Kulturní léto ve středních Čechách: festivaly, novodobá historie i rozkvetlé zahrady

Kulturní léto ve středních Čechách: festivaly, novodobá historie i rozkvetlé zahrady 

Koronavirus sice hatí plány v pořádání kulturních akcí, organizátoři se ale nevzdávají. Během prázdnin se ve středních Čechách můžete těšit na festivaly, vydat se třeba do nepříliš známých historických památek nebo se ochladit v galerii.

Na festival nejenom hudební  

Nad konáním letních festivalů, které každoročně přivítají tisíce návštěvníků, zatím visí otazník. Optimističtí zůstávají třeba pořadatelé Paráda festu v přírodním divadle Konopiště, jenž by se měl uskutečnit 1. srpna. Pokud to situace dovolí, vystoupí zde Lenny, Tomáš Klus, kapely Mirai, Žlutý pes a pár dalších.

Na samém sklonku prázdnin od 27. do 30. srpna by se mohl odehrát festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady, organizátoři pokračují v jeho přípravách. Vrcholem letošního roku by mělo být promítání bondovského snímku Skyfall se živým koncertem. Do lázeňského města by se svými melodiemi ze snímků zavítal Miro Žbirka a na programu by nechybělo ani koncertní provedení muzikálu Rebelové.

I letos by se mohl v lomu v Hříměždicích opět konat HighJump, oblíbené závody v cliffdivingu. Nejlepší domácí i světové skokané by divákům předvedli svůj talent od 31. července do 1. srpna. Téma aktuálního ročníku se váže k souostroví Havaj, kolébce této sportovní disciplíny.

Přírodní amfiteátr v Řevnicích by v létě mohl hostit Lesní slavnosti divadla, které se letos mají rozšířit na osm představení uvedených od 18. do 28. srpna. Diváci tentokrát můžou vybírat mezi třemi inscenacemi, které přiveze Dejvické divadlo – rodinný thriller Přízraky z pera Henrika Ibsena, životopisnou hru Petra Zelenky o profesu Antonínu Holém Elegance molekuly a černou komedii Ucpanej systém podle povídek Irvina Welshe.

O zrušení neuvažují ani organizátoři Noir Film Festivalu, který již několik let přináší temné snímky na pozadí gotického hradu Křivoklát na Rakovnicku. Žánrová komorní přehlídka by se zde měla konat od 20. do 23. srpna. Kompletní program bude zveřejněn 10. července, zatím jsou známé jen některé sekce. Diváci se letos můžou těšit na kultovní krimi Bonnie a Clyde, Hitchockův snímek Cizinci ve vlaku nebo na thriller s Mattem Damonem Talentovaný pan Ripley.

Do volné přírody i rozkvetlých zahrad

Hlavní turistické trasy budou podle očekávání v souvislosti s virem nejspíše přeplněné, ochránci přírody proto vymýšlí způsoby, jak stezkám ulevit. Že česká krajina skýtá mnoho neprobádaných míst, se snaží ukázat iniciativa Pojďte s námi do přírody. Tipy na výlety přináší mapa, která bude postupně doplňována. 

Ve středních Čechách můžete zamířit na novou naučnou stezku Okolím Padrťských rybníků v bývalém vojenském prostoru v Brdech, kde najdete vzácné kosatce sibiřské, nebo podél Berounky na Křivoklátsku po trasách Brdatec a Paraplíčko, které obývají mloci skvrnití.  

Naučná stezka okolo Padrťských rybníků. Foto: Běla Komancová, archiv AOPK ČR

Od 6. do 7. června byste si neměli nechat ujít Víkend otevřených zahrad, který zpřístupní vybrané oázy zeleně také v okolí Prahy. První červnovou sobotu a neděli můžete nahlédnout třeba do Dendrologické zahrady v Průhonicích, do romantické zahrady v anglickém stylu Rezidence Malá Louka v Kublově na Berounsku či na květinovou farmu Loukykvět ve Mšeckých Žehrovicích u Kladna.

Průhonicích se po nucené pauze otevřel zámecký park, v němž se nachází jedinečná sbírka více než sta druhů rododendronů a přes šestnáct set druhů domácích i cizokrajných dřevin. Díky své malebnosti se park objevil například v pohádce S čerty nejsou žerty nebo dramatu Musíme si pomáhat. Přečtěte si rozhovor s jeho správcem. 

S dětmi do zoo i za zábavou

Ve středních Čechách můžete navštívit několik menších zoologických zahrad, v nichž najdete i mnohé exotické živočichy. Ve standardní otevírací době je již zpřístupněná zoo ve Chlebech na Nymbursku, kde se potkáte s klokany, velbloudy, gepardy či surikatami.

Jen dvacet kilometrů je vzdálený park MirákulumMilovicích s množstvím atrakcí pro ratolesti včetně úzkokolejné parní železnice, tobogánů nebo vesničky v zemi prasátka Pigy. Dospělí návštěvníci si můžou vyzkoušet jízdu na vojenských obrněných vozech.

Na opačné straně od metropole můžete zavítat do zooparku Zájezd blízko Kladna, kde má domov více než sto druhů tuzemských i cizokrajných zvířat, například lemuři, chameleoni či rysové. Nejenom pro nejmenší je určen kontaktní koutek s domácími zvířaty, kde se můžou tváří tvář setkat s morčaty, králíky, ovcemi nebo poníky.

Zelčíně na Mělnicku severně od hlavního města se nachází malá farma převážně s domácími zvířaty, do které je vstup zdarma. Děti si můžou čtyřnohé obyvatele, mezi nimiž nechybí ani fjordští koni původem z Norska, pohladit nebo nakrmit a zjistit, jak se o ně pečuje. Mini zoopark nabízí i netradiční zážitky, třeba procházku s kozou na vodítku.

Do méně známých historických památek

Letní prázdniny jsou ideální čas nejenom na relaxaci, ale také objevování zajímavých míst. Střední Čechy skýtají mimo jiné památky zaměřené na novodobou historii. Zamířit můžete třeba do památníku Vojna v Lešeticích na Příbramsku, kde si můžete projít dochovaný vězeňský areál mezi bývalými uranovými šachtami z padesátých let minulého století, který byl určen pro odpůrce komunistického režimu.

Památník Vojna Lešetice si zahrál v seriálu Zdivočelá země. Foto: Roman Cestr, archiv Czech Tourism

Atmosféru studené války můžete nasát také v bunkru Drnov v Podlešíně blízko Slaného. V někdejší budově velitelství protivzdušné obrany si prohlédnete sovětskou raketovou techniku a sály bojového velení, odkud byla řízena.

Ve Všetatech u Neratovic se nedávno otevřel památník Jana Palacha, který vznikl přeměnou jeho rodného domu. V historické expozici se můžete seznámit se životem Pochodně č. 1, studenta, který se v lednu 1969 upálil na protest proti invazi sovětských vojsk. K vidění jsou zde autentické předměty jako Palachova aktovka nebo posmrtná maska od Olbrama Zoubka.

Prostory horního zámku v Panenských Břežanech, který v období protektorátu obýval nacistický pohlavár K. H. Frank, dnes hostí expozici Zločin a trest, jež pomocí audiovizuálních technologií přibližuje období totality v československých dějinách. Nechybí zde replika „pankrácké gilotiny“, dioráma evokující transporty do koncentračních táborů nebo imitace soudní síně, kde se rozhodovalo o trestech válečných zločinců a kolaborantů.

Za uměním do muzeí a galerií

Do jesenických horských smrčin vás v příbramské Galerii Františka Drtikola zavede výtvarnice Lenka Falušiová. Do 12. července si na výstavě můžete prohlédnout autorčiny velkoformátové kresby a grafiky, na nichž představuje krásu hlubokých hvozdů a tajemných houštin, kam málokdy vkročí lidská noha.

V den skončení příbramské výstavy začíná v kutnohorské galerii GASK přehlídka malířské tvorby Stanislava Diviše, který představí soubor děl z několika cyklů, v nichž se inspiroval zejména barevnými vitrážemi z francouzských gotických svatostánků.  

Z výstavy Květy ráje. Foto: archiv GASK

Po celé léto bude přístupná expozicezámku v Roztokách u Prahy, která od 27. května přiblíží domácí i světovou literární tvorbu pro děti a mládež od minulých staletí do současnosti. Bude plná her, interaktivních prvků a podnětů ke kreativní činnosti a byť je zaměřená hlavně na nejmenší návštěvníky, nudit se nebudou ani dospělí, kteří si můžou zavzpomínat na oblíbené příběhy ze svého dětství.

Foto: Soundtrack Poděbrady

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!