Krypto-graf týdne: Těžaři bitcoinu začali vypínat stroje a rozprodávat mince. Zkáza nenastala

Těžba bitcoinu

Těžba bitcoinu Zdroj: profimedia, e15

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
6
Fotogalerie

Cena bitcoinu se v posledním týdnu pohybovala z pohledu jeho těžařů na hraně ziskovosti. Nyní by se jim však mělo o něco ulevit.

Celkový výpočetní výkon strojů, které zabezpečují a udržují v chodu bitcoinové transakce, ve středu prudce zakolísal. Propadl se v porovnání s letošními maximy o 45 procent. To značí, že řadě těžařů kryptoměny se už nevyplatilo pálit elektřinu pro potřeby bitcoinové sítě, byť si za svou aktivitu mohou vysloužit odměnu v podobě vydolovaných bitcoinů. Své stroje proto jednoduše vypnuli.

Jenže i na takové situace je koncept kryptoměny připravený. Pravidelně dochází k automatické úpravě náročnosti miningu. Ten signalizuje, jak velký výpočetní výkon je k vytěžení virtuální mince potřeba. Ještě včera došlo k masivní korekci nároků na výkon těžebních strojů. Bitcoinový algoritmus je snížil o 16 procent, což představuje vůbec druhý největší jednorázový pokles v jedenáctileté historii bitcoinu, uvádí server Coindesk. Jak se vyvíjí výkon bitcoinové sítěJak se vyvíjí výkon bitcoinové sítě|Blockchain.com

O zhruba stejné vyjádření v procecntních bodech vzápětí vzrostl výkon dodávaný bitcoinové síti. To značí, že majitelé drahých těžebných strojů na korekci zareagovali pozitivně.

Poslední dny a týdny pro ně ale byly těžké. Kvůli nedávnému masivnímu propadu kurzu kryptoměny až těsně pod čtyři tisíce dolarů museli houfně rozprodávat nahromaděné virtuální mince, aby pokryli náklady na účty za elektřinu či splátky úvěrů na pořízení hardwaru.

„Těžaři se ve středu zbavili 2788 bitcoinů, zatímco celkem jich vytěžili o 1200 méně. Trh však tento výprodej absorboval. To je z hlediska dalšího vývoje ceny bitcoinu pozitivní signál,“ napsal na Twitteru šéf společnosti ByteTree Charlie Moris.

Hranice ziskovosti dolování bitcoinu podle nedávných odhadů newyorské analytické společnosti Tradeblock leží u kurzu kolem 6800 dolarů. Právě kole této hladiny bitcoin osciloval během pátečního odpoledne. Už v květnu ale hranice "výtěžnosti" údajně vyšplhá na 12,5 tisíce amerických dolarů. Příčinou je takzvané půlení čili halving, které po zhruba čtyřech letech snižuje odměnu těžařům.

Momentálně si mezi sebou rozdělují 1800 bitcoinů za den, 13. května však toto číslo klesne na polovinu. Je to mechanismus, kterým tvůrce bitcoinu předem napevno určil míru inflace digitálních mincí.

„Těžaři by neměli být nijak zaskočeni, jelikož o události dávno vědí. Oproti předešlým halvingům (v letech 2012 a 2016) mají navíc k dispozici mnohem více finančních nástrojů, jak se proti náhlému propadu odměny zajistit,“ napsal už dříve pro E15 Josef Tětek, analytik společnosti TopMonks a člen Klubu Paralelní Polis.