Krypto-graf týdne: Konec výprodeje? Bitcoin se po delší době vrátil nad sedm tisíc dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia, e15

Cena nejrozšířenější kryptoměny se během týdne stabilizovala. V jeho závěru se navíc dostala na nejvyšší úroveň za poslední tři týdny, byť vzápětí část zisků umazala.

Zatímco týden zahájil bitcoin na cenovce kolem šesti tisíc dolarů, ve čtvrtek večer vystoupal poprvé po delší době nad sedm tisíc dolarů za virtuální minci. Optimismus spekulantů může mimo jiné pohánět oznámení fintechové služby Revolut, která od čtvrtka umožňuje nakupovat kryptoměny a zlato prostřednictvím své aplikace i lidem bez prémiového účtu na Revolutu.

"Tenhle rok bude patřit bitcoinu," uvedl zakladatel investičního fondu Galaxy Digital Michael Novogratz v souvislosti s masivními stimuly centrálních bank na pomoc ekonomice. Vůči uvolněné monetární politice má prý kryptoměna představovat přirozený protipól.

O tom, že kryptoměnový byznys není ve špatné kondici, svědčí i včera oznámená akvizice největší světové burzy virtuálních mincí. Společnost Binance převezme portál CoinMarketCap.com. Za stránku, která slouží "jen" jako agregátor kryptoměnových statistik, má podle informací analytické společnosti The Block zaplatit 400 milionů dolarů.

O bitcoin mají navíc podle některých kryptoměnových podnikatelů zájem ve zvýšené míře i lidé, kteří s ním dosud neměli zkušenost a chtěli využít březnového masivního propadu cen digitálních měn k jejich nákupu. "Od minulého týdne evidujeme nárůst nákupu bitcoinů zhruba o 50 procent a stoprocentní růst zájmu o registrace," uvedl šéf tuzemské kryptoměnové směnárny Bitstock Martin Stránský.

Vyšší zájem o virtuální měny projevují i zkušení spekulanti, kteří využívají finanční deriváty na cenu bitcoinu.

Chcete být informováni o cenových skocích bitcoinu co nejdříve? Přihlašte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 a na každý příspěvek budete dostávat upozornění >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Jejich zprostředkovatel, americká burza CME, zaznamenala nejvyšší zájem za dva týdny. Ve čtvrtek zobchodovala deriváty za 347 milionů dolarů, uvádí server CoinDesk.

Mezi fundamentální důvody současného cenového vzepětí bitcoinu lze řadit i uklidnění nervozity mezi jeho těžaři. Řada z nich musela kvůli březnovému pádu kryptoměny až těsně pod čtyři tisíce dolarů dočasně vypnout své stroje. Situaci se však bitcoinová síť automaticky přizpůsobila snížením nároků na těžaře. Část z nich situace využila a opět svá zařízení spustila. Síť kryptoměnových transakcí tak nyní zabezpečuje jen o něco málo slabší výpočetní výkon jako v únoru, když stál jeden bitcoin deset tisíc dolarů.

Nejistou ale dál zůstává otázka, jak se bude bitcoin chovat během dalšího zhoršování stavu globální ekonomiky.

Během mimořádně špatného letošního prvního kvartálu totiž vývoj jeho ceny připomínal mnohem více akciové indexy než zlato, ke kterému ho část zastánců přirovnává. Bitcoin od ledna do dubna ztratil deset procent hodnoty, americký index S&P 500 ještě o deset procentních bodů více.

Vývoj ceny bitcoinu:

Naopak cena zlata o čtyři procenta vzrostla. Podle CNBC bitcoin stále neprokázal, že by mohl být bezpečným útočištěm pro investory v době výrazných výkyvů na trhu.

Aktuální údaje z USA navíc naznačují, že nejvýkonnější ekonomika světa rozhodně nemá to nejhorší za sebou. Kromě toho, že se stala epicentrem pandemie koronaviru se čtvrtmilionem nakažených, tak ve Spojených státech zaniklo v březnu zhruba 701 tisíc pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Kryptoměny tak budou mít nejspíš ještě další příležitosti ukázat, zda je lze považovat za bezpečný přístav k uložení jmění v nejisté době.