Mobilní foto: Vítězslav Sladký

Asi znáte tu divadelní vůni. V podstatě jí máme všichni zafixovanou. Nepopsatelnou směsici šminek, parfémů, potu, plyše a dřeva…. Každé divadlo voní trochu jinak, ale podobně…

Jak nám všem tahle typická vůně chyběla. Více než dva měsíce, kdy se život kvůli tzv. koronavirové pandemii, jež u nás naštěstí nedosáhla ani čísel epidemie zastavil, jsme se museli obejít bez nejen bez divadla, ale také bez kaváren, vináren či cest do zahraničí. Nyní je možné už v divadlech hrát – ovšem jen pro 100 diváků a za velmi specifických podmínek. Běžný repertoárový provoz nelze standardně realizovat. Přesto řada scén obnovuje živý kontakt s diváky. Patří mezi ně i DJKT Plzeň, které se dnes prostřednictvím muzikálového souboru vrátilo zpět k uměleckému životu.

Každý ze čtyř souborů připravil vlastní pořad. Obnovený provoz tak DJKT zahájí sérií speciálních podvečerních programů, jež se odehrají v jediné premiéře pro stovku diváků. Na ty bude čekat nejedno překvapení. Tím největším asi bude, že hledištěm se tentokrát stane netradičně uspořádané jeviště. Představení budou začínat vždy v 18 hodin a vstupenky za jednotnou cenu 119 Kč bude možné zakoupit on-line a na pokladně předprodeje v běžné otevírací době.

Jako první představil dnes svůj mimořádný program soubor muzikálu. Šlo o koncert s názvem TO NEJLEPŠÍ Z MATINÉ. Se svými oblíbenými songy vystoupili hostitelé letošních muzikálových matiné Eva StaškovičováRoman Krebs Lukáš Ondruš – jehož matiné (v náhradním termínu za 26. dubna a mimořádně ve večerním čase) na konci června sérii speciálních středečních programů zakončí.

Dnešní jevištní comeback uváděl šéf souboru Lumír Olšovský s dramaturgem Pavlem Bárem, mezi diváky zavítal i ředitel DJKT Martin Otava, aby oficiálně ukončil své „nejdelší divadelní prázdniny“. Zároveň oznámil, že se divadlo pokusí vrátit k běžné produkci již od 9. srpna, tedy o měsíc dřív, než běžně začíná sezóna. A pak už se zpívalo. Eva Staškovičová, Roman Krebs a Lukáš Ondruš na jeviště postupně pozvali i své hosty, Stanislavu Topinkovou Fořtovou, Lucii Zvoníkovou, Jozefa Hruškociho a Pavla Klimendu. Ve skvělé interpretaci a hlavně jedinečné atmosféře zazněly úryvky z muzikálů Noc na Karlštejně, Bonnie a Clyde, Evita, Když je v Římě neděle, Polibek pavoučí ženy, Kdyby 1000 klarinetů, Probuzení jara, Dobře placená procházka, Čarodějky z Eastwicku, Fantom Opery a Shrek. Finále koncertu pak patřilo optimistické písni Každý má svůj sen z muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Z každého účinkujícího byla cítil skvělá interakce s publikem, které nadšeným potleskem potvrzovalo, jak mu oblíbení umělci chyběli. Proběhlo ono kouzelné splynutí, které může nabídnout jen živé umění. Zapomenout nesmím ani na famózní klavírní doprovod, který obstarala Monika Kudrnová.Celý okamžitě vyprodaný koncert byl živě streamovaný na internetu.

Už středu 3. června uvede svůj program STEINWAY GALA soubor opery. Koncertem nejkrásnějších operních árií v podání sólistů opery za doprovodu klavírního křídla Steinway provede šéf souboru Tomáš Ondřej Pilař. Těšit se můžete na pěvecká vystoupení Ivany VeberovéAmira Khana a Jany Foff Tetourové za doprovodu Maxima Averkieva, který diváky potěší i několika sólovými klavírními výstupy.

Následující středu 10. června bude na programu komponovaný večer souboru baletního. Pořad s názvem Z JEVIŠTĚ HLEDIŠTĚ ANEB BALET JE SILNÉ KOUZLO nás přesvědčí o tom, že balet má kouzelnou moc spojovat a přivést lidi na jedno místo, a to i v časech ne úplně radostných. O kvalitní kulturní zážitek se postarají Sara Aurora AntikainenGaëtan PiresRichard Ševčík a další.

Činohra diváky 17. června přivede na jiné myšlenky autorskou inscenací Jaroslava Matějky SEVERNÍ VÁŠEŇ ANEB JAK SE ZKOUŠÍ KVALITNÍ ČINOHRA. Zhlédnete pořádně ironickou taškařici se skvělým obsazením. Uvidíte Libora Stacha, Michala Štěrbu, Kláru Krejsovou, Andreu Mohylovou, Janu Ondruškovou a Martina Zahálku ml., který je zároveň i autorem hudby.

Divadlo J.K Tyla Plzeň je zpátky. Doufejme jen, že už natrvalo.