Celý příběh začal ve chvíli, kdy byli na popud radní pro kulturu Hany Třeštíkové (38, Praha sobě) loni v dubnu ze správní rady Prague Film Fund odvoláni producent Petr Erben (51), celosvětově uznávaný producent Rick McCallum (69) a následně sama odešla také ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková (45). „Pan Erben a pan McCallum byli ve střetu zájmů,“ zdůvodnila Třeštíková.

Za svá slova se teď radní musí veřejně omluvit! „Co paní radní tvrdila, vnímám jako lež, urážku,“ řekl Blesku McCallum (69), uznávaný producent, který spolupracoval na epizodách filmové ságy Hvězdné války nebo Mladý Indiana Jones (1992 až 2008) „Ve stanovách fond nebrání producentům působit ve správní radě. Člen ale například nemůže hodnotit a rozhodovat o podpoře projektu, jehož se účastní on či jeho příbuzní. Čili takovýto konflikt konkrétních zájmů stanovy připouštějí a řeší,“ popsal už dříve pro Blesk.

„Výrazně tím poškodila pověst Prahy v očích světových filmařů. Naprosto nepodloženě obvinit jednoho z nejúspěšnějších filmových producentů ze střetu zájmů, odvolat ho z funkce, jíž vykonával pro město zdarma, a přejít, že dokázal do Prahy přilákat tvůrce hollywoodských velkofilmů, je do nebe volající!“ zhodnotil práci Třeštíkové pro Blesk opoziční zastupitel Lubomír Brož (54, ANO). „Tohle se prostě stát nesmí a lidé by to měli vědět,“ dodal McCallum.

Třeštíková: Svých slov lituji

Že přestřelila, teď Třeštíková přiznala. „Pan Rick McCallum svým působením nijak neporušil žádné ustanovení Prague Film Fund,“ uvedla například. „Vyjadřuji lítost nad tím, jak byla celá věc z mé strany komunikována… Za což se omlouvám,“ napsala. „Opravdu bylo nutné dotáhnout zájmy Třeštíkové tak daleko, že se Praha musí omlouvat?“ dodal Brož.

Zaplatí za ni Pražané?

Producentovi právníci původně také zmiňovali, že mohou požadovat náhradu nemajetkové újmy ve výši 500 tisíc korun. Opozice upozornila na to, že v takovém případě by částku nejspíš hradili Pražané. Vzhledem k omluvě ale pravděpodobně McCallum nebude vyrovnání požadovat. „Žádnou pokutu jsem nikomu neplatila, z peněz daňových poplatníků nešla ani koruna,“ uzavřela Třeštíková, pro niž je kauza podle opozice velkým šrámem na politické pověsti.

Nadační fond Prague Film Fund vznikl za účelem propagace hlavního města v roce 2016. Díky němu může filmaři oblíbená metropole například těžit z reklamy, která sem láká návštěvníky.

Fotogalerie
3 fotografie