychom mohli pomoci,“ uvedl podle serveru Coindesk spoluzakladatel CoreWeave Brian Venturo. Jeho společnost tím „obětuje“ zhruba 0,2 procenta z celkového výkonu, který pohání blockchain etheru.

Denně by svými šesti tisícovkami kartami vytěžila zhruba 28 etherů. Jejich celková hodnota dosahovala závěrem týdne necelé stovky tisíc korun. Před měsícem by však šlo o dvojnásobné číslo, jelikož virtuální měny mezitím silně zasáhl pokles na světových finančních trzích.

Pro řadu těžařů jsou tak náklady na elektrickou energii vyšší než příjmy z prodeje vydolovaných kryptoměn. Zda je to i případ CoreWeave, však Venturo neupřesnil.

K přesměrování počítačového výkonu na hledání léku na koronavirus současně také vyzval všechny majitele grafických karet jejich největší světový výrobce, společnost nVidia. Učinila tak prostřednictvím zprávy na sociální síti Reddit. Tu využívá i nemalé množství držitelů kryptoměn.

Majitele virtuálních mincí by k účasti v programu Folding@home mohla motivovat i jeho decentralizovaná povaha, která je podobná fungování nejrozšířenějších digitálních měn. Místo jedné entity se na chodu Folding@home podílejí stovky až tisíce na sobě nezávislých počítačů, což snižuje riziko technického výpadku či hackerského zásahu. Bitcoinová síť například funguje přes jedenáct let v kuse. Program Folding@home, původně spuštěný v roce 2000, se už v minulosti osvědčil mimo jiné při výzkumu mutací nádorových buněk.