25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Komu vadí česká svoboda

21.5.2020

Vždy zásadně vadila, vadí a bude vadit všem, kdo chtějí velmocensky ovládnout klíčový geopolitický prostor mezi Německem a Ruskem. Masaryk mu říkal Ústřední pásmo střední Evropy. Proč je geopoliticky klíčové? Nejpřesněji to vyjádřil německý železný kancléř Bismarck: Kdo ovládá Čechy, ovládá Evropu. Protivníci svobody se nyní kvůli českému úsilí o svobodu již viditelně přestávají ovládat, a tím ukazují, kým vlastně jsou. Rusko chce určovat, jak má rozhodovat městské zastupitelstvo. Komunistická Čína chce určovat, kam nemá jezdit předseda Senátu Parlamentu České republiky. A Evropská komise, údajná stínová vláda EU, byla oficiálně dotčena svobodným rozhodnutím České republiky uzavřít kvůli pandemii státní hranice.

Kvůli ruské hrozbě policejně střežený a internovaný starosta Prahy 6 požádal o výslovnou veřejnou podporu předsedkyni Evropské komise, které tolik důvěřuje a spoléhá na ni. Dodnes ji nedostal, zatímco ale obratem a od něj nevyžádaně přišla odjinud, a navíc nejen jemu, od generálního tajemníka NATO. A nedávné souběžné hackerské útoky na počítačové systémy českých nemocnic, a nejen na ně, jež nastaly vzápětí po výbuchu sporu s Ruskem, způsobily, že se za Českou republiku důrazně postavil americký ministr zahraničí, ne Evropská unie. Inu, v nouzi poznáš přítele.

Jak Rusko, tak komunistická Čína a neméně Evropská unie mají u nás nekritické, zaslepené, ale rovněž i vypočítavé zastánce. Svoboda a demokracie České republiky také. A o tu se zde a nyní v první řadě hraje. Jak už věděl Bismarck, ve hře je přitom právě tak a proto osud Evropy. Na čem se všichni tři významní odpůrci české svobody v zásadě shodují, je úsilí o vytlačení USA z Evropy. Tedy demokratické světové mocnosti, jež v Evropě ve dvacátém století nejméně třikrát zachránila svobodu a demokracii.

Je vidět, že zápas o ně v nynější Evropě vůbec není věcí minulosti. Že se k nám zas v plné síle vrátil, zakoušíme právě nyní. Vede se zuřivě, zatím ve všech médiích, na politické scéně a ve zpravodajské komunitě. A proč najednou právě u nás? Protože chceme být svobodní. To se ale dnešním Bismarckům vůbec nezamlouvá. A jak se právem říká: Kdo je vinen, ten se ozve. A tak se ozvali.