- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Zkoušíme: Lotrando a Zubejda

Jsme zpět!

V pondělí 18. května se po dvouměsíční pauze opět začalo v divadle zkoušet. Na zkušebně MDM proběhla první čtená zkouška k inscenaci Lotrando a Zubejda, kterou s činoherním souborem připravuje režisér a herec Jiří Kraus.

Oficiální premiéra proběhne 13. listopadu 2020, avšak  předpremiéru uvedeme již 28. června 2020 na Velké scéně MDM.

Lotrando čtená zkouška

Umělecký soubor a tvůrčí tým na první čtené zkoušce Lotranda a Zubejdy. Foto T. Branda.

 

Karel Čapek - Zdeněk Svěrák / LOTRANDO A ZUBEJDA

Výpravná rodinná pohádka o zdvořilém loupežníkovi, který ke štěstí přišel.

Karel Čapek uveřejnil Pohádku o zdvořilém loupežníkovi poprvé v Lidových novinách na Vánoce roku 1921. Později vyšla jako součást sbírky Devatero pohádek (1932), do níž pohádkou O tlustém pradědečkovi a loupežnících přispěl také Čapkův bratr Josef. Právě v jeho půvabné historce o pradědečkovi, který převezl loupežnickou bandu, se poprvé objevuje postava loupežníka a mordýře Lotranda.

Karel Čapek postavu Lotranda dále rozpracoval a připsal mu dokonce syna, který má loupežnickou „firmu“ převzít. Mladý Lotrando vystuduje v klášteře u benediktinů, avšak po smrti starého Lotranda se mu loupení groteskním způsobem nedaří, loupežnická tlupa se rozpadá a z druhdy slušného, ba upejpavého Lotranda se stává výběrčí mýta a osamělý hrubián.

Zdeněk Svěrák ve scénáři oblíbené filmové pohádky Lotrando a Zubejda (1997, režie Karel Smyczek) však mladému Lotrandovi napsal jiný osud. Nenechá ňoumovitého Lotranda zpustnout na lesní cestě jako výběrčího mýta, ale jeho Lotrando pracuje jako dřevorubec, cestuje do dalekých krajin a nakonec přijde ke štěstí i k lásce. Svěrák přitom zachovává humor i laskavost Čapkovy předlohy.

V režii Jiřího Krause diváci spatří výpravnou rodinnou inscenaci s oblíbenými písněmi Jaroslava Uhlíře.

Hudební nastudování připravil Tomáš Alferi, kostýmy navrhla Jolana Izbická a scénu připravili Tomáš Nedvěd a Jiří Zajáček.

V roli loupežníka Lotranda se představí Lukáš Kofroň, princeznu Zubejdu si zahraje Nela Štefanová.

V dalších rolích se divákům představí celý soubor činohry MDM.

první čtená zkouška

Čtená zkouška. Foto T. Branda

 

návrh kostýmu

Návrhy kostýmů (Jolana Izbická).

 

návrh scény

Návrh scény (T. Nedvěd, J. Zajáček).

 

 

 

Více v krátkém rozhovoru s Jiřím Krausem:

Jiří Kraus

 

V době vyhlášení nouzového stavu jste byli 14 dní před premiérou inscenace Host (v režii Lukáše Kopeckého), kde hraješ jednu z hlavních rolí. Po více jak dvou měsících ses opět vrátil do divadla, tentokrát coby režisér inscenace Lotrando a Zubejda, kterou jste začali zkoušet 18. května.
Kvůli nouzovému stavu byly obě premiéry přesunuty. Jak se tyto změny odrazí na průběhu zkoušení?

U Hosta bohužel musíme nastoupit do rozjetého vlaku, protože jsme inscenaci ani nestihli dozkoušet a premiéra se musela přesunout z března až na září – což znamená, že Host bude mít pauzu skoro půl roku. Zkoušení obnovíme opět v srpnu, což bude trochu náročné, ale uvidíme. Lotranda a Zubejdu jsme začali zkoušet podle plánu, vše bylo připraveno, tak jedeme dál, jediný problém je přesunuté datum premiéry, která měla být v červnu, ale nakonec proběhne až v listopadu. Lotranda odehrajeme jednou v červnu (představení mělo být původně odehráno na hradě Hněvín) na Velké scéně. Poté bude zhruba čtyřměsíční pauza, ale doufáme, že to zvládneme tzv. oprášit.

Tvým posledním pohádkovým počinem byla divácky oblíbená inscenace Princezna se zlatou hvězdou na čele – ta měla derniéru v červnu loňského roku na hradě Hněvín v rámci Divadelního léta a na našem repertoáru byla od roku 2015. Proč ses rozhodl režírovat právě Lotranda a Zubejdu?

Byl jsem osloven uměleckým šéfem Jiřím Rumpíkem, jestli bych nechtěl připravit výpravnou pohádku (podobnou jako byla Princezna se zlatou hvězdou…), chvíli jsem přemýšlel, a protože mám rád povídky Karla Čapka a také humor Zdeňka Svěráka, tak volba padla právě na Lotranda.

Mohou se diváci těšit na stejnou verzi, jakou znají z filmu?

Vždycky je trochu náročné převést film na jeviště. Nechal jsem si z filmového archivu poslat první literární verzi scénáře, která se v detailech liší od verze filmové, tudíž zde budou i scény, které diváci z filmu naznají. Rozhodně ale diváky neochudíme o oblíbené písně Jaroslava Uhlíře s texty Zdeňka Svěráka. Chtěl bych dokonce přidat jednu píseň pana Uhlíře, která ve filmu nezazněla. Aranžmá písní pro naše divadlo připravil Tomáš Alferi a diváci se mohou těšit na celý herecký soubor – většina herců má dvě i tři role. A pohádka bude výpravná – o to se starají Tomáš Nedvěd a Jiří Zajáček (scéna) a kostýmní návrhářka Jolana Izbická.