Právě čtete

Připravte dětem pirátskou stezku odvahy! Návod krok za krokem

24791  
Sdílet: 

Připravte dětem pirátskou stezku odvahy! Návod krok za krokem

Stezka odvahy nemusí být jen zábavou letních táborů. Můžete ji pro své děti připravit i vy a dopřát jim tak noční dobrodružství, plné úkolů a odvahy. Zároveň můžete dohlédnout na to, aby malí dobrodruzi nebyli jen vyděšení, ale naopak si to užili.

21. 5. 2020 6 min. čtení Denisa Charvátová
Připravte dětem pirátskou stezku odvahy! Návod krok za krokem

Mám ráda tematické hry, kdy se jen neplní nahodilé úkoly, ale hra má příběh nebo nějaký děj. A tak jsem se rozhodla udělat dětem pirátskou stezkou odvahy jako vstupenku do pirátského týdne s neohroženou kapitánkou maminkou. A protože pirát musí být především odvážný, znamená to úspěšné zdolání stezky a pasování do řádu pirátů.

7 strašidelných stanovišť

Stezka odvahy je trochu náročnější na přípravu, proto je lepší ji připravit dopředu, kdy vám může někdo pomoci s dílčími úkoly. Naše hra má celkem 7 stanovišť (včetně startu a cíle). Na každém čeká na malé piráty nějaký úkol, rébus či tajemství, díky kterým získají jedno číslo z číselného kódu, kterým v závěru odemknou truhlu pokladů. S menšími dětmi může jít doprovod, aby se tolik nebály. Najde se ale určitě i příležitost pozlobit ty starší, budete-li chtít.

Je potřeba si dopředu projít cestu a na konci najít alespoň pár stromů, mezi kterými půjde natáhnout provázek. Stezku odvahy tak můžete udělat v zahradě, parku či lese. My ji hrajeme na chatě na velké zahradě. Úkoly jsem psala na speciálně upravené papíry, aby vše vypadalo více pirátsky.

Efekt starého papíru


Aby papír vypadal více autenticky, lze jej několika způsoby obarvit. Já jsem zvolila pro tvoření papír s trochu vyšší gramáží. Papír jsem lehce pomačkalaa namočila do silně vylouhovaného černého čaje. Následně jsem na něj rozťupala kávovou sedlinu z kávovaru. Tu jsem pak při mírném zaschnutí jen oprášila. Poté jsem opatrně vlhký papír místy ze stran několikrát mírně nastřihla a následně mu nad čajovou svíčkou opálila kraje.

Cestu jsme dětem značili fluorescentním sprejem, který byl vhodný pro venkovní použití. Jednotlivá stanoviště jsme pak osvítili solárními LED světly, aby nám světýlka nesfoukl vítr. Pokud se rozhodnete pro svíčky, dejte je např. do zavařovacích sklenic.

Protože jsme nějaké úkoly vytvářeli pomocí svítících fixů, dali jsme je dětem na startu k zapisování čísel z trasy. Navíc jsme před startem každému uvázali kolem pasu šátek, na něj přidělali karabinku s pytlíčkem, ve kterém byla právě ona fixa a kousek papírku. Pytlík jsme měli z dárkového balení rumu, byl tak vcelku autentický, ale dá se použít třeba i jutový.

Co budete potřebovat:

Světýlka nejen na stezku odvahy

Světýlka nejen na stezku odvahy

Vyberte si zahradní lampiony, světýlka a lampy na Tchibo.cz

Do e-shopu

Start

Hned na startu čeká na malé dobrodruhy úvodní dopis kapitána Niama. Niam v hmongštině znamená maminka. Vzkaz jsme přišpendlili na strom, pod kterým byl položen lampion, aby si mohly děti vzkaz osvítit. Menší děti si jej pak mohou vzít na celé putování, aby se tolik nebály.

Vítej suchozemská kryso,
jsem kapitán Niam. Při strašné bouři jsem na moři přišel o loď i s celou posádkou. Ale protože už rekvíruju loď novou, hledám i mořské tuláky na palubu. Jestli máš dost odvahy, vydej se cestou, zapisuj čísla. Když dojdeš do cíle, povýším tě do řádu korzárů. Šlapej!

Stanoviště 1

První stanoviště dobře osvětlete, bude zde na děti čekat spojovačka. Použili jsme proto raději hned dvě LED světla a trochu nepirátsky kancelářské desky na podložení papíru s úkolem, aby se dětem obrázek lépe spojoval. Když správně pospojují čísla, objeví se jim obrázek se žralokem.

spojovačka

Namalovaný obrázek žraloka pak musí najít mezi dalšími nakreslenými obrázky, které jsou přišpendleny na keři. Nám pro to skvěle posloužil světelný LED řetěz s praporky. Lepenkou jsme přilepili obrázky na praporky a vše tak bylo krásně vidět. Obrázek žraloka na řetězu děti musí mít možnost otočit (dejte ho proto někam níž), protože z druhé strany bude napsáno první číslo kódu. Pokud nemáte k dispozici LED řetěz, vystačíte si s kolíčky.

Jsou to jenom ryby, raky. Ještě nechci spolknout kotvu. Spoj čísla. Vyjde ti náš nepřítel. Najdi jeho obrázek na řetězu, opiš číslo a pojď pokračovat dál.

Stanoviště 2

Na stanoviště dva jsme dětem připravili lovení rybek. Využili jsme k tomu klasickou hru, kdy se rybičky loví prutem. Nakreslili jsme rybám fixami, které svítí ve tmě, na záda čísla. Rybce s číslem 4 jsme pak na bříško vyznačili další část kódu k pokladu.

Aby odvážlivci zjistili, jakou rybu mají ulovit, musí nejdříve vyluštit bludiště na papíře. Pokud s vámi jdou menší děti, můžete dvěma rybičkám namalovat čísla odlišnou světélkující barvu a ony je budou muset jen ulovit a zjistit, která má na bříšku číslo.

No to mi zatřes trámem! Mám hlad. Tolik ryb, ale jen jedna není jedovatá. Projdi bludištěm, najdeš tam číslo té, která nás neotráví. Pak ji ulov. Na břiše má číslo, které potřebuješ. To si zapiš a pokračuj.

Rozbalit

Sbalit

Stanoviště 3

Zde budete potřebovat pět zavařovacích sklenic, neboť třetí stanoviště představuje hmatovou zkoušku odvahy. Je proto ideální umístit vše na nějaký stůl, ale dobře poslouží i rovnější zem. Cílem toho všeho je prohmatat obsah sklenic a ze správné sklenice vytáhnout kamínek, na kterém bude napsané číslo svítící fixou.

Dvě krajní sklenice jsme napustili vodou a dali do nich podvodní LED svítidla, udělalo to tak krásný efekt. Zbylé tři jsme obalili neprůhledným igelitem, aby nebyl vidět obsah (můžete třeba obalit i barevnými papíry, záleží jen na vaší kreativitě), a jen v místě hrdla prostřihli, aby šla vsunout a vysunout ruka. Je jen na vás, čím sklenice naplníte.

My použili jehličí s vodou, natrhanou trávu zalitou dětským slizem a mouku. Dětské slizy jistě znáte. Vzali jsme tak nepozorovaně jeden z těch, kterým se chýlil život ke konci. Oblázek jsme schovali do mouky.

Správný pirát je i dobrý chmaták. Strč ruku do vodotěsný bárky a hledej další číslo.

Stanoviště 4

Nyní protrénujeme paměť. Na strom ke vzkazu připište pět slov, které si děti musí zapamatovat do dalšího stanoviště. Menším dětem zde nechte tři obrázky (lze použít ty z prvního stanoviště).

Snad ještě nejsi ujetej a nebouchl sis do paluby. Ukaž, že máš paměť piráta. Zapamatuj si všechny slova do dalšího stanoviště.

‒ BÁRKA, TRUHLA, KORMIDLO, STOŽÁR, KOŘALKA ‒

Stanoviště 5

Toto bylo jediné stanoviště, kde čekal někdo dospělý – samozřejmě v kostýmu piráta. Pokud chcete jedno lekací místo, je váš čas. Myslím, že stačí jen vykročit zpoza stromu. Jinak si stoupněte do světla světýlek a čekejte, až dítě přijde.

Pak po něm žádejte, aby vám řeklo všechna slova či obrázky z předchozího stanoviště, které si mělo zapamatovat. Potom, co tak učiní, mu dejte odměnu – šátek přes oči (nebo nám tedy bezvadně posloužila maska na dobrý spánek). Řekněte mu, že cesta piráta je trnitá, a proto musí mít kuráž. Zavažte mu oči a vyšlete ho na závěrečnou cestu.

A v čem cesta spočívá? Navažte provázek křížem mezi stromy, pirátský adept se ho musí chytit a dojít až na konec. Cestou ho potkávají nepříjemnosti – mořské vlny (stříkejte po něm vodou z rozprašovače), pavouci a krysy (pověste do výšky obličeje mezi stromy kousky látky, šátky nebo co vás napadne tak, aby skrze to musel projít). Jestli chcete udělat větším dětem menší nepříjemnost, přepadněte je jako mořské příšery (dejte si na ruku gumovou rukavici, namočte ji do vody a sáhněte jim za krk).

Pokud je teplo a chcete cestu trochu ztížit, po první fázi provázek přerušte, a když sem dojdou, vyzvěte je, ať si sundají boty. Provázková cesta by pak měla pokračovat v rovné části, kde si neublíží a vy jim na zem připravte menší bosou stezku – např. šišky, kamínky, klacíky, mech, písek. Co je zrovna k dispozici. Jakmile provázkové bludiště projdou, čeká je velké finále.

Tip na pořádné bludiště

Chcete se vyblbnout o kousek víc a máte dostatek stromů? Vezměte potravinovou fólii a umotejte jim opravdové bludiště.

Cíl

Na cíli jsme si dali záležet. Solárním LED řetězem ze žárovek jsme omotali kus stromu, část řetězu pak položili na zem. Mezi žárovky jsme dali prázdné lahve od rumu, zlaté čokoládové peníze, mušle od moře a hlavně truhličku s pokladem, u které ležel vzkaz.

Vzkazy na závěr

Vzkaz před truhličkou: Máš všechna čísla? A správně? Nebo tě mám vysadit na pustém ostrově? Zadej kód a uvidíme.

Po otevření truhličky se objeví jen malý proužek: Gratuluji. Pasuji tě tímto na hodnost malého piráta. Za stromem najdeš svůj malý poklad.

Z dalšího opáleného papíru každému dítěti můžete vyrobit pas malého piráta. U nás zde byla nakreslena loď, pod ní nápisy jako jméno, věk, loď… a na druhé straně prostor pro domalování vlastní pirátské podobizny.

Pirátský týden pro děti

Pirátský týden pro děti

Splnily vaše děti zkoušku odvahy? Vezměte je na další pirátská dobrodružství!

Přečíst článek

Milí rodičové i malí piráti, tímto jste složili pirátskou zkoušku odvahy a můžete být vpuštěni na naši děsivou plavbu s neohroženou kapitánkou maminkou. Ale o tom vám napíšu zase příště. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články