Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Domácí automobilová sezona by se mohla naplno rozjet v červenci, každá disciplína pozná šampiona

Po období dlouhé přestávky naplněné velkou nejistotou vyhlíží vedení Autoklubu ČR, pořadatelé i jezdci restart sezony automobilových soutěží s optimismem. V červenci už by se mělo závodit na plné obrátky, aby všechny disciplíny na konci roku poznaly nové šampiony. Nové kalendáře budou zveřejněny během následujících 14 dnů. Tento i další rozhovory najdete také v audioverzi v aplikaci Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

"V jedné stopě začneme závodit už v červnu a naplno se nám automobilová sezona rozběhne v červenci," ujistil v pořadu Studio ČT sport generální sekretář Autoklubu ČR Tomáš Kunc.

Koronavirová krize zanechala na tuzemských automobilových soutěžích velké šrámy. V první řadě finanční, organizátoři jednotlivých podniků sčítají milionové škody. Závody se musely překládat na podzim, některé se musely zrušit bez náhrady, jako například Rallye Hustopeče.

Výkonný výbor Autoklubu České republiky v čase pozvolného rozvolňování opatření pracuje na úpravě soutěžních kalendářů. "Představíme je v následujícíh 14 dnech," řekl Kunc.

Je nám líto, video expirovalo.
Tuzemská automobilová sezona tématem Studia ČT sport

Stoprocentně se vše nahradit nedá, ale tuzemská mistrovství by měla být plnohodnotná. Rozjedou se rallye, autokrosy, závody do vrchu i vše ostatní. "Všechny disciplíny se pokusíme odjet a kalendáře připravíme tak, že všude vyhlásíme mistry," dodal Kunc.

Původně se uvažovalo například o sdružení rallyového mistrovství s šampionátem ve sprintrallye. Nakonec však k tomu dojít nemusí. "Věříme, že pojedeme oba šampionáty odděleně," zdůraznil viceprezident AČR pro automobilový sport a předseda Komise rallye Jiří Valenta.

Restart na Rallye Bohemia

Domácí rallyový šampionát už měl být v plném proudu, na jaře byly v plánu Valašská i Šumavská rallye, o nadcházejícím víkendu se mělo závodit v Českém Krumlově. Vypadá to, že se rozjede až při červencové Rallye Bohemia.

"Řešili jsme všechno tak, jako by problém nebyl. Naštěstí nám všechny úřady vycházejí vstříc a nemáme žádný zásadní problém," uvedl organizátor Rallye Bohemia Petr Pavlát.

Pořadatelé teď musejí kalkulovat s nejasným plánem uvolňování koronavirových opatření. S diváky, nebo bez? "Připraveni jsme na všechny varianty," ujistil Pavlát.

"Přes všechna opatření, která se den za dnem mění, věřím, že se nám je podaří aplikovat tak, aby se podniky daly odjet bez jakýchkoli problémů," dodal Kunc.

První velkou akcí sezony bude 20. června Mogul Test rallye na Autodromu v Sosnové. Čtyři desítky posádek by měly absolvovat tři rychlostní zkoušky o celkové délce 30 kilometrů. Organizátoři plánují, že budou startovat vozy kategorie 4WD (s pohonem obou náprav) a tříd RGT a Porsche GT.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články