Zavřít reklamu

Stejně jako předchozí díly bude i ten dnešní částečně věnován společnosti Apple – tentokrát v souvislosti s vydáním softwaru Mac OS X Server Cheetah. 21. květen byl ale také dnem, kdy společnost IBM představila svůj sálový počítač IBM 701.

Přichází Mac OS X Server Cheetah (2001)

Společnost Apple vydala 21. května roku 2001 svůj Mac OS X Server Cheetah. Novinka se vyznačovala uživatelským rozhraním Aqua, podporou PHP, Apache, MySQL, Tomcat a WebDAV a dalšími novými funkcemi a možnostmi. Apple vydal svou první verzi Mac OS X Server v roce 1999. Cena tohoto softwaru, který umožňoval nastavení a provoz serverových služeb a funkcí, byla zpočátku opravdu velmi vysoká, postupem času se výrazně snížila.

Mac OS X Server Cheetah
Zdroj

IBM představuje svůj IBM 701

21. května roku 1952 představila společnost IBM svůj sálový počítač s názvem IBM 701. Procesor počítače sestával z elektronek a pasivních elektronických součástek, operační paměť se skládala z katodových trubic. Model 701 byl podobně jako jeho nástupce s označením 702 optimalizován pro vědeckotechnické výpočty, postupem času společnost IBM vydala modely IBM 704, IBM 705, IBM 709 a další – v galerii pod tímto odstavcem si můžete prohlédnout i ostatní modely.

Další události nejen z historie technologií

  • Majitel vysočanského cukrovaru Bedřich Frey si jako první Pražan nechává z bytu do kanceláře zavést telefonickou linku. (1881)
  • Charles Lindbergh úspěšně dokončil svůj první samostatný přelet Atlantského oceánu. (1927)
.