Injekce do buněk

21.5.2020
Citace:
Lindner, F., Milne-Davies, B., Langenfeld, K. et al. LITESEC-T3SS - Light-controlled protein delivery into eukaryotic cells with high spatial and temporal resolution. Nat Commun 11, 2381 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-16169-w
Zdroj
T3SS na snímku elektronového mikroskopu, Schraidt et al. (2010), Topology and Organization of the Salmonella typhimurium Type III Secretion Needle Complex Components. PLoS Pathog 6(4): e1000824. doi:10.1371/journal.ppat.1000824, CC BY 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/deed.en, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TEM_of_isolated_T3SS_needle_complexes.jpg.

Vstříknout patogenní bílkoviny přímo do buňky zvládají některé choroboplodné bakterie jako např. rody Salmonella, Bakterie Yersinia pestis je původcem moru.Yersinia? nebo škodlivé kmeny Escherichii coli. Využívají při tom injektor molekulárních rozměrů zvaný T3SS (type 3 secretion system neboli sekreční systém 3.typu) zabudovaný do své buněčné membrány. Jak vidíme na obrázku, trochu připomíná injekci. Špičkou jako injekční jehlou prorazí membránu jiné buňky a nakazí ji svými bílkovinami.

Vlevo vidíme systém T3SS, jak normálně funguje. Bílkoviny SctQ jsou k dispozici a podílejí se na vytváření cytosolové části systému T3SS. Vpravo je z ovsa dodané molekuly váží do membrány, takže nejsou k dispozici a T3SS nemůže normálně fungovat. V rámečku označeném písmenem b je znázorněné fungování na světlo citlivých bílkovin iLID a LOV. HM membrána hostitelské buňky, OM a IM je po řadě vnější a vnitřní membrány buňky s T3SS, SctK, SctQ, SctL a SctN jsou pojmenování jednotlivých typů proteinů, které se účastní na stavbě molekulární jehly. Upraveno podle Lindner, F., Milne-Davies, B., Langenfeld, K. et al. LITESEC-T3SS - Light-controlled protein delivery into eukaryotic cells with high spatial and temporal resolution. Nat Commun 11, 2381 (2020).Vedoucí výzkumné skupiny Andreas Diepold z Max-Planck-Institut für terrestrische Mikrobiologie v Marburgu vysvětluje, co zabraňuje využití T3SS při terapii, např. pro dopravu léčiva do nitra buňky: „Jakmile se T3SS spojí s jakoukoli hostitelskou buňkou, okamžitě vypustí svůj náklad. To je nepříznivé pro aplikace v biotechnologiích nebo medicíně, kde chceme zacílit na určité typy buněk, například při léčbě nádorů.“ Diepoldova skupina to vyřešila pomocí speciálních bílkovin citlivých na světlo, které vázaly bílkoviny SctQ nezbytné pro fungování T3SS na buněčnou membránu, takže se do něj nemohly zabudovat. Bílkovinné systémy zvané iLID a LOV navázaly SctQ po řadě při ozáření a po zhasnutí. Jak iLID, tak LOV pocházejí z fotoreceptorů ovsu setého (Avena sativa, angl. oat).

Ladisalv Machala 25.5.2020: Zajímavé

 
Odeslat komentář k článku "Injekce do buněk "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Injekce do buněk " e-mailem

Diskuse/Aktualizace