Konec kauzy vítání občánků. Státní zastupitelství v Ústí stáhlo obžalobu exposlankyně Kailové

Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Labem vzalo zpět obžalobu bývalé poslankyně Zuzany Kailové (dříve za ČSSD). Ve čtvrtek to řekl okresní státní zástupce Pavel Kaláb. Její případ se týkal kauzy vítání občánků, v níž už dříve soud pravomocně zprostil obžaloby bývalého primátora Víta Mandíka a někdejšího radního Josefa Macíka (oba ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exposlankyně za ČSSD Zuzana Kailová

Exposlankyně za ČSSD Zuzana Kailová | Foto: Petr Kreutzer / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Kailová byla obžalovaná ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo jí až deset let vězení. Vinu u soudu odmítla.

Ústecký exprimátor Mandík je nevinný, rozhodl v případu vítání občánků odvolací soud

Číst článek

Hlavní líčení bylo letos na konci ledna přerušeno po vydání pravomocného rozsudku v případě Macíka a Mandíka, v němž odvolací krajský soud konstatoval, že vina obžalovaných nebyla nade vší pochybnost prokázána.

Obžaloba uváděla, že bývalí členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala.

Okresní soud nejprve Mandíka a Macíka potrestal za pokus porušení povinností při správě cizího majetku podmínkami, napodruhé je oba obžaloby zprostil.

Policie chtěla Kailovou obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale nevydala ke stíhání. Loni v létě na začátku hlavního líčení u okresního soudu Kailová uvedla, že jí kauza poškozuje a vyčerpává.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme