Novinka: Cannondale Scalpel má Horst Link a míří i mezi trailové jezdce

Autor: Keli, vydáno: 21.5.2020

Americká značka Cannondale dnes oficiálně představila model Scalpel. Scalpel, vždyť je to XC kolo, proč je to na dolekop.com? Ano, Scalpel je primárně určen pro hltače kilometrů a závodníky v crosscountry, ale Cannondale zároveň představilo i druhou variantu s přídomkem SE. A ta se bez jakékoliv červenání dá označit jako trailová. Ale zajímavého je toho víc, mnohem víc.

FlexPivot suspension

Nebudeme chodit okolo horké kaše, Cannondale na novém Scalpelu šel s technologií u odpružení dál. A opět jiným směrem než je zvykem u ostatních značek. V čem je Scalpel a Scalpel SE jiný. Systém odpružení je Horst Link, čtyřčepový systém, který využívá čep dělící řetězové vzpěry. Při podrobnějším pohledu je však jasně patrné, že na řetězových vzpěrách žádný čep není. Tak je to čtyřčep s Horst Linkem nebo není? Je! Jak je to možné? Kouzlo je skryto v technologii nazvané FlexPivot suspension. Karbonové zadní vzpěry umožňují ohyb v horizontálním směru a zároveň jsou extrémně tuhé v bočním směru. Díky vrstvení karbonu se vzpěra chová jako by na ní byl klasický čep s ložiskem.

Výhody? Jednoznačně váha a tuhost. Klasické řešení s ložisky má boční flexi danou konstrukcí ložisek a navíc přináší cca 200 gramů navíc k hmotnosti rámu. Díky FlexPivotu Cannondale na Scalpelu těchto dvacet deka ušetřil. A to se počítá. Ve srovnání reálných hmotností s konkurenčními koly od renomovaných značek Trek, Specialized či Scott si stojí nejvýše, hmotnost rámu i s tlumičem je 1910 gramů. Tuhost je alfou a omegou XC kol, cílem je přenést maximum síly jezdce na dopředný pohyb. Není místo jakoukoliv nechtěnou flexi či ohýbání. Kromě specifické zadní stavby se Cannondale zaměřil i zesílení na zásadních místech a třeba i na uchycení hlavního čepu v předním rámovém trojúhelníku, který nazývá Chainstay Garage.

Vydrží FlexPivot? Cannondale má s podobným řešením dlouholeté zkušenosti. A navíc se do testování zapojila i partička kolem Joshe Brycelanda a FlexPivot zadní stavbu testovali na modelech Habit.

K FlexPivotu se váže i další vychytávka, Proportional Response, pro každou rámovou velikost je odpružení odladěno specificky, tak jak se mění proporce a hmotnost jezdců. A ani na Scalpelu nechybí Ai Offset zadního kola, který umožní použít širší pláště (až 2,4") a přitom umožní použít krátkou zadní stavbu pro dostatek trakce a zároveň ovladatelnosti.

Dvě verze – Scalpel a Scalpel SE

Jak již bylo zmíněno, byly představeny dvě modelové řady – obě samozřejmě na 29" kolech – klasickou XC raketu a model s označením SE, který cílí i na traily. Na něj se zaměříme. Oproti XC verzi nabídne více zdvihu a agresivnější úhly. Konkrétně, o dva centimetry více zdvihu na vidlici i tlumiči – disponuje celkem 120mm, hlavový úhel nese hodnotu 67 stupňů (o stupeň méně než XC verze). Navíc má SE i teleskopickou sedlovku. Modely SE jsou postaveny na odpružení RockShox – vidlice SID a tlumičích SIDLuxe. Jo a Scalpel SE bude i dámském provedení.

Scalpel Carbon SE 1

Scalpel Carbon SE 2

Scalpel Carbon Women's SE

StashKit – integrované nářadíčko

Standardní výbavou všech modelů je integrované nářadíčko Fabric 8 in 1, sada s knoty Dynaplug Racer a prostor pro uchycení pumpičky či CO2 bombičky. To vše je umístěno pod úchytem košíku na spodní rámové trubce.

Test bude!

Tolik to nejdůležitější o Cannondale Scalpel, je dobré, že i dlouhými lety osvědčený způsob odpružení lze posunout dál a přistoupit k němu poměrně revolučně. A poslední douška na závěr, měl jsem možnost svést se na modelu Scalpel Carbon SE 1 a nejde se nepodělit o jízdní dojmy, to však až později v kompletním testu.

Diskuze

  • anonymní uživatel jan Brabec 21.5.2020 v 15:51

    2 dkg = 20 gramů
    20 dkg = 200 gramů

  • anonymní uživatel jan Brabec 21.5.2020 v 15:54

    Uspořilo se 20 deka ;-)

  • anonymní uživatel FRider 21.5.2020 v 16:03

    ještě že se pořád najdou lidi kteří převádí jednotky stejně zkušeně jak neziskovky uprchlíky přes hranice :)

  • profilová fotka Keli 21.5.2020 v 19:31

    Děkuji za lekci z převodů jednotek, stydím se a vracím vysokoškolský titul. Opraveno.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí