QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Zóna pro bezdomovce v Plzni po dvou měsících končí, stála milion korun

20.05.2020 15:51

Stanové městečko v Plzni nakonec fungovalo jen dva měsíce. Do provozu bylo uvedeno 20. dubna a tento týden se uzavře. Zóna pro bezdomovce byla na Borských polích.

stanové městečko 1
stanové městečko 1stanové městečko 2stanové městečko 3

"Město Plzeň jeho provoz v areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici zahájilo na konci dubna, tento týden se uzavře. Areál bude zakonzervován, aby mohl být využit v případě, že by nastala podobná kritická situace," oznámilo vedení města. (O uvedení do provozu jsme psali zde).

Původně město oznámilo, že městečko pro bezdomovce vyšlo na 700 tisíc. Nyní se mluví už o milionu korun.

„Areál ve Folmavské ulici má 9 tisíc metrů čtverečních. My pro potřeby stanového městečka využili jen jeho část. Úpravy prostoru pro stanové městečko a budovy, v níž byly místnosti pro lidi v karanténě, vyšly na milion korun. Zděný objekt byl už dlouho nevyužíván, a neměl přívod vody ani elektřiny. Bylo nutné tam vodu i elektriku zase zavést. Terén pro stanové město jsme pak museli vyčistit od náletových rostlin a zarovnat. Do areálu jsme také přivezli mobilní WC a sprchy,“ vysvětlil Martin Zrzavecký.

Nakonec tento prostor sloužil jen dva měsíce. Podle vedení města prostor už není nutný.

"Vzhledem k tomu, že se nyní po skončení nouzového stavu vrací neziskové organizace ke své běžné činnosti a svým klientům, tedy i lidem bez přístřeší, není již delší provoz stanového městečka nutný. Pomáhat této komunitě budou nadále organizace v rámci terénních služeb a pak zejména také Městská charita Plzeň, jež se na tuto skupinu zaměřuje," informuje město Plzeň v oficiální tiskové zprávě.

Město má nyní plány na další investice. Podle radního Martina Zrzaveckého má město již připravenou studii na speciální – nízkoprahový dům. Vhodné místo pro speciální dům, v němž bude poskytována pomoc lidem bez domova a lidem užívajícím návykové látky, město hledá. V areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici to však nebude, neboť Plzeň plánuje v příštím roce areál prodat. K tomuto kroku přistupuje i proto, aby pokryla ztráty způsobené koronavirovou krizí.

Foto: Magistrát města Plzně

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24