Historická lekce pro Vojtěcha Filipa. Komunisté do svých služeb verbovali i nacistické vrahy

Napsal/a Robert Břešťan 21. května 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Šéf tuzemských komunistů Vojtěch Filip se v poslední době docela odvázal. Nejprve v souvislosti s odstraněním sochy Koněva mluvil o nárůstu fašistických tendencí v Česku, o neonacistické politice, a starostovi Prahy 6 Kolářovi vyčetl neexistujícího předka – nacistu. Jsou to přitom právě komunisté, kdo mají ve vztahu k představitelům nacismu máslo na hlavě.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip je nejen komunista, ale také dlouholetý ideologický spolupracovník StB s krycím jménem Falmer.

Byla to právě komunistická StB, kdo v minulosti rekrutoval do řad svých agentů a spolupracovníků nejen mladé soudruhy a prověřené kádry, ale také konfidenty gestapa i nacistické válečné zločince.

S ohledem na nedávné Filipovy výroky na téma fašismus a nacismus je na místě tuhle tvář komunismu opět připomenout.

Msta za domnělé hříchy

Filipa, podobě jako další straníky, v poslední době aktivizoval zejména spor kolem odstranění sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády na Praze 6.

Podle Filipa by měl rezignovat ministr zahraničí Tomáš Petříček, protože nese odpovědnost za „nárůst fašistických tendencí“ v České republice.

„V naší společnosti v posledních letech došlo k evidentnímu nárůstu fašistických tendencí, které v některých případech zůstávají bez trestu,“ řekl Filip pro ruský armádní časopis Krasnaja Zvezda. Někteří lidé podle něj záměrně podporují neonacismus a oslavují banderovce a vlasovce.

V přímém televizním přenosu pak také zopakoval již vyvrácené dezinformace o údajném nacistickém předkovi starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) Otto Kolarovi.

I kdyby to náhodou byla pravda, což prokazatelně není, dokonale to potvrzuje zažranost komunistického přesvědčení o dědičné vině, jejímž důsledkem byla msta na dětech za domnělé hříchy matek či otců.

Historici mimochodem naznačují, že z archivů o tomto Otto Kolarovi zmizela v dobách komunismu řada dokumentů, až to nahrává domněnce, že se stal po válce spolupracovníkem StB. Což by nebylo vůbec nic výjimečného.

Jakkoli se komunisté tradičně zaštiťují odporem k fašismu a nacismu, spolupráce i s těmi nejodpornějšími zločinci z druhé světové války se vůbec nebránili. Komunistický režim běžně do služeb StB verboval konfidenty gestapa, nacisty a válečné zločince.

A to dokonce i ty, kteří se aktivně podíleli třeba na vyvraždění Lidic, strašlivé události, jejíž připomínky komunisté vždy pojímali ve velkém jako celonárodní manifestaci odporu k fašismu.

Vrazi z Lidic ve službách StB

Spolupracovníkem StB byl Max Heinrich Rostock, důstojník Sicherheitsdienst (SD) – zpravodajské služby nacistické strany, velitel služebny SD na Kladně, kde organizoval a řídil udavačskou činnost, sám udával a osobní podíl nesl i na lidickém masakru.

„Účastnil se rabování fary a kostela, sám zbil lidického faráře Štemberka a přihlížel vraždám lidických mužů,“ popsal už dříve historik a autor studie o Maxi Rostockovi Jiří Plachý.

Rostock po válce patřil mezi padesát Československem nejhledanějších válečných zločinců. Když se jej podařilo dopadnout a v roce 1950 dopravit do Československa, dostal ve společném procesu s dalšími čtyřmi nacisty trest smrti. Politický sekretariát ÚV KSČ ale v roce 1953 rozhodl o změně trestu na doživotí, podepsán byl prezident Antonín Zápotocký.

V roce 1953 mimochodem Zápotocký udělil pouze osm milostí z trestu smrti, v polovině případů šlo o nacistické válečné zločince. V té době bylo za devět měsíců jeho vlády z politických důvodů popraveno asi padesát československých občanů.

Spolupráci se Státní bezpečností nabízel sám Rostock poprvé krátce po vynesení rozsudku smrti. Tehdy byl ještě odmítnut. V roce 1959 byl už zájem oboustranný a StB začala budoucího agenta připravovat.

Na svobodu se Max Rostock, nyní již jako agent Fritz, dostal 4. února roku 1960. Jako špion se ale neosvědčil. Vysazen byl sice v západním Německu, ale svou spolupráci s československou tajnou službou takřka ihned dekonspiroval.

Rostock zemřel v roce 1986 ve svých 84 letech ve Spolkové republice Německo. Nebyl ale zdaleka jediným nacistou ve službách komunistické Státní bezpečnosti.

Dalším byl například byl SS-oberscharführer Kurt Werner Tutter, známý svými nelidskými metodami na Slovensku i na území Moravy, kde byl spoluodpovědný za masakr v osadě Ploština na Zlínsku.

Spolupracovníkem rozvědky, 1. správy StB, byl i Ernest Hitzegrad, gruppenführer SS a velitel okupačních policejních sil na území Čech a Moravy, pravá ruka K.H. Franka, a řada dalších.

Komunismus soudruha Filipa

Do zpravodajské sítě StB byli tedy s vědomím a souhlasem nejvyššího vedení KSČ verbováni nejen čeští práskači, snadno vydíratelní někdejší konfidenti gestapa, ale i nacističtí vrazi a usvědčení váleční zločinci.

V první polovině 50. let provedla StB i operaci s krycím názvem Rekonstrukce. Cílem bylo vytipovat osoby podezřelé z válečné spolupráce s gestapem nebo zpravodajskou službou SD (Sicherheitsdienst) a ty pak vydíráním přimět ke spolupráci.

Historik Dalibor Státník už dříve popsal praktiky ve sborníku Archivu Ministerstva vnitra, v textu Agenti nacistických bezpečnostních složek Gestapa a Sicherheitsdienstu ve službách StB.

Rekonstrukci „starých sítí Gestapa a SD“ podle něj prováděla neblaze proslulá „náchodská komise“, která stála u počátků velkých stranických čistek, politických procesů s představiteli KSČ.

Na začátku padesátých let podle sovětského vzoru strana hledá v řadách vedení strany zrádce a výslechy nacistických prominentů směřovaly právě i ke kompromitaci komunistů z dob okupace.

Prostřednictvím nacistů tak komunisté likvidovali své vlastní soudruhy. I tohle je ten komunismus, po němž se Filipovi a spol tak stýská.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)