close
bathtub-54587_640

Vana se dá také celkem snadno poškodit. Agresivní čističe, zvířecí drápky a různé nehody mohou zničit povrch vany a znepříjemnit nám koupání v ní. Ale i ta sebevíc poškozená vana se dá opravit, takže dřív, než se rozhodnete boura koupelnu kvůli nové vaně, přečtěte si naše tipy na renovaci staré vany.

V závislosti na způsobu poškození se renovace staré vany pohybuje od několika desítek korun do pár tisíc. Pokud máte pocit, že za takových okolností už se nevyplatí renovovat, uvědomte si také, jaký nepořádek představuje demontáž staré vany a instalace nové, případně také fakt, že starou musíte odvést do sběrného dvora. V porovnání s tím je renovace rychlé a čisté řešení.

Rezavé fleky nebo zašednutí

Nejjednodušší renovaci představuje odstranění rezavých skvrn nebo zašedlá místa na vaně. Přestože se doporučuje obyčejný citron, který samozřejmě můžete taky zkusit, efektivnější bude kyselina solná nebo kyselina šťavelová. Seženete je v drogerii ani ne za stovku a díky nim se vám povede obnovit barvu vany tak, že bude zase jako nová.

Plastová vana se dá brousit

Škrábance a další nerovnosti na vaně nejsou problém, pokud je vrstva akrylátu dostatečně silná, můžete ji zbrousit opakovaně. Použijete k tomu brusný materiál různé hrubosti  – začnete od nejhrubšího, kterým se odstraní škrábance a nerovnosti, a skončíte tím nejjemnějším, ten dokáže vanu dokonale vyhladit a dát jí původní lesk. 

Akrylátový nástřik

Nechali jste se zlákat na barevnou vanu, ale už se vám fakt omrzela? Nemůžete vanu opravit broušením, protože akrylátová vrstva už je příliš slabá? Spoustu potíží s vanou vyřeší akrylátový nástřik. Vytvoří novou jednolitou a hladkou vrstvu, díky níž se povrch vany úplně promění. Nástřik se dá aplikovat nejen na akrylátové vany, ale také na plechové. Výhodou renovace akrylátem je, že oproti plechové vaně je akrylátová vrstva na omak teplá.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku