Rodinný spor na troskách Sýrie. Asad jde po svém bratranci, nejbohatším muži země

Martin Novák Martin Novák
21. 5. 2020 13:05
Syrský prezident Bašár Asad s pomocí Ruska a Íránu vyhrál válku a udržel se u moci. Katastrofální ekonomická situace jeho rozvrácené země ale vede k roztržce s jeho nejbližšími spojenci a spolupracovníky. Dokonce s příbuznými.
Prezident Sýrie Bašár Asad se syrskými vojáky v Idlibu.
Prezident Sýrie Bašár Asad se syrskými vojáky v Idlibu. | Foto: Reuters

V úterý syrská vláda zmrazila účty nejbohatšího Syřana, kterým je jednapadesátiletý Rámí Machlúf, bratranec prezidenta Bašára Asada. Machlúf dosud patřil spolu s prezidentem a jeho bratrem Máhirem Asadem mezi tři nejmocnější muže režimu. Podle vlády dluží Machlúf státu na daních v přepočtu čtvrt miliardy dolarů (více než šest miliard korun). Asadův bratr Máhir je velitel elitní čtvrté obrněné divize syrské armády. 

V roce 2011, kdy válka v Sýrii začala, tvořilo Machlúfovo podnikatelské impérium podle odhadů deníku Financial Times šedesát procent syrské ekonomiky.

Byznysmen využívající rodinných vazeb na prezidenta vlastnil největšího mobilního operátora Syriatel, banky, média, stavební firmy i leteckou společnost. V Německu upoutal pozornost tím, že chtěl být výhradním dealerem vozů Mercedes v Sýrii, což automobilka odmítla.

Během války financoval provládní milice, které Asadovi pomáhaly proti povstalcům a umožnily jeho režimu přežít. Teď jde o přežití Machlúfovu byznysu. Není známý přesný důvod, proč se s Asadem rozešel ve zlém, podle obvykle dobře informovaného amerického listu Wall Street Journal režim prostě potřebuje peníze a chce je nyní od podnikatelů, kterým umožnil zbohatnout.

O vážnosti roztržky svědčí také fakt, že Machlúf vše zveřejnil na svém facebookovém účtu. Uvedl, že syrská tajná služba ho začala pronásledovat, přitom ji v minulosti podporoval a stál pevně za režimem.

"Čekal by někdo, že tajné služby půjdou po firmách Rámího Machlúfa, který byl jejich největším zastáncem?" pokládá si Asadův bratranec na videu řečnickou otázku. Není jasné, zda je nyní v Sýrii, v Libanonu, nebo někde jinde. Jeho dva synové žijí v Dubaji, odkud dávají na sociální sítě fotografie s drahým šampaňským a automobily Ferrari, které vlastní.

Kromě Machlúfa má zmrazené účty také podnikatel Taríf Achrás, který je příbuzný Asadovy manželky Asmy. Jeho firmy ovládají většinu dovozu potravin a mají v podstatě monopol na zásobování rýží či cukrem.

Syrský režim už z minulosti zná krvavé konflikty mezi prominenty. Proti bývalému prezidentovi Háfizu Asadovi - otci Bašára - se v roce 1984 otevřeně postavil jeho bratr Rifát. Jeho jednotky dokonce bojovaly proti těm, které zůstaly věrné Háfizovi. Střet skončil dohodou o odchodu Rifáta do exilu v Londýně. Nyní žije ve Francii.

V roce 2012 zemřel při pumovém útoku vlivný šéf kontrarozvědky Asíf Šavkát, manžel Bašárovy sestry Bušry. Z atentátu byli původně podezřelí protivládní povstalci, ale syrská opozice tvrdí, že švagra nechal zlikvidovat sám Asad kvůli podezřelým kontaktům s tureckou rozvědkou a obavám z jeho zrady.

Asadův režim má nyní pod kontrolou zhruba dvě třetiny Sýrie. Země má však po devíti letech války zdevastovanou infrastrukturu a šest milionů Syřanů uprchlo do zahraničí.

Video: Chtěli jsme změnu, ne špinavou válku, říká Syřan

Konflikt v Sýrii může vyvolat třetí světovou válku, řešením je dohoda Ruska s USA, říká Mazen Maialeh, Syřan žijící v Praze. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy