reklama

Vášnivý i tragický vztah dvou žen. Beauvoirové vyjde posmrtně intimní román

Autorka Druhého pohlaví, jedné ze základních knih feministického hnutí, napsala během svého života román založený na skutečném prožitku: jejím vztahu s kamarádkou. Několik dekád ležel v archivu a vyjde až letos.

Jean-Paul Sartre a Simone de Beauvoir při návštěvě Izraele v roce 1967.
Jean-Paul Sartre a Simone de Beauvoir při návštěvě Izraele v roce 1967. | Foto: Wikimedia Commons - Milner Moshe (CC BY-SA 2.0)

Jestli si vás získal knižní trhák posledních let - tetralogie Geniální přítelkyně od pseudonymní italské autorky Eleny Ferrante (první dvě řady už najdete na HBO), který mapuje přátelství dvou dívek, nejspíš byste si neměli nechat ujít knihu Les Inséparables od francouzské feministky, filozofky a partnerky filozofa Jeana-Paula Sartra Simone de Beauvoirové. 

Známá filozofka a feministka knihu napsala už v roce 1954, ale její nevlastní dcera Sylvie Le Bon-de Beauvoirová, která se stará o její literární pozůstalost a odkaz, ji z archivu vydává na světlo až tento rok.

Dívčí láska i sympatie

Knižní příběh vypráví o přátelství Simone, která v knize vystupuje pod jménem Sylvie, s mladou dívkou Elisabeth "Zazou" Lacoinovou, knižní Andrée, která zemřela v jednadvaceti letech na encefalitidu. Obě dívky se spolu potkávají ve škole a pocítí k sobě vzájemné sympatie. 

"Sylvie je okamžitě okouzlená svou novou spolužačkou. Obdivuje ji, miluje ji, dělá všechno, jen aby jí Andrée lásku oplatila. Za krátký moment se stanou nerozdělitelnými a jejich vztah trvá až do střední školy a tragické smrti Andrée," popisuje literární agentura 2 Seas na svých stránkách. 

Kniha kvůli negativní reakci odsunuta

Ve svých vzpomínkách z roku 1963 Beauvoirová píše, že knihu nechala být po negativní reakci svého partnera Jeana-Paula Sartra. Toril Moiová, autorka biografie spisovatelky "Simone de Beauvoir: The Making of an Intellectual Woman", zase New York Times řekla, že se domnívá, že Beauvoirová knihu považovala za nevýznamnou z toho důvodu, že neměla žádný politický charakter. Agentura 2 Seas v synopsi ke knize zase píše, že kniha byla "příliš intimní na to, aby vyšla ještě během života spisovatelky".

Téměř dvěstěstránkový román ukazuje jak vášnivý a tragický vztah mezi dvěma mladými rebelkami, tak počátky osobního boje spisovatelky proti společenskému očekávání. "Vidíme, jak se rýsuje její intelektuální a existenciální směřování," popisuje agentura 2 Seas.

Dojde i na český překlad?

Kniha autorky světoznámé feministické knihy Druhé pohlaví, ve které pojednává o postavení ženy ve společnosti a kterou vydala o pět let dříve, vyjde ve Francii v říjnu tohoto roku. Ve Velké Británii se anglického překladu dočkají příští rok. Editorka britského nakladatelství Vintage pro Guardian napsala: "Je to dojemný, poutavý román o ženském přátelství a hledání vlastní cesty." Tak třeba dojde i na český překlad. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama