Spory o tramvaj mezi Libercem a Jabloncem pokračují, nová smlouva neprošla zastupitelstvem

Tramvaj z Liberce do Jablonce nad Nisou v zastávce Pivovarská. Foto: Jan SůraTramvaj z Liberce do Jablonce nad Nisou v zastávce Pivovarská. Foto: Jan Sůra

Po několikatýdenní výluce se rozjedou v pondělí opět tramvaje mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Zastupitelé v druhém největším městě

Po několikatýdenní výluce se rozjedou v pondělí opět tramvaje mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Zastupitelé v druhém největším městě v Libereckém kraji už dnes mohli učinit zásadnější rozhodnutí o budoucnosti unikátní spojnice, než jen ukončení omezení provozu. Nakonec k tomu ale nedošlo.

Na programu jabloneckého zastupitelstva byla dnes smlouva, která měla řešit, kdo a jak bude platit za provoz linky číslo 11.  Dosud taková neexistuje.  Jablonec nemá smlouvu s Dopravním podnikem města Jablonce nad Nisou a peníze platí přes libereckou radnici. Neexistence smlouvy pak v minulých dvou letech vedla k vyhroceným debatám, kdo provoz zaplatí a zda vůbec bude dál existovat. Návrh smlouvy je na stránkách jablonecké radnice.

Materiál ale neprošel, ani se o něm nehlasovalo. Pouze se o ní diskutovalo. To vše v době, kdy obě města tlačí čas i pro podání žádosti o dotaci na další část rekonstrukce tramvajové trati.

Novou smlouvu vidíme jako velký krok dopředu. Mělo by odpadnout dohadování, které jsme minulé roky museli podstoupit,“ řekl předseda Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Michal Zděnek. Rozhodnutí zastupitelstva smlouvu neprojednávat označil za zklamání, problém chce předložit dozorčí radě.

Jablonec bude mít úplně stejnou smlouvu, jako Liberec, liší se jen cena, kterou bude za tramvaje platit. Do sporů už dříve vstoupil Liberecký kraj. Podle smlouvy bude Jablonec platit ročně 17 % nákladů, Liberec 50 % a Liberecký kraj 33 %.

(Text upraven v 15:40 o aktuální vývoj po jednání v jabloneckém zastupitelstvu)

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
24 komentářů