Dvacetiny Fantasy Planet s Agentem JFK: Město mrtvých II.

Dnes dokončíme to, co jsme včera nakousli. V rámci oslav dvacetin Fantasy Planet se sérií Agent JFK přinášíme recenze na poslední čtyři vydané díly, o které aktuálně také soutěžíme!

Celý příběh Města mrtvých se jeho autor, Mirolsav Žamboch, rozhodl rozdělit na dva díly. Přece jen, u série Agent JFK jsme zvyklí spíše na útlejší knihy, čehož se jeden z dua duchovních otců série držel. První díl rozehrál pátrání po mužích, kteří ukradli společnosti, ve které je John Francis Kovář tichým společníkem, dvě lodě. Situace se ještě přiostřila, když byl JFK během pátrání napaden mužem podobajícím se chováním oživlé mrtvole. Podaří se ve druhém dílu Města mrtvých zodpovědět všechny otázky a zároveň naplnit vysoká očekávání čtenářů?

Pokud se chcete pustit do čtení Města mrtvých II, nutně musíte přečíst nejprve první díl příběhu. Pokud přečtete první díl příběhu, budete pravděpodobně o současné neradostné situaci bývalého agenta Kovářů rovnováhy JFK vědět tolik, abychom mohli přikročit rovnou k ději druhé části příběhu. Vězte, že tentokrát se autor trochu vzepřel tradici a vyplnil příběhem celou knihu; nečekejte tedy obvyklou povídku na závěr.

Na odvetnou výpravu vyslal Žamboch pozoruhodnou sestavu dobrodruhů. Vedoucím je samozřejmě John Francis Kovář, osádku člunu dále tvoří staří známí Hornbull, šéf firemní ochranky, a Phil Marlowe, muž velmi podobné vizáže i zvyků jako onen známý detektiv. K tomu přidejte zručného strojníka, lovce kožešin, kovboje s kolty proklatě nízko a asijského kuchaře, a máte partu, která provětrá faldy nejednomu darebákovi.

A právě postavy, i když jich je poměrně velké množství, jsou dominantním prvkem celé knihy. Ačkoliv je možné poukázat na fakt, že většina hrdinných mužů je naprosto archetypálních (a díky tomu proklatě předvídatelných), dávají příběhu ten správný šmrnc. Autor se navíc nebál jít u zpracování většiny postav do hloubky, a tak se dozvíte více o jejich minulosti i motivaci k nejisté cestě, která může skončit pomstou stejně jako smrtí. Paradoxně právě JFK stojí v propracování postav trochu stranou, naopak asi největší kus cesty, co se vývoje týká, urazí sympatická hora svalů Hornbull.

Pokud bychom za každou cenu chtěli něco v této oblasti vytknout, pak snad jen to, že muži vedení JFK jsou „ti hodní“; trochu schází nějaká nejednoznačná postava.

Když sviští olovo

Děj knihy vám připomene staré dobré indiánky, byť v akčnějším a modernějším fantasy kabátu. Olovo sviští vzduchem, indiáni rozhazují při zásahu rukama, ohnivá voda teče proudem (zejména do hrdla Phila Marlowa), tomahawky sviští a zlato se svůdně třpytí. Nostalgickou jízdu člunem po řece narušuje jen bafání naftového motoru a pátrání po důvodu, proč rudí ďáblové necítí bolest a bojují do posledního dechu.

Je třeba přiznat, že Miroslav Žamboch je skutečným mistrem vypravěčského řemesla. Druhý díl Města mrtvých má spád od prvních stran až do konce a obsahuje spoustu akčních scén. Z tohoto hlediska lze pouze smeknout, neboť takto čtivý příběh, který čtenáře aby člověk pohledal. Dokonce i větší část otázek byla zodpovězena…

A právě zde vězí zakopaný pes. Zodpovězeny totiž byly pouze otázky související se Žambochovým příběhem, a to navíc jen část. Autor však v prvním díle příběhu předhodil čtenářům několik lákadel slibujících další vývoj celé série; v lákání pak pokračoval krátkou vsuvkou na počátku druhé knihy… Bohužel zůstalo jen u náznaků; nic, co by celou sérii výrazněji popostrčilo se v knize neodehrálo. Mnoho nezodpovězených otázek zůstává i kolem některých postav. Na druhou stranu na svých stránkách hovořil autor o prvním příběhu minisérie JFK a temní bohové, tak třeba…

Město mrtvých II je svižná oddechovka, která nezapře rukopis Miroslava Žambocha. Má vše, po čem touží čtenáři dobrých příběhů – spád, kvalitní postavy i zajímavou, byť nikterak komplikovanou, zápletku. Troufnu si říct, že se jedná o jeden z nejlepších dílů po restartu série.

Miroslav Žamboch: Město mrtvých II (Agent JFK 38)

Vydal: Triton, E.F., 2017

Obálka: Petr Vyoral

Počet stran: 144

Cena: 179 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď