Pavel Bárta
21. května 2020 • 14:54

Sestava snů Sparty: Fakír, tvrďák na koni, velký šéf a Čombe s Hrdinou

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
4
  • Do týmu snů hokejové Sparty v poválečné éře se nemohli vtěsnat všichni, kdo by si to zasloužili. Mezi vybranými legendami ale bezpochyby nemohli chytě velikáni jako (zleva) "bůh" Jaroslav Šíma, brankář Jiří Holeček či léta nejlepší střelec Jiří ZelenkaDo týmu snů hokejové Sparty v poválečné éře se nemohli vtěsnat všichni, kdo by si to zasloužili. Mezi vybranými legendami ale bezpochyby nemohli chytě velikáni jako (zleva) "bůh" Jaroslav Šíma, brankář Jiří Holeček či léta nejlepší střelec Jiří ZelenkaFOTO: koláž iSport.cz

    Historie hokejové Sparty trvá bezmála 120 let, v lize tým strávil osmdesát sezon a chyběl pouze jednou, po sestupu v ročníku 1949/50, mezi elitu se zase rychle vrátil. Získal osm titulů, méně než Brno, Jihlava či Vsetín. Ale Sparta patřila k domácí šlechtě před nimi, za nich i po nich. Vybírat z klubu s takovou tradicí dvacet vyvolených je zapeklitá věc. Do sparťanského týmu snů poválečné éry se nemohli vtěsnat všichni, kdo by si to zasloužili. Jako čtyřnásobní mistři František Ptáček a Ondřej Kratěna, klubové legendy Jiří Hanzl, Václav Roziňák, Miloslav Charouzd, Luděk Bukač, Rudolf Šindelář, Luboš Pěnička a mnoho dalších.

  • Brankáři

    Jiří Holeček, Petr Bříza

    Oba odkojila Slavia, do Sparty se dostali oklikou. „Fakír“ Holeček strávil deset sezon v Košicích, než se ho podařilo v roce 1973 přivést do rodné Prahy. Jeho následnou sérii přes 194 minut bez obdrženého gólu překonal až Bříza. S trojnásobným mistrem světa v zádech skončila Sparta za pět sezon jednou těsně druhá a dvakrát třetí. Bříza přišel přes České Budějovice po tehdy nevídané výměně za Tomáše Jelínka. Osm let strávil v cizině, Spartě však stihl vychytat čtyři tituly, další přidal jako generální manažer. Dvakrát ho vyhlásili nejlepším gólmanem extraligy a hráčem sezony.

    Legendární brankář Jiří Holeček se svojí ikonickou maskouFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • První obrana

    Karel Gut, František Tikal

    Na ledě dlouho nerozlučná dvojice a ať se hrálo, jak hrálo, jejich spolupráce se obešla bez excesů. Gut se s céčkem na prsou snad narodil. Ve Spartě strávil jedenáct sezon, v únoru 1954 v klíčovém utkání s Brnem zachránil vyrovnávacím gólem obhajobu titulu. Respekt z ledu přenesl i na střídačku. Nejlepší bek MS 1964 a 1965 Tikal prý jako první u nás začal odvážně blokovat střely vlastním tělem. Měl přezdívku „Mrkavka“ a přestože tvrdil, že byl na defenzívu a do útoku se hrnul Gut, sám během patnácti sezon zaznamenal 80 gólů.

    Legendární obránce Sparty Karel GutFoto sinslavycslh.cz

  • Druhá obrana

    Josef Horešovský, Jaroslav Šíma

    Sošný bek Horešovský získal dva tituly na vojně v Jihlavě, v době působení ve Spartě, kam ho uklidili z Kladna, bylo největším úspěchem druhé místo z roku 1974. Mezitím získal zlato na MS v Praze. Z pozice hlavního trenéra dovedl v roce 1990 sparťanskou družinu po 36 letech k prvnímu mistrovskému titulu, o tři roky později jako asistent Pavla Wohla k dalšímu. Tvrďák Šíma byl pro fanoušky Sparty bůh, pro jiné nepřítel. Za incident s Jaroslavem Holíkem dostal dvouměsíční trest. Jedinečný byl i mimo led. Po sázce projel ve výstroji na koni přes Václavské náměstí v Praze.

    Jaroslav Šíma byl miláčkem sparťanských fanouškůFoto hcsparta.cz

  • Třetí obrana

    František Kučera, Jiří Vykoukal

    Trojnásobný mistr světa a dvakrát nejlepší obránce extraligy František Kučera pomohl vybojovat v roce 2000 titul, ve Spartě rozjel i mistrovskou sezonu 2001/02. Další úspěch přidal ve Slavii. Vykoukal taky pomohl Spartě k triumfu před třiceti lety, kdy byl vyhlášen nejlepším nováčkem. Ofenzivní olomoucký odchovanec pak odskakoval do zahraničí, i přes odluky však klubu strávil tucet sezon a mistrem se stal dohromady čtyřikrát. To z obránců dokázal už jen František Ptáček . „Bača“ to však dokázal v rozpětí 17 let.

    Jiří Vykoukal se po právu řadí mezi nejlepší obránce historie SpartyFoto profimedia.cz

  • První útok

    Jiří Zelenka, Jaroslav Hlinka , Petr Ton

    Jízda rekordmanů. Zelenka jako první sparťan dal v nejvyšší soutěži 250 gólů a vedl historickou tabulku nejlepších střelců klubu. Se Spartou získal čtyři tituly, v roce 2006 ho jeden minul, protože byl poslán do Plzně. Stejný počet triumfů zažil Jaroslav Hlinka, který je nejproduktivnějším hráčem týmu všech dob. Původně kladenský Petr Ton po návratu z Finska nastřílel ve Spartě během kratší doby víc gólů než odchovanec „Zelí“ a v čele kanonýrů ho vystřídal. Týmu pomohl k zatím posledním dvěma extraligovým vítězstvím v letech 2006 a 2007.

    Legendární kanonýr Sparty Petr TonFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Druhý útok

    Jan Havel, Vladimír Zábrodský, Jiří Kochta

    Největší poválečná legenda Zábrodský v 50. letech pomohl jako správný šéf Spartě dvakrát na vrchol. Hrál za ní deset sezon, nasázel 30 hattricků, jednou dal Kladnu osm branek. Jeho klubový rekord v počtu 226 gólů pokořil až v roce 1974 jeho nástupce „Gusta“ Havel, velmi dobrý bruslař a tvořivý hráč s citem pro zakončení. Sehranou dvojici vytvořil se středním útočníkem Kochtou. Ten vyrostl pod Zábrodským v mládeži Bohemians Praha a vypracoval se mezi centry světové třídy. Svého času byl za oběma třetím nejlepším střelcem klubu, tři roky dělal Spartě kapitána.

    Vladimír Zábrodský na snímku z roku 1950Foto ČTK

  • Třetí útok

    Tomáš Jelínek, David Výborný , Richard Žemlička

    Neústupný válečník Jelínek prožíval nejlepší léta kariéry na konci 80. let. Titul se Spartou však nestihl. Rok poté, co jako kapitán oplakal porážku ve finále 1988 s Košicemi, odešel v rámci prvního velkého trejdu do Českých Budějovic za Břízu. K symbolům Sparty patří taky velký dříč a srdcař Žemlička, taky někdejší kapitán, byť původně odchovanec Slavie. Pětinásobný mistr světa Výborný sbíral ve Spartě body ve velkém. Před působením v zámoří a Švédsku pomohl v roce 1993 k poslednímu federálnímu titulu, o sedm let později rozhodl finále ve Vsetíně.

    Pětinásobný mistr světa David Výborný sbíral ve Spartě body ve velkémFoto profimedia.cz

  • Čtvrtý útok

    Pavel Richter, Jiří Hrdina, Jiří Doležal

    Hračička Richter byl jako hráč srostlý se Spartou jedenáct sezon, později ji taky trénoval. Jeho 179 asistencí znamenalo svého času klubový rekord, uměl však taky vypálit jak z děla nebo vykoledovat faul. Zlatý tým z MS 1985 v Praze těžil i ze spolupráce „Čombeho“ s Jiřím Hrdinou, který přišel z Mladé Boleslavi. Před odchodem do NHL vytvořil s Jiřím Doležalem a Davidem Volkem jeden z nejlepších útoků sparťanské historie. „Ďolík“, nenápadný pracant a vynikající bruslař si v mistrovské sezoně 1989/90 připsal v základní části 69 bodů, nejvíc v historii klubu.

    Bývalý vynikající útočník Jiří Hrdina patří mezi legendy SpartyFoto profimedia.cz

    Legendární brankář Jiří Holeček se svojí ikonickou maskou
    Legendární brankář Jiří Holeček se svojí ikonickou maskou

Vstoupit do diskuse
4
Finále
Články odjinud


Články odjinud