České lázně sčítají ztráty. Německé důchodce by mohli nahradit čeští pojištěnci

Lázně

Lázně sčítají ztráty. Zaměstnavatelé začali propouštět

Lázeňství patří do skupiny podnikání, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Podle zástupců Svazu léčebných lázní ČR se bude jednat o ztráty v miliardách korun. Lázně totiž musely uzavřít své provozy takzvaně ze dne na den.

Příjmy lázeňských zařízení v republice klesly na nulu, provozní náklady však zůstaly. Největší ztráty má podle Svazu léčebných lázní Karlovarský kraj.

Během koronavirové pandemie lázeňské domy řešily, jak nezkrachovat, některá zařízení musela propouštět zaměstnance. Ředitel infocentra Karlovy Vary Josef Dlohoš uvedl, že většina z těchto zaměstnanců je v druhotné platební neschopnosti. „Mnohé lázeňské domy propouští své zaměstnance, jsou mezi nimi lékaři, zdravotní sestry, fyzioterapeuti i nižší lázeňský personál,“ popsal Dlohoš.

Výpadek tržeb za první dva měsíce období pandemie koronaviru je podle ředitele Lázní Františkovy Lázně Viktora Slezáka přes 50 milionů korun. „Nejde jen o výpadek tržeb, ale také o ty náklady, které k tomu patří a právě ty budeme muset z něčeho hradit,“ vysvětlil Slezák. Prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha doplnil, že v celé republice půjde o miliardy korun.

Lázeňství má v České republice dlouholetou tradici. Nejznámější lázně se nacházejí v západních Čechách — Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Téměř dvě třetiny lázeňské klientely tvoří cizinci, zejména Němci. Bláha dodává, že jde o region, ve kterém se odehraje 90 procent všech zahraničních lázeňských pobytů. Například Františkovy Lázně jsou jednou z největších lázeňských společností v Česku, v osmi lázeňských domech je až 1 500 lůžek. Polovina všech klientů přijíždí z Německa. Pokud co nejdříve nepřijedou, hrozí, že bez hostů lázeňství do konce roku nepřežije. Jedinou schůdnou variantou je podle Viktora Slezáka odstranění všech administrativních bariér pro cestování přes hranice. I to však nebude zcela stačit. „Bude tam ještě psychologická bariéra. Náš typický klient je starší člověk, německý důchodce. Dá se očekávat, že tito lidé budou mít ještě nějakou obavu. Navíc bude ještě celá situace takzvaně doznívat, takže předpokládám, že se do konce tohoto roku, možná spíš do jara toho příštího, ještě nedostaneme na běžné stavy zahraniční klientely,“ uzavřel Viktor Slezák z Lázní Františkovy Lázně.

Podle dostupných informací si většina zahraničních zákazníků pobyty přesunula do příštího roku. Jednou z variant „záchrany“ českého lázeňství mohou být podle Svazu léčebných lázní čeští klienti, kterým léčbu hradí pojišťovna.

Tagy: