Železný muž – soška, která fascinovala nacisty

112
Foto: Pixabay.com

I ta nejpodivnější myšlenka nebyla pro nacistické pohlaváry dostatečné nereálná. Takže se nelze divit tomu, když šéf jednotek SS Heinrich Himmler poslal v roce 1938 do Tibetu expedici, která zde měla hledat důkazy o tom, že árijská rasa pochází právě z těchto končin světa. Expedici vedl zoolog Ernst Schäfer, takže jejím oficiálním cílem bylo zejména studium tibetské fauny.

Nicméně i další členové vědecké družiny byli horlivými nacisty a někteří dokonce členy SS. Sám Schäfer patřil k nadšeným stoupencům teorie o tibetském původu Árijců. A protože ani Himmlerovi nebyla tato myšlenka cizí, s radostí Schäferovu expedici podpořil.

Hledané stopy, aspoň takové, s nimiž by mohla solidní věda pracovat, nacističtí vědátoři nepřivezli. Ale oni sami byli nejspíš přesvědčeni o opaku. Některé jejich nálezy je totiž utvrdily v tom, že jsou na správné stopě. Mezi jinými to byla 24 centimetrů vysoká soška dnes známá jako Želený muž.

Nevíme nic o tom, kde se mezi expedičními nálezy objevila, ale je rozhodně pozoruhodná. Ač nevysoká, váží celých 10 kilogramů. To proto, že je vyrobena z meteoritu s vysokým obsahem železa, který se zřítil před 15 000 lety kdesi na pomezí dnešního Mongolska a Ruska.

Už to samo o sobě mohlo v nacistech milujících tajemno vzbudit nadšení. Ale Železný muž pro ně byl přímo důkazem z nebes, protože soška boha Vaisravana, o kterou v tomto případě jde, má na hrudi hákový kříž. A Němcům bylo pochopitelně jedno, že se jedná o svastiku, symbol, který už v dávném starověku používaly různé civilizace po celé Zemi.

Například v buddhismu svastika symbolizovala rovnováhu protikladů a univerzální harmonii. To zmiňujeme proto, že onen Vaisravana byl jedním ze čtyř buddhistických nebeských králů.

I dnes, skoro 75 let po svém nalezení, je Železný muž miláčkem vědců. Tajemství jeho původu i vzniku nabízejí prostor pro nejbarvitější teorie a jeho cena, která se prý nedá vyčíslit, z něj dělá jeden z nejcennějších uměleckých artefaktů na světě.

Zdroj: https://www.dailymail.co.uk

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk