WeAre Summit: Chystá se inovativní konference v 3D virtuálním prostředí

Česko-slovenský tým experimentuje s první startupovou konferencí na světě ve 3D virtuální realitě. Účast na květnovém WeAre Summitu potvrdili mezi jinými Guy Kawasaki, ředitelka WikiMedia, bývalý profesionální tenista Radek Štěpánek nebo ředitel inovací v Evropské vesmírné agentuře

Experiment týmu, který se doposud podílel na organizaci startupových akcí evropského rázu, bude v případě úspěchu znamenat světové prvenství. Na rozdíl od jiných konferencí, které se přesunuly do online prostředí, nepůjde jen o živý streaming. WeAre Summit, naplánovaný na 26. a 27. května, má ambici stát se první startupovou akcí na světě, která se odehraje ve 3D virtuálním prostředí. Účastníci se budou moci volně pohybovat virtuálním světem, konverzovat s ostatními a navštěvovat keynote prezentace renomovaných speakerů z celého světa. To vše bez použití speciálního zařízení pro virtuální realitu.

“Když začalo být jasné, že s offline konferencemi si budeme muset dát na několik měsíců pohov, vzniklo určité vakuum. Lidé jsou často zavření doma, to ale neznamená, že nepotřebují networkovat. A ti ze startupového prostředí obzvlášť. Přestože mají stále chuť posouvat svůj byznys dopředu, offline je vypnutý a online streamované konference networking nedokážou doručit. Proto jsme začali přemýšlet o nových cestách uspořádání startupové konference pro řádově tisícovky lidí,” říká ke zrodu myšlenky spoluzakladatel WeAre Summitu Jan Kříž.

Sázka na 3D virtuální realitu místo streamingu

Pořadatelé WeAre Summitu spojili síly s neziskovou organizací Mozilla, která dosud spíše v ústraní vyvíjela platformu Hubs. Díky tomu proběhne celá akce ve 3D virtuální realitě, speakeři i účastníci se přitom budou moci připojit bez speciálního vybavení přímo ve svých internetových prohlížečích.

“Bylo by od nás naivní počítat s tím, že má každý doma brýle a ovladače pro virtuální realitu. Od začátku technickou stránku summitu připravujeme tak, aby se lidé mohli připojit a odnést si plnohodnotný zážitek se zařízením, které mají doma. Náš tým má za sebou roky pořádání eventů, “experty” na virtuální realitu jsme se ale museli stát prakticky přes noc. Přesto věřím, že i díky spolupráci s Mozillou proběhne všechno hladce. Půjde-li všechno tak, jak očekáváme, lidem bohatě postačí výkon na úrovni běžně dostupných notebooků a připojení k internetu,” dodává Kříž.

Jako první keynote speaker potvrzen Guy Kawasaki

Originální myšlenka uspořádání startupového summitu ve 3D virtuální realitě si rychle získala příznivce z řad velkých jmen světového byznysu. Jako vůbec první potvrdil svou účast v roli keynote speakera Guy Kawasaki, chief evangelist nástroje Canva a autor podcastu Remarkable People.

“Když oslovujete speakera kalibru Guye Kawasakiho, aby vystoupil na prvním ročníku experimentální akce ve virtuální realitě, kladná odpověď opravdu není jistá. Fakt, že se nám s ním podařilo domluvit jako s vůbec prvním z oslovených, dost podstatně otočil vývoj příprav WeAre Summitu správným směrem. V týmu zavládla jistota, že jdeme správným směrem, a před dalšími speakery i partnery dostala akce punc kredibility,” říká druhý ze spoluzakladatelů Tomáš Cironis.

“Když mě organizátoři oslovili, abych se zúčastnil WeAre Summitu, obratem jsem moc rád řekl ano,” přidává sám Kawasaki.

Mezi dalšími potvrzenými speakery následovali například Katherine Maher, CEO Wikimedia Foundation, Frank Salzgeber, Head of Innovation v ESA (Evropská vesmírná agentura), Esther Wojcicki, populární novinářka, která vychovala 2 světové technologické CEO a profesorku na Univerzitě nebo Radek Štěpánek.

“Když mě pořadatelé WeAre Summitu požádali o účast v roli keynote speakera, viděl jsem to jako příležitost podílet se na boji proti covid-19. Během své prezentace bych se rád podělil o to, jak nám technologie používané ve vesmíru mohou pomoci vyřešit problémy, kterým čelíme na Zemi,” předesílá poslední jmenovaný, Frank Salzgeber. 

Networking ve virtuálním světě

Virtuální realita otevřela pořadatelům nové možnosti, jak WeAre Summit co nejvíce přiblížit konferenci v reálném světě.

“Ze zkušenosti víme, že lidé chodí na startupové akce ze dvou hlavních důvodů. Poslechnout si speakery a navazovat nové kontakty. Streamování přednášek se v posledních týdnech stalo běžnou praxí. Opravdovou výzvou pro nás proto bylo přenést do onlinu osobní setkávání. Věříme, že díky možnosti volného pohybu ve WeAre světě a vyhrazeným blokům pro networking v rámci programu se nám to povede, uzavírá Kříž.

Více o WeAre Summitu

První ročník WeAre Summitu se uskuteční 26. a 27. května 2020 na platformě Hubs od neziskové organizace Mozilla. Během obou dní se budou moci účastníci volně pohybovat virtuálním prostředím a navštěvovat program, jehož nosnými body jsou prezentace keynote speakerů a 1-on-1 networking v tematicky zaměřených místnostech. Více o akci naleznete na www.wearesummit.live.

Comments

comments

Vyhledat